Tην άρση των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, με αφορμή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέροντας πως «τις τελευταίες πέντε ημέρες η εκεχειρία που εμείς πετύχαμε τηρείται και τηρείται πολύ καλά και πέρα από κάθε προσδοκία».
Στη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως ενημερώθηκε από την Άγκυρα ότι σταματούν οι μάχες και ότι η εκεχειρία θα είναι μόνιμη, τονίζοντας ωστόσο ότι «η λέξη μόνιμη σ’ αυτό το μέρος του κόσμου είναι κάτι συζητήσιμο, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μόνιμο».
«Έτσι, διέταξα τον υπουργό Οικονομικών να άρει όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία στις 14 Οκτωβρίου λόγω της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις αίρονται, αλλά θα επανέλθουν «αν γίνει κάτι που δεν θα είναι ευχάριστο», ενώ την ίδια ώρα προανήγγειλε πως ένας μικρός αριθμός αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων θα παραμείνει σε περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο. «Θα αποφασίσουμε στο μέλλον τι θα κάνουμε με το πετρέλαιο», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που φέρεται να δραπέτευσαν από εγκαταστάσεις στη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως οι περισσότεροι συνελήφθησαν εκ νέου.
Στη συνέχεια ο Τραμπ άφησε αιχμές για την προεδρία Ομπάμα και τις ενέργειές της στην περιοχή, αναφέροντας «ας αφήσουμε κάποιον άλλο να πολεμήσει εκεί», ενώ είπε πως στο ενδεχόμενο που θα έπρεπε να σταματήσει την τουρκική εισβολή «θα χρειαζόταν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες».
«Πόσοι Αμερικανοί ακόμη πρέπει να πεθάνουν στη Μέση Ανατολή, στις αρχαίες αυτές διαμάχες», αναρωτήθηκε.