Σκληρή απάντηση στους «ανυπόστατους», όπως τους χαρακτηρίζει, ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε η Αθήνα.
Οργισμένη απάντηση ΥΠΕΞ: Ανυπόστατες κατηγορίες Τσαβούσογλου | tanea.grΗ απάντηση αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου ο η Άγκυρα, μέσω του τούρκου ΥΠΕΞ, υποστήριξε πως «οι Έλληνες πυροβολούν πρόσφυγες και τους στέλνουν στην Τουρκία».
Το ΥΠΕΞ στην απάντησή του κάνει λόγο για ισχυρισμούς «περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων», οι οποίοι «εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές».
Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας «η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού».
Τέλος, καταλήγει πως «περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί περί δήθεν πρακτικών σε βάρος προσφύγων εκθέτουν όσους τους προβάλλουν, ενώ προσβάλλουν τόσο τα στελέχη των εμπλεκόμενων ελληνικών Αρχών όσο και τους Έλληνες πολίτες που καταβάλλουν καθημερινά τιτάνιες προσπάθειες για να σώζουν ζωές. Η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού. Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις»

Η Ελλάδα πυροβολούσε πρόσφυγες για να επιστρέψουν στην Τουρκία

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στην Άγκυρα ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία».
Αναφορικά με τη Συρία και την γερμανική πρόταση να δημιουργηθεί μια διεθνής «ασφαλής ζώνη» στη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αυτή η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι αρχικά η Τουρκία είχε δώσει την έγκρισή της.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν θα ανεχθεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στη βορειοανατολική Συρία και θα ερευνήσει οποιεσδήποτε κατηγορίες ότι τέτοιες παραβιάσεις έλαβαν χώρα.
«Θα ερευνήσουμε μέχρι τέλους ακόμη και τη μικρότερη παραβίαση (ανθρώπινων δικαιωμάτων) και καταγγελία. Δεν θα ανεχθούμε ούτε τη μικρότερη από τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε παρουσιάσει την Πέμπτη στο ΝΑΤΟ την πρότασή της για μια ασφαλή ζώνη στα τουρκοσυριακά σύνορα. 
TA NEA