Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Ο Διαματάρης σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες: Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2019


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Διαματάρης, κατά τον χαιρετισμό του. Πηγή: ΥΠΕΞ.

Με μνημόσυνα και καταθέσεις στεφανιών στα στρατιωτικά νεκροταφεία, της Κλεισούρας και των Βουλιαράτων, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι Ελληνες στρατιώτες, πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ο ελληνισμός της Αλβανίας γιόρτασε την επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής έγιναν παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αντώνη Δαματάρη, που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, της ελληνίδας πρέσβη στα Τίρανα κ. Σοφίας Φιλιππίδου, της εκπροσώπου του προέδρου της ελληνικής βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασιουλα, βουλευτού κ. Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα.
Τον πρόεδρο της Αλβανίας κ. Ιλίρ Μέτα εκπροσώπησε ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ. Αστρία Αλιάϊ και την αλβανική κυβέρνηση η υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, ταξίαρχος κ. Μανουσάκε Σέχου ενώ στεφάνι εκ μέρους των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε ο πτέραρχος Κωνσταντίνος Αγγος.
Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ομογενείς ο κ. Διαματάρης αφού μετέφερε «την αμέριστη αγάπη και στήριξη» του πρωθυπουργού και ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για την συνεργασία στον εντοπισμό και την ταφή Ελλήνων στρατιωτών, έργο που όπως είπε πρέπει να συνεχιστεί μέχρις ότου βρεθεί και ταφεί και ο τελευταίος νεκρός Έλληνας φαντάρος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είστε μόνοι. Οι απανταχού Έλληνες, οι Έλληνες της Ελλάδας, και οι Έλληνες της Αμερικής που κατάγονται από τα μέρη σας και που γνωρίζω καλά και που πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς. Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος…».
«Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στους αγώνες του Ελληνισμού. Αγώνες με αίμα και θυσίες υπέρ της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των αξιών του Έθνους μας. Ένα από αυτά που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες, είναι η αδάμαστη θέληση και επιμονή απέναντι στις δυσκολίες. Είναι η λαχτάρα μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας. Την ελληνικότητά μας» ανέφερε ο κ. Διαματάρης.
Καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατο του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, οι γονείς, συγγενείς και φίλοι του τέλεσαν σήμερα επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο όπου σκοτώθηκε.
Στη συνέχεια και με το πέρας της επίσημης εκδήλωσης στο στρατιωτικό νεκροταφείο οι γονείς του επιχείρησαν να εισέλθουν στον χώρο της τελετής, πλην όμως η αστυνομία τους αφαίρεσε ένα πανό που κρατούσαν.
Οι συγγενείς διαμαρτυρήθηκαν για την εν ψυχρώ εκτέλεση του Κατσίφα αλλά και για το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά οι αλβανικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει την επίσημη δικογραφία. Στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο ομογενής, άναψε ένα κερί και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών.
Στα πέριξ των δυο νεκροταφείων βουνά έγιναν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων πεσόντων στο σύνολο των 8.400 στο αλβανικό μέτωπο.
Η ενεργοποίηση από πέρυσι το Γενάρη της Διμερούς Συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας που είχε υπογραφεί το 2010, για τον εντοπισμό, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο, έχει ως αποτέλεσμα, τον ενταφιασμό των οστών 753 Ελλήνων πεσόντων στους Βουλιαράτες και αναμένεται έως το τέλος του έτους ο αριθμός των Ελλήνων στρατιωτών που θα ενταφιασθούν στους Βουλιαράτες να ξεπεράσει τους 800. Εκατοντάδες άλλοι έχουν εντοπιστεί και στην περιοχή που βρίσκεται το νεκροταφείο της Κλεισούρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Π. Μπάρκας
Η ομιλία του κ. Διαματάρη σε Βουλιαράτες
Σεβασμιώτατε,
Κυρία πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Είναι χαρά και τιμή για μένα να εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σ’ αυτή την ιερή εκδήλωση για την 28ης Οκτωβρίου, σ’ αυτά τα άγια χώματα, στον τόπο όπου γράφτηκε με αίμα μια ένδοξη σελίδα στην μακρά Ιστορία του Έθνους μας.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ιστορία μας είναι γεμάτη αγώνες για υψηλά Ιδανικά. Αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το Δίκαιο.
Έτσι και τότε, πριν 79 χρονιά, εκείνη η γενιά των Ελλήνων επιτέλεσε το καθήκον της ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Ιστορίας.
Με θάρρος και αυταπάρνηση.
Αγωνίστηκε εναντίον αριθμητικά πολύ περισσότερων ιταλικών δυνάμεων. Και πολύ καλύτερα εξοπλισμένων.
Και όμως νικήσαμε το απαίσιο σκότος του ναζισμού και του φασισμού που απειλούσε να επιβληθεί σε όλη τη ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.
Αδέλφια ομογενείς,
Στα άγια τούτα χώματα κείτονται οι ήρωες του έπους του 1940.
Τους οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη.
Ο ενταφιασμός τους αποτελεί ιερή υποχρέωσή μας.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω την γείτονα Αλβανία για την συνεργασία της στον εντοπισμό και στην ταφή των οστών των πεσόντων μας.
Ζητούμε τη συνέχιση αυτής της κοινής προσπάθειας. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας.
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Είμαι εδώ σήμερα γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου ζήτησε να σας μεταφέρω την αμέριστη αγάπη και στήριξή του.
Είμαι εδώ για να σας πω ότι δεν είστε μόνοι.
Οι απανταχού Έλληνες, οι Ελληνες της Ελλάδας, και οι Ελληνες της Αμερικής που κατάγονται από τα μέρη σας και που γνωρίζω καλά και που πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε εσάς.
Ο Ελληνισμός είναι ένας και αδιαίρετος.
Ο λαός μας έχει μάθει να αγωνίζεται για τη διατήρηση της ταυτότητας, της γλώσσας, της πίστης και των παραδόσεων του. Για όλα αυτά που μας κάνουν Έλληνες.
Σας ευχαριστώ που είστε εδώ σήμερα.
Σας ευχαριστώ που κρατάτε άσβεστη τη φλόγα της Ελλάδας μέσα σας.
ΖΗΤΩ Η 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!
Ο χαιρετισμός του κ. Διαματάρη στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Είναι χαρά και τιμή για μένα να εκπροσωπώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σ’ αυτή την ιερή εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου, σ αυτά τα άγια χώματα,
στον τόπο όπου γράφτηκε με αίμα μια ακόμη ένδοξη σελίδα στην μακρά Ιστορία του Έθνους μας.
Είμαι εδώ σήμερα, γιατί ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να σας μεταφέρω ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης και αγάπης. Ότι δεν είστε μόνοι. Ότι είναι δίπλα σας.
Και είμαστε εδώ προκειμένου να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ήρωες του Έπους του 1940 οι οποίοι αναπαύονται στα χώματα αυτά.
Ελληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια της Πατρίδας.
Για τον «Υπέρ Πάντων Αγώνα».
Τους χρωστούμε αιώνια ευγνωμοσύνη.
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή τους.
Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί ένα ορόσημο στους αγώνες του Ελληνισμού.
Αγώνες με αίμα και θυσίες υπέρ της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, των αξιών του Έθνους μας.
Ενα από αυτά που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες, είναι η αδάμαστη θέληση και επιμονή απέναντι στις δυσκολίες.
Είναι η λαχτάρα μας να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας, τη γλώσσα μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας, τη θρησκεία μας.
Την ελληνικότητά μας.
Σας ευχαριστώ θερμά που έχετε την Ελλάδα στην καρδιά σας και την ψυχή σας.
Τιμή και δόξα στους ήρωες του Έθνους μας.
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΑΜΕ - ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου