Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Στην αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας προχώρησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2019

Στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων προχώρησε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αποφασίζοντας την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ των χιλιάδων ποντίων ελλήνων, που συστηματικά εξόντωσαν οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ου αιώνα, σε όλους τους ιερούς ναούς των ελληνικών κοινοτήτων της αφρικανικής ηπείρου.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ και των περί αυτόν Ιεραρχών, την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ετήσιας σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου. Η σχετική εισήγηση έγινε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα του Πόντου, έχοντας αναλάβει πληθώρα δράσεων για την ανάδειξη της ποντιακής ιστορικής μνήμης σε διάφορα αφρικανικά φόρα και οργανισμούς.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την απόφαση του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κάθε τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου θα τελείται σε όλες τις εκκλησίες που υπάγονται στη δικαιοδοσία του, επιμνημόσυνη δέηση μέσω της οποίας θα αναθυμούνται ευχαριστιακά και θα μνημονεύεται η φρικτή εμπειρία του ποντιακού Ελληνισμού.
Στην επιστολή του «προς τον Μακαριώτατον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρον και στην περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο» ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας αφού προηγουμένως επικαλείται την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ποντίων από τους τούρκους και το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων στις 24, Φεβρουαρίου 1994 που αποφάσισε τον ορισμό της 19ης Μαΐου «ως Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, Πόντου, Μικράς Ασίας και Θράκης από το Τουρκικό Κράτος», τονίζει την αναγκαιότητα της αναγνώρισης της Ποντιακής γενοκτονίας απ’ όλη την ορθοδοξία.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας είναι Εκκλησία Μαρτύρων. Τα μέλη της ανά τους αιώνες δίδουν την μαρτυρία του Χριστού και σε αμέτρητες περιπτώσεις την επισφραγίζουν με το ίδιο τους το αίμα. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας διαβεβαίωσε «εἰ ἐμέἐδίωξαν καί ὑμᾶς διώξουσιν» (Ιωαν. 15,20). Μια ανάλογη περίπτωση είναι και οι Πόντιοι. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους Εκκλησία και Έθνος αποτελούσαν έννοιες ταυτόσημες και στις δύσκολες ώρες των διωγμών και της προσφυγιάς οι θρησκευτικοί τους πατέρες αναδείχθηκαν σε ηγέτες, προστάτες και μάρτυρες.
Για όλα όσα προαναφέρθηκαν προτείνουμε εκάστη τρίτη Κυριακή του μηνός Μαΐου να τελείται επιμνημόσυνη δέηση σε όλους του ιερούς ναούς των ελληνικών κοινοτήτων του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής «ὑπέρ μακαρίας μνήμης καί αἰωνίου ἀναπαύσεως πάντων τῶν ἐν διωγμοῖς ὑπέρ πίστεως και πατρίδος ἀναιρεθέντων ἐν Πόντω» καταλήγει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας.
protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου