Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Βουλή: Εξαιρέθηκαν Τζανακόπουλος και Πολάκης από την Προανακριτική

vouliolomeleiaaaa
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2019

Εξαιρέθηκαν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Παύλος Πολάκης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη το μείζον πλέον είναι πώς θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη στην επόμενη συνεδρίαση, όπου θα καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος δεν κατέθεσε σήμερα.
Κανονικά μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να οριστούν αντικαταστάτες ως μέλη της επιτροπής στη θέση του Δ.Τζανακόπουλου και του Π. Πολάκη. Αυτή την ώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι ακραίες φωνές που λένε ότι δεν θα αντικατασταθούν και θα παραστούν πάλι οι Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ακούγεται να λέει μετά το τέλος της συνεδρίασης «θα είμαστε εδώ, τι θα κάνουν θα φέρουν τη Φρουρά;»
Από την άλλη υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι διαρκώς παρών και να καταγγέλλει τις διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης των καταγγελιών κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, στην αποψινή συνεδρίαση,επικαλέστηκαν γνωμοδότηση, την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010.
Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που εκδόθηκε το 2010, ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2010, στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση εκ μέρους της ΝΔ, της νομιμότητας της συμμετοχής τους στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επιλέξει για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Τότε όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία προκειμένου να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Αλλαγής, από την προηγούμενη εβδομάδα, είχε θέσει ζήτημα για την εξαίρεση των Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου, καθώς προτείνονταν ως μάρτυρες στην έρευνα για το εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν τους πίεσε, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis.
Ο Παύλος Πολάκης, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είχε προταθεί ως μάρτυρας για την επίμαχη δήλωσή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του θα πάρει και πάλι τις εκλογές αν κάποιος μπει φυλακή. Τη δήλωσή του αυτή, η οποία έβαλε κατά καταχραστών δημοσίου χρήματος που δεν έχουν τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη, η ΝΔ και το Κίνημα της Αλλαγής ερμηνεύουν ως προαναγγελία διώξεων των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο κ. Πολάκης καλούνταν ως μάρτυρας για δήλωσή του ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι στελέχη της NOVARTTIS που τους έπιασαν για παράνομο πλουτισμό και «κελάηδησαν». Όπως ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης έχει πει, των δηλώσεών του, είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα ότι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν πρώτα στην Αμερική όσα στοιχεία είχαν για τις αθέμιτες πρακτικές της NOVARTIS και στη συνέχεια κατέθεσαν και στην Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που ασκούσε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προταθεί ως μάρτυρας επειδή τον Φεβρουάριο του 2018, επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, με αφορμή δημοσιεύματα Κυριακάτικων Εφημερίδων, σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η ελληνική δικαιοσύνη για το σκάνδαλο NOVARTIS. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε από το Γραφείο του κ. Τζανακόπουλου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες ενώ ο κ. Τζανακόπουλος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού. Η παρουσία του κ. Τζανακόπουλου στον 'Αρειο Πάγο είχε ξεσηκώσει τότε πληθώρα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν καταγγείλει απροκάλυπτη προσπάθεια παρέμβασης στη δικαιοσύνη.
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της NOVARTIS Hellas, γνωστός και ως Mr Novartis, είναι το πρώτο πρόσωπο που καλείται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Είναι το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Ο κ. Φρούζης προτάθηκε από τη ΝΔ να είναι ο πρώτος μάρτυρας, γιατί έως τώρα δεν έχει μιλήσει, μολονότι σε αυτόν έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και φέρεται πρόσωπο με κεντρικό ρόλο. Συνεπώς η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει αν και από ποιον δέχθηκε πιέσεις για να προωθήσει στα σχέδια της εταιρείας του. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, εξετάζει τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι το σκάνδαλο NOVARTIS», και με βάση αυτή την εντολή που έχει λάβει η επιτροπή από την εθνική αντιπροσωπεία, θα κινηθεί κατά την εξέταση του κ. Φρουζή».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου