Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκινά οικονομικούς ελέγχους στις Μητροπόλεις ανά τον Κόσμο

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου, 2019




Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκινά οικονομικούς ελέγχους σε όλες τις Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια και Ιδρύματα της δικαιοδοσίας του ανά τον Κόσμο.
Προς τούτο έστειλε επιστολή με την οποία ενημερώνει τους κατά πόλεις και χώρες Μητροπολίτες και Αρχιεπισκόπους, την οποία υπογράφει ο Υπογραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Διάκονος Γρηγόριος Φραγκάκης.
Στην επιστολή αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Σεπτή εντολή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του προσκυνητού ημών Αυθέντου και Δεσπότου, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, αποφάσει δε της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, γνωρίζω υμίν ότι, θέλει ανά τακτά χρονικά διενεργήται επιτόπιος οικονομικός έλεγχος υπό εκπροσώπων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κατά την κρίσιν αυτής και τας κατά καιρούς ανάγκας εις τας Επαρχίας, τας Μονάς και τα Ιδρύματα αυτής».
Υπογραμμίζεται πως αυτονόητα η απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα ισχύσει φυσικά και για τις Μητροπόλεις της Αμερικής.
Οπως έχει σημειώσει πολλές φορές ο «Εθνικός Κήρυξ», υπάρχουν περιπτώσεις, όπως λόγου χάρη στη Βοστώνη που δεν γίνονται καν τοπικές Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις τα τελευταία χρόνια, ούτε οικονομική αναφορά δίνεται για τα έσοδα, έξοδα και τις δωρεές μερικές εκ των ποίων ανέρχονται σε εκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Κληρικολαϊκής Συνέλευσης για τη διενέργεια οικονομικών ελέγχων στις Μητροπόλεις. Συνήθως αυτός που γίνεται είναι ένας πολύ βασικός και υποτυπώδης έλεγχος κατά τον οποίον ο τοπικός ιεράρχης δίνει σε κάποιον λογιστή ή λογίστρια της επιλογής του κάποια γενικά στοιχεία και ποσά αριθμών κι ο λογιστής απλώς τα βάζει σε μία δομική σειρά.
Αυτό που απαιτείται να γίνει παντού σε όλες τις Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής είναι σε βάθος έλεγχος με την μέθοδο η οποία είναι γνωστή ως forensic, προκειμένου να ελεγχθούν λεπτομερώς οι αποδείξεις των εξόδων, οι επιταγές πληρωμών που αντιστοιχούν στα έξοδα, καθώς επίσης και η λεπτομερής περιγραφή των εξόδων πού, πότε και για ποιο συγκεκριμένο σκοπό έγιναν. Δεν είναι αρκετή λόγου χάρη η ένδειξη «ποιμαντορική επίσκεψη» (pastoral visit) τόσο εντός της Αμερικής, όσο και εκτός αυτής συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος.
Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες τοπικοί ιεράρχες κρύβονται πίσω από τα λεγόμενα Μητροπολιτικά Συμβούλια τα οποία, εν πολλοίς, οι ίδιοι διορίζουν ανθρώπους οι οποίοι δεν τολμούν να ρωτήσουν ή να διαφωνήσουν με τον τρόπο που ξοδεύονται τα χρήματα και οι οποίοι είναι μόνιμοι σ’ αυτά επί δεκαετίες, ενώ έχουν ατονήσει τα Μητροπολιτικά συμβούλια και ούτε καν συνεδριάζουν ή συνεδριάζουν υποτυπωδώς.
Τονίζεται πως όλα τα έξοδα των ενταύθα Μητροπολιτών είναι πληρωμένα. Ξεκινώντας από την οικία της Μητρόπολης στην οποία διαμένουν δωρεάν, τον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση, τα τηλέφωνα, τα οχήματα τα οποία σε μερικές περιπτώσεις είναι πολυτελείας πανάκριβα και σκανδαλίζουν τους πιστούς των κοινοτήτων από τους οποίους ζητούνται όλο και περισσότερα χρήματα, ακόμα και οι δορυφορικές τηλεοράσεις, όλα αυτά πληρώνονται από την Εκκλησία, δηλαδή τους πιστούς.
Είναι γνωστά τα όσα απεκάλυψε ο «Ε.Κ.» κατά τα δύο τελευταία χρόνια αναφορικά με τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής και την κατάσταση πτώχευσης στην οποία περιήλθε σε σημείο που έχουν υποθηκευθεί τα κτίρια των Γραφείων της στο Μανχάταν στην τράπεζα Alma Bank για τη λήψη τραπεζικού δανείου ύψους $7,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το χάος για τον Ναό του Αγίου Νικολάου ο οποίος έπειτα από τόσα χρόνια είναι γιαπί και θα χρειασθούν άλλα $48,0 εκατομμύρια δολάρια για να αποπερατωθεί, αλλά και την ολοκληρωτική φθίση στη Θεολογική Σχολή.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι οικονομικής φύσεως προβλήματα βρήκαν και οι νέοι Αρχιεπίσκοποι Αυστραλίας Μακάριος και Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, οι οποίοι και αυτοί οφείλουν να διενεργήσουν σε βάθος ελέγχους και να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους διότι οι πιστοί οφείλουν να γνωρίζουν λεπτομέρειες. Και σ’ αυτές τις δύο προαναφερθείσες Αρχιεπισκοπές υπήρχαν παθογένειες λόγω μακρόχρονης ασθενείας του Αρχιεπισκόπου στην Αυστραλία και προχωρημένης ηλικίας του άλλου στην Αγγλία.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Τώρα να δεις παραιτήσεις...  

Άλλος λόγω γήρατος, άλλος λόγο ασθένειας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου