Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΗΠΑ προς Αγκυρα: «Ξεχάστε τους S-400 για να γλιτώσετε τις κυρώσεις»


Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να "εγκαταλείψει" τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 που αγόρασε από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποιώντας ωστόσο την Τουρκία ότι ο κίνδυνος των κυρώσεων για το ζήτημα εξακολουθεί να υφίσταται.
s400-thumb-large-thumb-large-thumb-large"Υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει για να εγκαταλείψουν οι Τούρκοι τους S400. Ας τους απενεργοποιήσουν, ας τους στείλουν πίσω, ας τους καταστρέψουν, ό,τι νομίζουν", είπε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. "Αυτό είναι ένα εν εξελίξει ζήτημα. Συζητάμε για μια νέα μεσολάβηση, νέα αντιμετώπιση, ένα συμβιβασμό. Αυτό δεν έχει τεθεί εκτός συζήτησης".
Οι πρώτες συστοιχίες των S-400 ξεκίνησαν να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο, αλλά δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του F-35 εξαιτίας του ότι η Άγκυρα προχώρησε στην απόκτηση του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
Η Ουάσινγκτον είχε απειλήσει την Άγκυρα και με επιβολή κυρώσεων για την αγορά της αυτή αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει.
Το ζήτημα των S-400 ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης, γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που περιελάμβανε και τη στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε πριν από περισσότερες από 2 εβδομάδες η Τουρκία στη βόρεια Συρία ενάντια στους Κούρδους μαχητές συμμάχους των ΗΠΑ. Η Τουρκία ανέστειλε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα έπειτα από την αποχώρηση των Κούρδων από τη συνοριακή περιοχή, με βάση μια εκεχειρία που έγινε υπό πρωτοβουλία των ΗΠΑ. Η Άγκυρα επίσης κατέληξε σε μια ξεχωριστή συμφωνία με την Ρωσία για τη δημιουργία μας "ζώνης ασφαλείας" στη βορειοανατολική Συρία.
"Όπως ο πρόεδρος δήλωσε, εσείς θα τηρήσετε την κατάπαυση του πυρός, εμείς θα παύσουμε τις κυρώσεις, αλλά δεν ξεμπερδέψατε ακόμη", ανέφερε ο αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Η Ουάσινγκτον επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Άγκυρα για την εισβολή της στη Συρία, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή την Τετάρτη για άρση των κυρώσεων, καθώς ο τουρκικός στρατός διέκοψε την επίθεσή του.
"Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε όλα αυτά τα άλλα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί με την Τουρκία αλλά και ο κίνδυνος των κυρώσεων με βάση τον νόμο CATSAA, είναι μέρος αυτού του ευρύτερου συνόλου θεμάτων που έχουμε με τους Τούρκους". Ο αμερικανικός νόμος CATSAA προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι Patriot μπορούν ακόμη να είναι διαθέσιμοι στην τουρκική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι η Άγκυρα μπορεί να αγοράσει τους αμερικανούς πυραύλους και το ζήτημα μπορεί να τεθεί στην προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου.
Στην τουρκική κυβέρνηση "δεν είναι όλοι ο πρόεδρος Ερντογάν", ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως ανέφερε, υπήρχαν Τούρκοι που πριν από χρόνια ή πριν από μήνες έλεγαν πως "προτιμούμε να μην θέσουμε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της ρωσικής επιρροπής, προτιμούμε να μην μπούμε στο ρίσκο απομόνωσής μας από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προτιμούμε να μην απομονωθούμε από την Ουάσινγκτον".
Ιδανικά, η Τουρκία θα έπρεπε να μην αποκτήσει και να μην λάβει ποτέ οποιοδήποτε εξάρτημα του συστήματος S-400, τόνισε ο ίδιος, "αλλά τώρα που το όριο αυτό ξεπεράστηκε, είναι θέμα πώς θα το απομονώσεις και θα το τμηματοποιήσεις, να το εξουδετερώσεις και να προχωρήσεις...αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πριν".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου