Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ψήφος αποδήμων : Κατατέθηκε στη διακομματική η πρόταση για αλλαγή του άρθρου 54 Τι αλλάζει στο άρθρο 54 του Συντάγματος για την ψήφο των αποδήμων.

Την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54, η οποία ενσωματώνει τις τελικές συναινετικές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, κατέθεσε η κυβέρνηση στην επιτροπή για την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη που λειτουργεί στην Βουλή.
Με βάση την πρόταση αναθεώρησης οι προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι:
  • η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου,
  • ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν
Επίσης με την αναθεώρηση του άρθρου 51 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από Ελληνες της διασποράς. Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.
Να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή.

Ειδικότερα, η πρόταση αναφέρει:


«Το Άρθρο 54 αναθεωρείται και προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως ακολούθως: “4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου