Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019

«Calamos Investments»: Η ιστορία και το μέλλον, από τον Τζον Κάλαμος στον Τζον Κουδούνη
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2019 

Ο Τζον Κάλαμος (δεξιά) με τον Τζον Κουδούνη (αριστερά) στη Σύνοδο Concordia. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ»/ Ελένη Σακέλλη

ΣΙΚΑΓΟ. Μία εκτενή συνέντευξη με τα δύο πρόσωπα-κλειδιά της ομογενειακής επενδυτικής εταιρείας «Calamos Investments» φιλοξενεί το οικονομικό περιοδικό «Real Leaders» στην ιστοσελίδα του.
Ο λόγος για τον ιδρυτή της εταιρείας, Τζον Κάλαμο (John Calamos) και τον διευθύνοντα σύμβουλο και μελλοντικό διάδοχο του Κάλαμου, Τζον Κουδούνη (John Koudounis).
Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο «Από την Σπάρτη στο Σικάγο: Πώς μία κληρονομιά αξιών έχτισε μία εταιρεία αξίας $20 δισ.» (From Sparta to Chicago: How a Legacy of Values Built a $20 Billion Company).
Ακολουθεί εκτενές απόσπασμα:
Οταν ο 76χρονος Τζον Κάλαμος (John Calamos) αποφάσισε ότι έχει έρθει η ώρα να παραδώσει τα ηνία της εταιρείας του, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, επέλεξε κάποιον που μοιράζονταν το ίδιο παρελθόν- έναν έτερο Ελληνοαμερικανό, γόνο μεταναστών πρώτης γενιάς.
Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Κάλαμος, ένας Αμερικανός πολίτης πρώτης γενιάς, έψαχνε κάποιον που θα αναλάμβανε να δώσει στο εξής τις κατευθυντήριες γραμμές στην επιχείρηση που είχε ιδρύσει το 1977 – την «Calamos Investments». Ηθελε κάποιον που να ενσωματώνει όλες τις αρετές ενός ηγέτη και όχι να έχει μόνο τα χαρακτηριστικά ενός ικανού διευθυντή.
Ο άνθρωπος που έψαχνε ο Κάλαμος βρέθηκε στο πρόσωπο του 53χρονου Τζον Κουδούνη (John Koudounis), του οποίου τα ηγετικά χαρίσματα ήταν τα πλέον κατάλληλα για τα σκαμπανεβάσματα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ο Κουδούνης είναι σε βάθος γνώστης του παγκόσμιου γίγνεσθαι, είναι φορέας της διαφορετικότητας στον τρόπο σκέψης και κυρίως δεν φοβάται το καινούριο.
Ο Κουδούνης, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας «Calamos Investments», αποτελεί ένα επιτυχές παράδειγμα διαδοχής και παράλληλα αποδεικνύει την σημασία που έχει η διατήρηση των κληρονομικών αξιών, όταν αυτές περνούν από γενιά σε γενιά. Από την άλλη, ο Κάλαμος, ο οποίος δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί, είναι ευτυχής που βρήκε έναν συνεργάτη με αξίες, οι οποίες ταιριάζουν γάντι σε μια εταιρική κουλτούρα που ο ίδιος έχει καλλιεργήσει εδώ και δεκαετίες.
Εάν τύχει και βρεθείτε στο «Naperville» στο Σικάγο, τη σημερινή έδρα της εταιρείας, θα παρατηρήσετε μια φιλόξενη, οικογενειακή ατμόσφαιρα. «Η αποδοχή της κληρονομιάς μου, καθώς μεγάλωνα στις ΗΠΑ, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα απόφασή μου, να αποδέχομαι ευκολότερα τους άλλους», λέει ο Κάλαμος, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια μεγάλη οικογένεια, με περισσότερους από 300 υπαλλήλους.
Αφού δέχθηκε αμέτρητες ερωτήσεις γύρω από τις σκέψεις του περί συνταξιοδότησης, ο Κάλαμος συνειδητοποίησε ότι ένα από τα βασικά γνωρίσματα ενός μεγάλου ηγέτη είναι ο καλός σχεδιασμός για τη διαδοχή του. «Ηταν περισσότερο σημαντικό το να βρεθεί κάποιος με γνώσεις στρατηγικού προγραμματισμού, παρά κάποιος με οικονομικές και επενδυτικές δεξιότητες», συμπληρώνει.
«Ο προγραμματισμός αυτός βοήθησε την επιχείρηση στο να προσαρμόσει το σύστημα της μιας ομάδας σε αυτό των πολλών. Υπήρξα ηγέτης της εταιρείας για 41 χρόνια και έτσι ήθελα να συνυπολογίσω τόσο την αξία του ταλέντου όσο και τις φρέσκιες ιδέες του διαδόχου μου, πράγματα που μου έδωσαν την ώθηση να ξεκινήσω την εταιρεία δεκαετίες πριν», δηλώνει.
Η εφαρμογή ενός αξιακού συστήματος, το οποίο συνδυάζει την σκληρή δουλειά και τον σεβασμό στην καταγωγή σου φαίνεται πως αποδίδει. Ο Κάλαμος αρέσκεται στο να επισημαίνει στους ανθρώπους ότι το να τιμούν το παρελθόν είναι σημαντικό για να επιτύχουν στο μέλλον. «Δεν ξέρεις πού βαδίζεις εάν δεν ξέρεις από πού κατάγεσαι», προσθέτει.
Πέρα από τις ελληνικές καταβολές του, ο Κουδούνης ήξερε ακριβώς από πού προερχόταν – μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπου κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις, αλλά που ποτέ δεν είχε την πραγματική αίσθηση ότι αποτελεί μέλος τους. «Η συνεργασία με τον Τζον σε μια πολύ μικρότερη εταιρεία δεν ήταν ένα βήμα προς τα πίσω», λέει. «Ηταν ένα βήμα προς την εταιρική σχέση με κοινές αξίες και ηθική. Πρώτα γνώρισα τον Τζον ως άνθρωπο και μετά από πολλά χρόνια ως συνεργάτη».
Για τον Κουδούνη, η πρώτη τους συνάντηση ήταν κάπως σουρεαλιστική. «Βλέπω στο πρόσωπό σου τον Ελληνοαμερικανό εργάτη του Σικάγου», θυμάται να του λέει ο Κάλαμος. Στη συνέχεια, ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο που είχε μείνει κατάπληκτος: «Μπορείς να με συνοδεύσεις την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, γιατί έχω να επιλύσω ορισμένα ζητήματα με τον πρωθυπουργό Παπανδρέου;». Εκτοτε, χρειάστηκαν πέντε επιπλέον χρόνια για να ενταχθεί ο Κουδούνης στο δυναμικό της «Calamos Investments».
«Ο Τζον είναι εξαιρετικά επιτυχημένος και θα μπορούσε να έχει κερδίσει πολλά περισσότερα χρήματα εάν ήταν ανήθικος», εξηγεί ο Κουδούνης. «Αλλά δεν είναι, και γι’ αυτό δουλεύω μαζί του. Πρέπει να σηκώνεσαι το πρωί, να κοιτιέσαι στον καθρέφτη και να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου. Τα θεμέλια των οικογενειακών του αξιών έχουν ιστορία 2.000 χρόνων, και πηγάζουν από ένα μέρος 100 μίλια νότια της Αθήνας», τονίζει.
Οι πρόγονοι του Κουδούνη μετανάστευσαν από τη Σπάρτη στις ΗΠΑ στις αρχές του αιώνα. «Φημολογείται ότι χρειάζονταν 15 άντρες για να νικήσουν έναν Σπαρτιάτη στη μάχη», λέει. Αντίθετα, ο Κουδούνης δεν χρειάστηκε την δύναμη 15 ατόμων για να αντέξει στην «Calamos Investments», χρειάστηκε απλώς την στήριξη του αφεντικού του.
«Το να είστε έτοιμοι για τις αλλαγές, είναι η εγγύηση για το προϊόν σας. Δώστε προσοχή στα παγκόσμια γεγονότα και πρέπει να καταλάβετε ότι τα πάντα μπορούν να επηρεάσουν την επιχείρησή σας. Με την αστάθεια των σημερινών αγορών, η δημιουργία βραχυπρόθεσμων χρονοδιαγραμμάτων δεν λειτουργεί. Μπορείτε να φύγετε την κατάλληλη στιγμή, αλλά ποτέ δεν θα είστε σε θέση να επιστρέψετε. Αυτό που θα σας δώσει μεγαλύτερη αξία είναι οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις και η εμπιστοσύνη στους σωστούς ανθρώπους», καταλήγει ο Κάλαμος.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου