Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Συναντήσεις Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για την ψήφο των Ελλήνων εξωτερικού

(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

ΑΘΗΝΑ. Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό θέμα στην ατζέντα τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει τονίσει πως στόχος του είναι να υπάρξει μία ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσουν οι αλλαγές που θα επιτρέπουν στους ομογενείς να ψηφίζουν για τις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους.
Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμη, έχει θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Το ζήτημα τέθηκε μάλιστα υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας, αλλά και τη ΔΕΘ.
«Για μένα», είπε, «η πιο σημαντική παρέμβαση στο επίπεδο της σύσφιξης των σχέσεων της Ομογένειας με τη μητέρα Πατρίδα δεν είναι άλλη από τα να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας.
Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο, ώστε να μπορεί ο καθένας που είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικούς καταλόγους στην μητέρα Πατρίδα να ψηφίζει εξ αποστάσεως και να μην αναγκάζεται να επιβαρυνθεί από το μεγάλο κόστος του ταξιδιού να επιστρέψει στην Πατρίδα, που οι πιο πολλοί τελικά δεν μπορούν να κάνουν. Εκτός αν οι εκλογές πέφτουν Καλοκαίρι, οπότε το συνδυάζετε με τις διακοπές σας. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα εγγυημένο και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.
Επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο πιο αναλυτικά για αυτό το ζήτημα γιατί το θεωρώ κομβικής σημασίας συνολικά για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ότι για να δοθεί η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψήφου, είτε με κάλπες που θα στηθούν στα Προξενεία είτε με επιστολική ψήφο, χρειάζεται νόμος, ο οποίος πρέπει να λάβει, όμως, πλειοψηφία δύο-τρίτων, 200 ψήφους δηλαδή από την ελληνική Βουλή.
Πολύ σύντομα θα ξεκινήσω κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς για να τους παρουσιάσω την πρότασή μας για το πώς θα οργανωθεί αυτή η διαδικασία της ψηφοφορίας. Τονίζω ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία διευκόλυνση. Δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Αυτοί επικαιροποιούνται κάθε δύο μήνες.
Δεν αλλάζουμε τις διαδικασίες για την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, αλλά διευκολύνουμε τους κατοίκους του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η ψήφος τους θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων οι οποίες θα «πέφτουν» στις κάλπες στην Ελλάδα.
Γιατί το λέω αυτό: Ακούσαμε από κάποια Κόμματα, κάποιες προτάσεις, να μην προσμετρώνται οι ψήφοι της Ομογένειας στο σύνολο και να προσμετρώνται μόνο για να εκλέξετε δύο-τρεις βουλευτές. Αυτό είναι απάτη. Θέλω να το πω ξεκάθαρα. Είναι τελείως αντισυνταγματικό, παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας της ψήφου.
Αυτό το οποίο θα κάνουμε όμως είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας από τους 12 στους 15, που μας το επιτρέπει το Σύνταγμα και υποχρεωτικά κάποιοι βουλευτές Επικρατείας να είναι εκπρόσωποι της Ομογένειας.
Ετσι ώστε ψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να ψηφίζετε, να στέλνετε στο ελληνικό Κοινοβούλιο τους δικούς σας εκπροσώπους. Για να έχει και η Ομογένεια μία εξασφαλισμένη, μία εγγυημένη φωνή, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτός ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί, όχι από 200, αλλά από 300 βουλευτές.
Και πιστεύω ότι τελικά, με καλή διάθεση, και ακούγοντας πάντα τις προτάσεις και όλων των άλλων Κομμάτων, θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα πλησιάζει αυτό που σας περιέγραψα έτσι ώστε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα η οποία ταλανίζει την ελληνική πολιτική για πολλές δεκαετίες.
Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου