Σενάριο πυρηνικής φαντασίας : Τι θα σκότωνε αμέσως 100 εκατομμύρια ανθρώπους | tanea.gr
Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτωθούν αμέσως, αν η Ινδία και το Πακιστάν κηρύξουν πυρηνικό πόλεμο, ενώ όσοι δεν χάσουν τη ζωή τους στις μάχες θα πεθάνουν από τον παγκόσμιο λιμό που θα ξεσπάσει, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα του Πανεπιστημίου του Νιού Τζέρσι Rutgers–New Brunswick.
Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Advances», αναδεικνύουν ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα απειλήσει όχι μόνο τις περιοχές – στόχους των βομβαρδισμών, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Άλαν Ρόμποκ, διακεκριμένος καθηγητής του τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers–New Brunswick στο Νιου Τζέρσι, εξέτασε το σενάριο της διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 2025. Σήμερα, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ο καθένας περίπου 150 πυρηνικά όπλα στη διάθεσή τους και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει σε πάνω από 200, μέχρι το 2025.
Στην συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι, στην περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου, οι φωτιές που από τις εκρήξεις των πυρηνικών όπλων μπορούν να απελευθερώσουν από 16 έως 36 εκατομμύρια τόνους αιθάλης που θα ανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας και θα εξαπλώνονται για εβδομάδες σε όλο τον κόσμο, στην περίπτωση αυτού του πολέμου.
Αν πράγματι αυτό συμβεί, η αιθάλη θα απορροφήσει την ηλιακή ακτινοβολία, θερμαίνοντας τον αέρα και ενισχύοντας την ταχεία άνοδο του καπνού. Το φως του ήλιου που θα φθάνει στη Γη θα μειωθεί κατά 20% έως 35%, η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη θα μειωθεί κατά 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν κατά 15% έως 30%. Η βλάστηση θα μειωθεί κατά 15% έως 30% στην ξηρά ενώ η παραγωγικότητα των ωκεανών θα μειωθεί κατά 5% έως 15%. Οι επιπτώσεις αυτές θα διαρκέσουν περισσότερο από 10 χρόνια, επειδή ο καπνός θα παραμείνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα. «Εννέα χώρες έχουν πυρηνικά όπλα, αλλά το Πακιστάν και η Ινδία είναι οι μόνες χώρες που αυξάνουν το οπλοστάσιό τους με τόσο ταχείς ρυθμούς» δήλωσε ο Ρόμποκ και συνέχισε λέγοντας: «Λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής μεταξύ αυτών των δύο πυρηνικά ένοπλων χωρών, ιδιαίτερα λογω της διαμάχης του Κασμίρ, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου».
Ο Μπράιαν Τουν από Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ τονίζει ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε σε θερμοκρασίες που δεν έχουμε μέχρι σήμερα δει ποτέ, ούτε καν στις εποχές των παγετώνων.
Οι ερευνητές λένε ότι η εκρηκτική ισχύς των όπλων το 2025 μπορεί να κυμαίνεται από 15 χιλιάδες τόνους – δηλαδή 15.000 τόνους TNT, το ίδιο μέγεθος με τη βόμβα των ΗΠΑ που έπεσε στη Χιροσίμα το 1945 – έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.
Εάν η Ινδία χρησιμοποιήσει 100 στρατηγικά όπλα και το Πακιστάν 150, περίπου 50 με 125 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τη ζωή τους από τις άμεσες επιπτώσεις αυτών των όπλων και επιπλέον οι θάνατοι θα αυξηθούν λόγω του μαζικού λιμού που θα προκληθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε ορθολογικό σενάριο, αλλά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τυχαία ή ως αποτέλεσμα χάκινγκ ή πανικού», δήλωσε ο Ρόμποκ.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να εξαλειφθούν αυτά τα όπλα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.