Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Bloomberg: Η Ουάσινγκτον έχει καταλήξει στις κυρώσεις προς την Τουρκία για τους S-400


Από την πρώτη παράδοση S-400 στην Τουρκία (Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα στελέχη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχουν καταλήξει στο πακέτο κυρώσεων που θα επιβάλλει η Ουάσινγκτον στην Τουρκία για την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, και αναμένεται να ανακοινώσουν τα μέτρα αυτά τις επικείμενες μέρες, ανέφερε σε δημοσίευμα του το Σάββατο το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχεδίων της Ουάσινγκτον.
Η Τουρκία παρέλαβε την Παρασκευή τρία πρώτα φορτία με εξοπλισμό των S-400, αψηφώντας τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ένα νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος έφτασε χθες Σάββατο στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιλέξει μία από τις τρεις δέσμες δράσεων, εκπονημένες για να επιφέρουν διαφόρων κλίμακας ποινές. Αυτές οι δέσμες μέτρων εκπορεύονται από τον Νόμο Περί Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act — CAATSA).
Οι πηγές δεν διευκρίνισαν στο Bloomberg ποιο πακέτο κυρώσεων έχει επιλεγεί. Η επιβολή αυτών χρειάζεται την έγκριση του Τραμπ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση της Ουάσινκγτον είναι τα τιμωρητικά μέτρα εις βάρος της Άγκυρας να ανακοινωθούν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να περιμένει να περάσει η Δευτέρα, επέτειος συμπλήρωσης τριών ετών από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία για να αποφευχθεί μια νέα τροφοδότηση των θεωριών – που διατυπώνονται κυρίως από πιστούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόντουσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Το σχέδιο των κυρώσεων συγκροτήθηκε έπειτα από μέρες συζητήσεων μεταξύ αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του υπουργείου Άμυνας και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας. Αυτό απαιτεί την έγκριση του Τραμπ και των ανώτατων συμβούλων του, σύμφωνα με τις πηγές, που δέχθηκαν να μιλήσουν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι παραδόσεις των S-400 από την Τουρκία κατέστησαν σχεδόν βέβαιο ότι η Άγκυρα θα υπαχθεί στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο Τραμπ πρέπει να επιλέξει τουλάχιστον πέντε από 12 διαφορετικές κυρώσεις – από τις πιο ήπιες έως τις πιο σκληρές – σύμφωνα με την CAATSA, μόλις πιστοποιήθηκε η παράδοση.
Ένα άτομο με γνώση των διαβουλεύσεων είπε και αυτός ότι η Ουάσινγκτον ζυγίζει πότε θα ανακοινώσει την επιβολή των μέτρων ενάντια στην Τουρκία. Η Ουάσινγκτον είναι επιφυλακτική να ανακοινώσει τις κυρώσεις κοντά στην επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Την Παρασκευή, πρώτη μέρα παραλαβής από την Αγκυρα των πρώτων τμημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της Ουάσινγκτον ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει και τα μαχητικά F-35 και τους S-400. Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε ότι η αγορά των S-400 δεν σημαίνει, κατά κανένα τρόπο, ότι η Άγκυρα αλλάζει στον στρατηγικό προσανατολισμό της, ενώ η τουρκική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την ερχόμενη εβδομάδα την Τουρκία για τη συνέχιση συζήτησης του θέματος.
Με την παράδοση την Παρασκευή των πρώτων φορτίων με εξοπλισμό των S-400, τέσσερις κορυφαίοι Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.
«Σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την εσφαλμένη απόκτηση των S-400 από τον (πρόεδρο της Τουρκίας) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του (Βλαντίμιρ) Πούτιν και απειλή για το πρόγραμμα των F-35» ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι γερουσιαστές και επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζιμ Άινχοφ, Τζακ Ριντ, Τζιμ Ρις και Μπομπ Μενέντεζ.
Πηγή: Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου