Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Το 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα η πρώτη απαγόρευση καπνίσματος


Τετάρτη 31 Ιουλίου, 2019


kako_gia_tin_ygeia_ton_atomon_me_reymatoeidi_arthritida_to_kapnisma.jpg«Το 25% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού στη χώρα μας, οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα. Με αυτό το απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου ποσοστό θανάτων από μια συνήθεια που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί δραματικά εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες του, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια.
Παγκοσμίως 7,1 εκατομμύρια θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Και είναι ως εκ τούτου, το παθητικό κάπνισμα η χειρότερη μορφή βίας που μπορεί να ασκήσει κάποιος στον συνάνθρωπό του, καθώς βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του.

Απαγόρευση επί Όθωνα το 1856

Η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Και το οξύμωρο είναι ότι στην χώρα μας η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους έγινε για πρώτη φορά το έτος 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα (επισυνάπτεται το ΦΕΚ του 1856). Και φτάσαμε στο 2019, με τη χώρα να παραμένει στις πρώτες θέσεις με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.
Στοιχεία από το European Lung White Book αναφέρουν ότι το ETS (Environmental Tobacco Smoke) έχει ενταχθεί στις καρκινογόνες συνήθειες και ουσίες και συνδέεται με καρκίνους του πνεύμονα, όσο και με νοσήματα του αναπνευστικού που δεν συνδέονται με τον καρκίνο.
Η δε έκθεση των παιδιών στο ETS εξαιτίας του καπνίσματος των γονέων μέσα στο σπίτι, αυξάνει τις πιθανότητες για αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του μέσου ωτός, δια βίου μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των πνευμόνων και σοβαρό άσθμα.
Δευτερεύοντα αλλά αρκετά σημαντικά θεωρούνται τα μεμονωμένα συμπτώματα που παρουσιάζουν παιδιά και ενήλικες οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα και είναι ο επίμονος βήχας, η παραγωγή πτυέλων, το βάρος στο στήθος κατά την αναπνοή και γενικά η αναπνευστική δυσφορία. Ο Π.Ι.Σ. καλεί την ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. και κάθε αρμόδια Αρχή να επιβάλλει πάραυτα το νόμο και εκφράζει την πρόθεσή του να βοηθήσει με κάθε μέσο που διαθέτει στον έλεγχο αυτού του μείζονος προβλήματος Δημόσιας Υγείας.
via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου