Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Φορτισμένο κλίμα στο τρισάγιο για τα 102 θύματα της τραγωδίας στο Μάτι

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κυπαρίσσια, που θα φυτευθούν στις γειτονιές των θανόντων στην περσινή, θανατηφόρα φωτιά στο Μάτι και το Ν. Βουτζά, θα θυμίζουν τα ερχόμενα χρόνια τι συνέβη πέρυσι, τέτοια ημέρα εκεί. Χθες το απόγευμα, ένα χρόνο μετά την τραγική καταστροφή, το τρισάγιο στο Ν. Βουτζά και η επιμνημόσυνη Δέηση στο Μάτι, η παιάνιση του εθνικού ύμνου από μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και το προσκλητήριο απωλεσθέντων, σκιαγράφησαν το πόνο που παραμένει βαθύς, κυρίαρχος και ατελέσφορος.
«Οι άνθρωποι πήγαν τζάμπα» ήταν η φράση που ακουγόταν συχνά-ανάμεσα στις ιστορήσεις τραγικών, επιμέρους γεγονότων- από συμμετέχοντες στην τελετή, αυτόπτες μάρτυρες της περσινής καταστροφής. «Η Χρυσοστόμου Σμύρνης που κατεβαίνουμε τώρα ήταν ο δρόμος όπου πέρσι εγκλωβίσθηκαν οι άνθρωποι και απανθρακώθηκαν με τα αυτοκίνητα», θυμόταν μια κυρία, στην πορεία από το «πέταλο» της οδού Ισμήνης στο Ν. Βουτζά, όπου έγινε το τρισάγιο, μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο Ματιού, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση.
«Δεν εμφανίσθηκε κανένας όταν έπρεπε» είναι πεπεισμένοι οι κάτοικοι - μάρτυρες της περσινής καταστροφής. Συγχρόνως, από όλους ακούγεται ότι μια από τις βασικές αιτίες για την τραγωδία ήταν ότι «δεν υπήρχε δήμαρχος». Η αναφορά είναι σαφής στο απερχόμενο δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, για τον οποίον οι κάτοικοι φαίνεται να έχουν ιδιαιτέρως αρνητική γνώμη. Την ίδια στιγμή, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας -που παραβρέθηκε στην τελετή μαζί με τον επανεκλεγέντα δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς- γνωρίζει, όπως δήλωσε, ότι η οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της δημαρχίας του.
«Δεν μας ειδοποίησε κανείς», «δεν μας βοήθησε κανείς», «μόνοι μας τα καταφέραμε», δήλωσε κατά την ομιλία του, στην Επιμνημόσυνη Δέηση, ο ΓΓ του Ναυτικού Ομίλου Ματιού Γιάννης Οικονομίδης. Αναφερόμενος σε ό,τι συνέβη πέρσι, μίλησε -ως εκπρόσωπος των κατοίκων- για «Πολιτεία απούσα και μετά αλαζονική». Ζήτησε «να φροντίσει η Πολιτεία να μην ξανασυμβεί αυτό», προσθέτοντας: «Περιμένουμε από την Πολιτεία τη συνέχιση του διαλόγου (σ.σ. με τις συλλογικότητες των κατοίκων)». Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τα θύματα της τραγωδίας, πρόσθεσε: «Κύριες πρωθυπουργέ! Κάντε γρήγορα τα λόγια σας πράξη».
Συγχρόνως, ευχαρίστησε τους εκατοντάδες ανώνυμους κυρίως πυροσβέστες, αλλά και υπαλλήλους δήμων, εθελοντές, υλοτόμους και άλλους, που βοήθησαν στη διαχείριση της καταστροφής. Όπως είπε και σε αποστροφή του λόγου του, αναφερόμενος στους συντοπίτες του και όσους έσπευσαν να βοηθήσουν: «Μαζί, αλληλέγγυοι, νικήσαμε το φόβο και το θάνατο».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο απωλεσθέντων ενώπιον των συγγενών θυμάτων και των επιζώντων εγκαυματιών. Πρώτο στον κατάλογο το βρέφος των τριών μηνών. Κι όταν ολοκληρώθηκε το προσκλητήριο, στα χείλη των παρευρισκομένων περιπλανώταν η φράση «Ξεκληρίστηκαν οικογένειες». Και πραγματικά: Επανειλημμένως, τρία-τέσσερα ονόματα ακούγονταν με το ίδιο επίθετο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου