Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

Οι αλλαγές που φέρνει σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου κατατέθηκε στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, με τις αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, χαμηλότερο επιτόκιο, καθώς και κίνητρο σε όλους τους οφειλέτες να καταβάλλουν αυξημένη προκαταβολή κατά την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να κερδίσουν μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις και τους τόκους προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταΐκούρας.
Με τις αλλαγές στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις αλλά παρέχεται ισχυρό κίνητρο με μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων από 75% έως και 95% για όσες από αυτές επιλέξουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.
Εκτός από τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων, το νομοσχέδιο προβλέπει  μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 μεσοσταθμικά κατά 22%, ένα μέτρο που θα αποτελέσει ανάσα για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων ιδιαίτερα για τη μεσαία τάξη και τους μικροιδιοκτήτες.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν τις 120 δόσεις προβλέπεται η μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ και του επιτοκίου στο 3% ( από 5% που προέβλεπε η προηγούμενη ρύθμιση).
Παράλληλα στόχος των κινήτρων που προβλέπονται για τους  φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε όσο το δυνατόν λιγότερες δόσεις είναι να εισπραχθούν περισσότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης.
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι  «η ισχύουσα – έκτακτου χαρακτήρα – αποτελεί την τελευταία δυνατότητα ρυθμίσεως με όρους και προϋποθέσεις έκτακτης φύσεως, μετά δε, τη λήξη της ισχύος της παρούσας, οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση θα δύνανται να διευθετούνται μόνο μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού ρύθμισης οφειλών».
Στο πλαίσιο της σταδιακής ανάκτησης της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, καταγράφονται οι ακόλουθες θετικές εξελίξεις.
·                      Έκδοση 3μηνου εντόκου γραμματίου στο 0,23% -το χαμηλότερο της τελευταίας 15ετίας.
·                     Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 8,25%. Είχε προηγηθεί ανάλογα επιτυχής έκδοση από την Τράπεζα Πειραιώς.
·                     Έκδοση 7ετούς ομολόγου, με το Δημόσιο να αντλεί το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ στο 1,9% (χαμηλότερο μετά την είσοδο στο ευρώ -στο μισό του 2018).
·                     Υποχώρηση κόστους δανεισμού σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα (10ετές ομόλογο κάτω από το 2% του -πρώτη φορά στην ιστορία).
·                     Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ
Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου προβλέπεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία θα υπολογιστεί στο συνολικό ποσό του φόρου (κύριου και συμπληρωματικού) με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας από την οποία εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.
·                     Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου.
·                     Δεν είναι οριζόντια.
·                     Λαμβάνεται μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και τη μεσαία τάξη.
·                     Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.
·                     Για 60.000 μέχρι 70.000, μείωση 27%.
·                     Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
·                     Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.
·                     Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, 10%.
Μόλις 14.841 φορολογούμενοι σε σύνολο 7.310.185 φορολογουμένων ανήκουν στην κατηγορία με αξία ακίνητης περιουσίας άνω του ενός εκατ. ευρώ. 473.740 φορολογούμενοι που δεν είχαν κάποια ωφέλεια με την προηγούμενη ρύθμιση, θα ωφεληθούν με αυτή τη ρύθμιση. 1.294.505 φορολογούμενοι θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.
Συνεπώς, ανακουφίζονται άμεσα εκατομμύρια ιδιοκτήτες, τονώνεται η αγορά ακινήτων και βελτιώνεται το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών.
Για το έτος 2019 χορηγείται μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που προκύπτει ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία υπόκειται σε φόρο ως εξής:
·                      30% για ακίνητη περιουσία αξίας  έως 60.000 ευρώ.
·                     27% για ακίνητη περιουσία αξίας έως  70.000 ευρώ
·                     25% για όσους κατέχουν ακίνητα αξίας έως  80.000 ευρώ.
·                     20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ
·                     10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου ακόμη και αν τα εκκαθαριστικά του φόρου εκδοθούν μέσα στο μήνα αυτόν.
«Ειδικά για το έτος 2019, εφόσον η πράξη προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2019, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2019» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ποιες είναι βελτιώσεις στις 120 δόσεις
Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
Οι επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν, χωρίς το κριτήριο του τζίρου, τις οφειλές τους σε έως και 120 δόσεις.
Τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε μικρό αριθμό δόσεων θα κερδίσουν μεγαλύτερο κούρεμα στις προσαυξήσεις και τους τόκους ενώ σε όλους τους οφειλέτες προβλέπεται επιπλέον κίνητρο προκαταβολής.
Συγκεκριμένα οι οφειλέτες που θα προκαταβάλουν ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης θα έχουν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων.
Ειδικότερα, στο σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι  για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ως ακολούθως:
·                     100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ
·                     95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις
·                     85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις
·                     80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις
·                     75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσει
·                     45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις
·                     30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις
·                     20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις
·                     10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις.
Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
·                     Σε περίπτωση που οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στο αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνονται.
·                     Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 20 ευρώ.
·                     Εφόσον ο οφειλέτης προκαταβάλει ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει, χορηγείται σε αυτόν ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Το ποσό της προκαταβολής δηλώνεται από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση και καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
·                     Το επιτόκιο μειώνεται από 5% σε 3% και ισχύει για όλες τις ανεξόφλητες δόσεις της ρύθμισης μετά την παρέλευση διμήνου από την ψήφιση του νόμου.
·                     Ρυθμίζονται και οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρούμενων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά τις 31.12.2018.
·                     Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων.
·                     Νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ που κατά την έναρξη ισχύος του νόμου έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση σε έως 36 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ζητήσουν τη ρύθμιση των οφειλών του σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.
·                     Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμους δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης.
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 13:00 στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για επεξεργασία, την ίδια μέρα στις 14:00 θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή για επεξεργασία και το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.
Ενώ πιθανότητα την Τρίτη ή την Τετάρτη, θα κατατεθεί το διυπουργικό νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στους ΟΤΑ για την απλή αναλογική και το άσυλο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες θα έρθουν σε δεύτερη φάση, ενώ τώρα θα περιληφθεί ένα μικρό μέρος αναστολής διατάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που αφορά στο άσυλο, η βασική αλλαγή σε σχέση με τον γνωστό ως «νόμο Διαμαντοπούλου» είναι ότι, αν κάποιο αδίκημα έχει τελεστεί εκτός χώρου του πανεπιστημιακού ιδρύματος και ο δράστης καταφύγει εντός του κτιρίου, η αστυνομία πλέον θα μπορεί να παρέμβει και μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου, σε σχέση με πριν, που για να επέμβει η αστυνομία, το αδίκημα θα έπρεπε να έχει τελεστεί αποκλειστικά εντός του χώρου.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου