Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Το Ισραήλ κατεδαφίζει σπίτια Παλαιστινίων στα όρια Ανατολικής Ιερουσαλήμ-Δυτικής Όχθης

Η έναρξη των κατεδαφίσεων αναμένεται να κλιμακώσει τη διένεξη για το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 500.000 Ισραηλινοί και 300.000 Παλαιστίνιοι
Ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να κατεδαφίζουν σπίτια Παλαιστινίων που οι αρχές θεωρούν αυθαίρετα στο νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί περικύκλωσαν τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Σουρ Μπάχερ και ένας εκσκαφέας άρχισε να κατεδαφίζει ένα μισοτελειωμένο διώροφο κτίριο, μετέδωσε.
Το παλαιστινιακό χωριό Σουρ Μπάχερ είχε καταληφθεί στον πόλεμο του 1967.
Πολλοί Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η κατεδάφιση των σπιτιών και των κτιρίων κοντά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από τα εδάφη τους θα δημιουργήσει προηγούμενο και θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές κατά μήκος του. Το Τείχος αυτό διαπερνά πολλές περιοχές γύρω και μέσα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχει έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Η έναρξη των κατεδαφίσεων αναμένεται επίσης να κλιμακώσει τη διένεξη για το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 500.000 Ισραηλινοί και 300.000 Παλαιστίνιοι, και όπου βρίσκονται τόποι ιεροί για τον ιουδαϊσμό, το ισλάμ και τον χριστιανισμό.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκοψαν το συρμάτινο τμήμα του φράκτη ασφαλείας υπό την κάλυψη της νύχτας και κατόπιν άρχισαν να απομακρύνουν κατοίκους του χωριού.
Η επιχείρηση φωτογραφίζεται και μαγνητοσκοπείται από Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και ξένους ακτιβιστές, που κινητοποιήθηκαν και προσπαθούν να εμποδίσουν τις κατεδαφίσεις.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε ομόφωνα τον Ιούνιο ότι η ανέγερση των κτιρίων παραβίασε την απαγόρευση δόμησης. Η προθεσμία που δόθηκε στους κατοίκους τους να καταστρέψουν τα κτίρια που αφορούσε η απόφασή του, ή τμήματά της, έληξε την Παρασκευή.

Ορισμένοι κάτοικοι του Σουρ Μπάχερ τόνιζαν ότι θα μείνουν άστεγοι. Άλλοι σημείωσαν ότι είχαν λάβει οικοδομικές άδειες από την Παλαιστινιακή Αρχή, που διαθέτει περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το χωριό βρίσκεται στο όριο μεταξύ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Η πολιτική του γεωγραφία περιπλέκεται διότι ορισμένα τμήματά του βρίσκονται εκτός των ορίων της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ αλλά στην ισραηλινή πλευρά του τείχους, δηλαδή είναι αποκομμένα από την υπόλοιπη Δυτική Όχθη.
Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κατήγγειλε ότι το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο προσπαθεί να «δημιουργήσει προηγούμενο» που θα επιτρέψει την κατεδάφιση «πολυάριθμων παλαιστινιακών κτιρίων που βρίσκονται κοντά» στο Τείχος.
Ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, και άλλα στελέχη του Οργανισμού προέτρεψαν τις ισραηλινές αρχές να μην προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις. Εξήγησαν πως 17 Παλαιστίνιοι θα εκτοπιστούν λόγω του σχεδίου κατεδάφισης τουλάχιστον 10 κτιρίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της δημοσιοποίησε ανακοίνωση στην οποία στηλίτευσε το σχέδιο κατεδάφισης και προειδοποίησε πως «η συνέχιση της πολιτικής αυτής υπονομεύει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών και την προοπτική της διαρκούς ειρήνης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου