Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Εντονα καιρικά φαινόμενα στη Δ. Ελλάδα – Πάνω από 1.000 άτομα απεγκλωβίστηκαν

ΠΑΤΡΑ. Αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της Μακύνειας και του Πλατανίτη αναμένεται να υποβάλλει, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί της Κυριακήςεπισκέφθηκε την περιοχή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συναντήθηκε στην περιοχή του Αντιρρίου με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τον υπουργό για την κατάσταση που επικρατούσε, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και στην Αχαΐα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για τις προσπάθειες που γίνονταν, με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Όσον αφορά τώρα στην κατάσταση που επικρατεί σε Μακύνεια και Πλατανίτη, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι έχουν πλημμυρίσει πολλά υπόγεια σπιτιών, καθώς και εκτάσεις γης, ενώ όπως πρόσθεσε έχουν παρασυρθεί και αυτοκίνητα.
Επίσης, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λουκόπουλο, δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στις ορεινές κοινότητες.
Εντονα καιρικά φαινόμενα
Ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώθηκαν λίγο μετά τις 08:15 το πρωί της Κυριακής -τοπική ώρα- σε πολλές περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας με δεκάδες πυροσβέστες και οχήματα βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως επίσης και η Πολιτική Προστασία.
Προβλήματα στην ίδια περιοχή προκάλεσαν τα ξημερώματα της Κυριακής τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ειδικότερα, στο Δρέπανο της Αχαΐας εγκλωβίστηκαν σε κέντρο διασκέδασης σύμφωνα με την Αστυνομία, περισσότερα από 1.000 άτομα, λόγω κινδύνου υπερχείλισης γειτονικού χειμάρρου.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, όπου σε συνεργασία με την «Ολυμπία» οδό έκοψαν τις μπάρες που συνδέουν το σημείο με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών και τα αυτοκίνητα διοχετεύθηκαν στον αυτοκινητόδρομο.
Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, υπήρξε εγκλωβισμός αυτοκινήτων στο τούνελ της Κλόκοβας, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Ιόνια Οδό και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, από το Αντίρριο μέχρι την Γαβρολίμνη.
Παράλληλα, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί στην Αιτωλοακαρνανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, προκειμένου να μην φθάνουν στα σημεία του αποκλεισμού περισσότερα αυτοκίνητα.
Στη Ναύπακτο
Περίπου 55 άτομα που κινδύνευαν εξ αιτίας των έντονων βροχοπτώσεων διέσωσε τα ξημερώματα η Πυροσβεστική υπηρεσία στον Πλατανίτη Ναυπάκτου, στον ‘Αγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, στην Μακύνεια και στην «Ιονία» οδό.
Μάλιστα η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής εξακολουθεί να είναι μεγάλη, αφού στις παραπάνω περιοχές επιχείρησαν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα 80 πυροσβέστες με 32 οχήματα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και δύο σωστικές λέμβοι της 6ης ΕΜΑΚ.
Ειδικότερα στην περιοχή του Πλατανίτη Ναυπάκτου παρουσιάστηκε αύξηση της στάθμης των ομβρίων υδάτων και πραγματοποιήθηκαν διασώσεις και αντλήσεις. Οι πυροσβέστες μετέφεραν δύο άτομα από Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καθώς και έξι άτομα από υπόγεια κατοικιών σε υψηλότερους ορόφους. Επίσης ακόμη 20 άτομα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Στον ‘Αγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα από κάμπινγκ σε ασφαλές σημείο, ενώ στην γειτονική περιοχή της Μακύνειας διασώθηκαν τρία άτομα που είχαν εγκλωβιστεί σε σπίτι.
Όσον αφορά τα αυτοκίνητα που είχαν εγκλωβιστεί σε τούνελ της «Ιονίας» Οδού, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν 20 άτομα τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.
«Δώσαμε μάχες σήμερα τα ξημερώματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, αρχιπύραρχος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, προσθέτοντας ότι «πραγματοποιήσαμε δεκάδες διασώσεις, χωρίς να συμβεί κάποιο δυσάρεστο γεγονός».
Επίσης, ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι καιρικές συνθήκες έχουν πλέον βελτιωθεί και δεν έχουμε βροχοπτώσεις», ωστόσο, όπως συμπληρώνει, «κλιμάκια της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τις απαντλήσεις υδάτων από περίπου 15 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Ναυπακτίας».
Σχετικά με την κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, τόνισε ότι «από χθες το μεσημέρι είχε τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας». Μάλιστα, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο σε δύο διαφορετικές περιοχές, το ένα στο Δρέπανο της Αχαΐας και το άλλο στην Μακύνεια και στον Πλατανίτη της Αιτωλοακαρνανίας».
Σε αυτό το σημείο ο Ευθύμιος Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το περιστατικό στο Δρέπανο, αφού όπως τόνισε, «ήταν πάρα πολλά τα εγκλωβισμένα άτομα στο κέντρο διασκέδασης, όπως επίσης και τα αυτοκίνητα, αλλά μπορώ να πω ότι τα πήγαμε καλά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, E.K. Η. Κάνιστρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου