Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Αλβανία: Αγνωστοι ανατίναξαν το μνημείο του ομογενή αγωνιστή Θύμιου Λώλη


Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2019



Αγνωστοι ανατίναξαν τα ξημερώματα της Τρίτης, κάνοντας χρήση εκρηκτικού μηχανισμού το μνημείο του ομογενή αγωνιστή Θύμιου Λώλη, στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Κρανιά του Δήμου Φοινικαίων, κοντά στους Αγίους Σαράντα.
Το μνημείο υπέστη σοβαρές ζημιές ενώ από την ισχυρή έκρηξη έσπασαν τα τζάμια και στα γύρω κτίρια. Οι δράστες έγραψαν με κόκκινη μπογιά στην τσιμεντένια βάση του μνημείου την λέξη «Τσαμερία». Είναι η δεύτερη φορά, που το ίδιο μνημείο γίνεται στόχος αγνώστων, καθώς είχε δεχθεί επίθεση τον Δεκέμβρη 2018.
Ο Θύμιος Λώλης, ή όπως είναι γνωστός «ο Καπετάνιος του Βούρκου», ήταν Μακεδονομάχος και αγωνιστής μέχρι και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρούνταν ο προστάτης των απλών Ελλήνων στην περιοχή του Βούρκου (περιοχή μεταξύ των Αγ. Σαράντα και Αργυρόκαστρου).
Ο δήμαρχος της Φοινίκης, Χριστάκη Κίτσο, χαρακτήρισε το γεγονός ως πρόκληση κατά του συνόλου της εθνικής ελληνικής μειονότητας και ζήτησε από τις αρχές, που ερευνούν την υπόθεση, τη σύλληψη και καταδίκη των δραστών.
Αποτροπιασμό και ανησυχία εκφράζει με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδικάζει έντονα την ενέργεια, διαμηνύει επίσης τη σταθερή θέση του ότι «προκλήσεις έναντι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και, εν τέλει, έναντι των ελληνοαλβανικών σχέσεων, θα πρέπει να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης και διαλεύκανσης, με απόδοση των δραστών στην δικαιοσύνη» υπογραμμίζοντας ότι αναμένει «τις δέουσες ενέργειες της αλβανικής πλευράς, το συντομότερο, προς αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας».
Τέλος επισημαίνει ότι «το υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Πρεσβεία, καθώς και οι Προξενικές μας Αρχές στην Αλβανία, παρακολουθούν στενά την υπόθεση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου