Που θα πάνε οι φυλακές Κορυδαλλού: Τα τρία σενάρια που εξετάζονται | tanea.gr
Υστερα από σχεδόν 50 χρόνια λειτουργίας των φυλακών Κορυδαλλού η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Να φύγει από την περιοχή το σωφρονιστικό κατάστημα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από πολυκατοικίες, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις και έχει βρεθεί στην επικαιρότητα για διάφορα περιστατικά όπως απειλές σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων, εξεγέρσεις, συμπλοκές, θανάτους και αυτοκτονίες κρατουμένων, αποδράσεις ακόμα και με ελικόπτερα κ.ά.
Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης αίσθηση προκάλεσε η εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί μετατροπής του χώρου όπου βρίσκονται οι φυλακές Κορυδαλλού που θα κατεδαφιστούν σε πάρκο αναψυχής και πολιτισμού. Μάλιστα το θέμα απασχόλησε και ξένα ΜΜΕ, με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να κάνει χαρακτηριστικά λόγο για «λουκέτο στο ελληνικό Αλκατράζ».
Παράλληλα όμως ξεκίνησε και η συζήτηση για το πού θα μεταφερθούν οι κρατούμενοι και το προσωπικό των φυλακών. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τηρούν σιγή ιχθύος για τις τρεις τουλάχιστον βασικές εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για το θέμα, καθώς ενδεχομένως προσμετρώνται στην τελική απόφαση και τυχόν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες (αν και όπως προαναγγέλθηκε θα είναι εκτός κατοικημένης περιοχής) ενώ ως προς τη χρηματοδότηση του νέου έργου δεν αποκλείεται να υπάρξει σύμπραξη Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στο ίδιο μήκος κύματος ο αρμόδιος υπουργός  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του λέγοντας πως ακόμη είναι νωρίς να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το μέρος που θα φτιαχτεί το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην Αττική. Οπως είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα», αφήνοντας να εννοηθεί πως θα είναι πλησίον των δύο Εθνικών Οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας ή της Αττικής Οδού.

Προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών ημερών, πιθανότατα και εντός της ερχόμενης εβδομάδας, θα εξεταστούν οι προτάσεις για τη μετεγκατάσταση από αρμόδια επιτροπή την οποία αποτελούν στελέχη των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας. Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν παλιές εγκαταστάσεις του Στρατού που τηρούν τις προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε ένα σύγχρονο σωφρονιστικό κατάστημα.
Ενδεικτικά μια τέτοια εγκατάσταση που θα μπορούσε να «μεταμορφωθεί» σε φυλακή είναι το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων του Αυλώνα ενώ στις υποψήφιες είναι και έκταση με παλιές αποθήκες πυρομαχικών στη Μαλακάσα. Από «κόσκινο» εξάλλου αναμένεται να περάσουν και εκτάσεις ή ανενεργά στρατόπεδα στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, δηλαδή κοντά στην Αττική ή την Εθνική Οδό.
Κάθε άλλο παρά σύντομη και εύκολη είναι όμως η «μετακόμιση» των φυλακών από τον Κορυδαλλό σε άλλη περιοχή καθώς χρειάζεται μια σειρά διαδικασιών ώστε οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις να περάσουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να ξεκινήσει η μετατροπή σε σωφρονιστικό κατάστημα.
Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, πως: «Είναι γνωστό ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που ψηφίστηκε το 2014, προβλέπει την απομάκρυνση των φυλακών από τον Κορυδαλλό. Ενα από τα πρώτα βήματα και προϋπόθεση για την υλοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού αποτελεί η ψήφιση από τη Βουλή του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου Σωφρονιστικών Καταστημάτων, το οποίο έχει εγκριθεί από το 2011 από την Ειδική Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και ακόμα εκκρεμεί. Θεωρούμε ότι είναι ένα βήμα που μπορεί να γίνει άμεσα και να περιληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη, όπως εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός».
Σημειώνεται πως εκτός από τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εκ νέου δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ'.
Επίσης πληροφορίες αναφέρουν πως θα λειτουργήσει σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή της Δράμας.

Αξιολόγηση του προσωπικού των φυλακών

Εν τω μεταξύ πηγές προσκείμενες στη νέα Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ανέφεραν στα «ΝΕΑ» πως η φιλοσοφία στην οποία θα κινηθεί είναι μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας εντός και εκτός σωφρονιστικών ιδρυμάτων.
Παράλληλα υπάρχει πρόθεση αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κυκλωμάτων που μέχρι τώρα δρούσαν ανεξέλεγκτα μέσα σε αυτές.
Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε επισημάνει πως «χρειάζεται όμως να τονίσουμε ότι η κατάσταση στις φυλακές τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει. Τα δικαιώματα έχουν εξαχνωθεί από το οργανωμένο έγκλημα. Οι δολοφόνοι του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονούν μέσα και έξω από τις φυλακές αθώους», είπε και τόνισε ότι η ασφάλεια των κρατουμένων και των υπαλλήλων θα αποκατασταθεί και η φυλακή θα παράγει σωφρονιστικό έργο.
Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στόχος είναι οι φυλακές να διοικούνται πλέον από τους διευθυντές και όχι από τους κρατούμενους.
Επιπλέον το προσεχές διάστημα αναμένεται να αξιολογηθεί το προσωπικό που εργάζεται στις φυλακές.