Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Παρουσία του υφ. Εξωτερικών Α. Διαματάρη πραγματοποιήθηκε το 4ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών στην Αμαλιάδα

Τετάρτη 31 Ιουλίου, 2019

Με μια λαμπρή παρουσία, αυτή του νέου υφυπουργού Εξωτερικών, υπεύθυνου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και εκδότη της μεγάλης ομογενειακής ελληνόφωνης εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΌΣ ΚΗΡΥΞ» της Νέας Υόρκης, Αντώνη Διαματάρη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ το «4ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών», στον κήπο της ιστορικής οικίας Τατάνη στην Αμαλιάδα.
Μετά από πρόσκληση του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου ο κ. Διαματάρης επισκέφθηκε την Αμαλιάδα αποκλειστικά και μόνο για την μεγάλη αυτή εκδήλωση σε έναν ιστορικό χώρο για τον δήμο, αλλά και την ελληνική ομογένεια, την κατοικία του ιδρυτή και πρώτου εκδότη της εφημερίδας «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» Αμαλιαδίτη Πέτρου Τατάνη, ο οποίος ίδρυσε την ιστορική εφημερίδα το 1915.



Οι αρχές, εκπρόσωποι συλλόγων της ομογένειες και της Αμαλιάδας, συμμετείχαν στο 4ο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών στο ιστορικό κτίριο Τατάνη στο Καλίτσα Αμαλιάδας.

Τον κ. Διαματάρη υποδέχτηκε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος και τον ξενάγησε στην έκθεση του μουσείου Τύπου απόδημου ελληνισμού, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή όταν συναντήθηκε με τον εκδότη της εφ. «Πατρίς» και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Λεωνίδα Βαρουξή και την σύζυγό του κα Σοφία Βαρουξή, αφού οι δύο εφημερίδες πριν από λίγα χρόνια αδελφοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση στην Αμερική.



Λίγο πριν την έναρξη του Ανταμώματος, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Α. Διαματάρης και η σύζυγος του κα. Λίτσα, με τον δήμαρχο Ήλιδας                                                             κ. Χρ. Χριστοδουλόπουλο, τον εκδότη της εφ. «Πατρίς» κ. Λ. Βαρουξή και την σύζυγο του κα Σ. Βαρουξή.

Εφημερίδα που να τιμά την ομογένεια
Με την έναρξη της εκδήλωσης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ήλιδας Ξένια Σαφαρή, καλωσόρισε τον υφυπουργό Εξωτερικών και έκανε μια εκτενή αναφορά στη ζωή και το έργο του Πέτρου Τατάνη, μιλώντας και για την συμβολή του «Εθνικού Κήρυκα» στον απόδημο ελληνισμό.
Στη συνέχεια, εμφανώς συγκινημένος, το λόγο πήρε ο κ. Διαματάρης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που κατάφερε να βρεθεί στο Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών.
Ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του εγχειρήματος του Πέτρου Τατάνη πριν από 104 χρόνια, αλλά και στη δική του ενασχόληση με την εφημερίδα με την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Columbia.
«Από την πρώτη μου ημέρα, το μελάνι της εφημερίδας μπήκε μέσα μου, στις φλέβες μου. Θέλαμε να δώσουμε μια εφημερίδα αντάξια, που να τιμά την ομογένεια. Ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι το «σχολείο» της ομογένειας», είπε κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Διαματάρης τόνισε ότι άφησε τον «Εθνικό Κήρυκα» επειδή γνωρίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο έχει μεγάλη εμπιστοσύνη, εκφράζοντας την πίστη ότι θα προσφέρει στη χώρα, αλλά και στον απόδημο ελληνισμό.
«Με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, θέλω να υπηρετήσω την Ελλάδα και τον απόδημο ελληνισμό και να έρθει ο ένας κοντά στον άλλον. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μεγαλουργήσει εάν δεν έχει δίπλα της τους απόδημους», είπε χαρακτηριστικά.
«Η επίσκεψη εδώ αποτελεί προσκύνημα»
Ο κ. Διαματάρης μίλησε για την συγκίνησή του που βρέθηκε στην κατοικία του Πέτρου Τατάνη, μέσα από έναν θεσμό που τιμά τον απόδημο ελληνισμό, όπως είναι το Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών: «Για μένα η επίσκεψη εδώ, αποτελεί ένα προσκύνημα, που όφειλα να έχω κάνει πριν χρόνια. Τελικά, σήμερα ήρθα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πέτρο Τατάνη.
Βλέποντας αυτό το θαυμάσιο κτίριο, καταλαβαίνω πολλά για τον Τατάνη. Είχε μια βαθιά αίσθηση του χρέους κι αυτό είναι βαρύ. Ήθελε να προσθέσει ένα «πετραδάκι» σε αυτό που λέγεται Ελλάδα και Ελληνισμός.
Ο Τατάνης έβαλε δυνατές ρίζες και πάνω σε αυτές χτίσαμε οι μεταγενέστεροι. Η εφημερίδα υπάρχει 104 χρόνια, και εμείς οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Πέτρο Τατάνη», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Διαματάρης.
Παράδειγμα ενότητας του οικουμενικού ελληνισμού
Όχι μια γιορτή, αλλά έναν θεσμό χαρακτήρισε το Πανηλειακό Αντάμωμα Ομογενών, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος, τονίζοντας ότι αυτός ο θεσμός θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια, αφού η ηθική, αλλά και η υλική προσφορά των ομογενών στην Αμαλιάδα και την Ηλεία γενικότερα είναι πολύτιμη στο πέρασμα των χρόνων.
«Γίναμε παράδειγμα ενότητας του οικουμενικού ελληνισμού. Πάνω απ’ όλα, αυτό που ενώνει τον οικουμενικό ελληνισμό είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Δημιουργήσαμε «κυψέλες» συνεργασίας και συναντίληψης», είπε ο κ. Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η νέα δημοτική αρχή Ήλιδας με την στήριξη του κ. Διαματάρη και του ιδίου, θα συνεχίσει αυτό τον θεσμό. Ο δήμαρχος Ήλιδας δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε μια σειρά δωρεών της ελληνικής ομογένειας προς την Αμαλιάδα, όπως στο Νοσοκομείο, στον Ραδιοφωνικό Σταθμό κ.α.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον δήμαρχο Ήλιδας στους χώρους του μουσείου Τύπου απόδημου ελληνισμού, που στεγάζεται στην οικία Τατάνη.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» πρεσβευτής της ελληνικής γλώσσας
Την παρουσία του κ. Διαματάρη στην Αμαλιάδα, χαιρέτησε ο εκδότης της εφ. «Πατρίς» και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Λεωνίδας Βαρουξής: «Είδα απόψε έναν άνθρωπο, ο οποίος κοσμεί τα θετικά στοιχεία της φυλής μας. Την ευγένεια, την ταπεινότητα, την ευγνωμοσύνη και που απομονώνει τον διχασμό.
Είναι τιμή μας, που ο γιος μου και η σύζυγος μου, πήγαν στην Νέα Υόρκη και αδελφοποιηθήκαμε με τον «Εθνικό Κήρυκα». Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει «Εθνικός Κήρυκας», έχω να πω ότι η κυκλοφορία του φτάνει όσο είναι όλες οι ελληνικές εφημερίδες της Κυριακής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουξής.


Ο εκδότης της εφ. «Πατρίς» κ. Λ. Βαρουξής έκανε ένα συμβολικό δώρο για την φιλία στον κ. Α. Διαματάρη.

Χαρακτήρισε ισχυρή προσωπικότητα τον κ. Διαματάρη, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο και τώρα και από την Ελλάδα με την υπουργοποίησή του, ενώ καταλήγοντας τόνισε: «Αδιαμφισβήτητα, ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι φάρος και πρεσβευτής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικότητας».


«Αδιαμφισβήτητα, ο «Εθνικός Κήρυκας» είναι φάρος και πρεσβευτής της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκδότης της εφ. «Πατρίς» κ. Λ. Βαρουξής.

Στη συνέχεια διαβάστηκε επιστολές από ομοσπονδίες και σωματεία ομογενών της Αμερικής και του Καναδά, όπου χαιρέτιζαν το Πανηλειακό Αντάμωμα.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το καλλιτεχνικό μέρος του Ανταμώματος, που στηρίζονταν σε μια αφηγηματική αναδρομή με θέμα την ξενιτιά.

Πολιτιστικό πρόγραμμα
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία  να απολαύσουν  και  ένα  πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Τα κείμενα και τη σκηνοθεσία της βραδιάς επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας «ερασιΤΕΧΝΕΣ» Αμαλιάδας, κ. Χάρης  Κότσιφας.
Τα μέλη της ομάδας   πραγματοποίησαν  μια ξεχωριστή αφηγηματική αναδρομή, με ζωντανές εικόνες και γνωστά τραγούδια της «ξενιτιάς» και της ελληνικής παράδοσης. Τα τραγούδια ενορχήστρωσε ο Σάκης Ζαφειρόπουλος, ενώ τις ερμηνείες υπέγραφαν  ο ίδιος, ο Γιώργος Τσάκωνας, ο Αλέξανδρος και η Ελένη Σκορδίλη. Στα δημοτικά τραγούδια  συμμετείχε ο Θοδωρής Σωτηρόπουλος. Στην  εκδήλωση συμμετείχε και  το χορευτικό Τμήμα του Δήμου Ήλιδας, με παραδοσιακούς  χορούς.
Μεταξύ άλλων στο Αντάμωμα, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, οι  πρώην βουλευτές Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας και  Γιάννης Κουτσούκος, κ.α.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου