Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Φράγμα Πηνειού: Και εγένετο… υπερχείλιση


Αναπόφευκτη ήταν τελικά η υπερχείλιση του φράγματος Πηνειού, η οποία ξεκίνησε με μειωμένη ροή χθες το πρωί και όσο περνούν οι ώρες αυξάνεται, αφού το φράγμα έχει γεμίσει και το νερό αναζητούσε διέξοδο. Υπερχείλιση που έχει σημάνει συναγερμό, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση.
Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις προχθές το απόγευμα ότι θα εκτονωνόταν λίγο η κατάσταση, καθώς παρουσιάστηκε ελαφρά υποχώρηση της στάθμης, το νερό από χθες το πρωί άρχισε να τρέχει από τον ένα υπερχειλιστή και όλοι πλέον εύχονται η υπερχείλιση να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη, αφού οι ποσότητες νερού που έχουν συγκεντρωθεί είναι πλέον τεράστιες.
Ανέβαινε η στάθμη
Οι απορροές των ομβρίων υδάτων είναι μεγάλες από τις περιοχές γύρω από τη λίμνη, ανεξαρτήτως βροχής αφού σε πολλά σημεία λιώνει το χιόνι, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να ανεβαίνει διαρκώς η στάθμη του νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το φράγμα να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες νερών από εκείνες που απελευθερώνονται από τους αγωγούς εκτόνωσης.
Άλλωστε, η αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση του φράγματος Πηνειού, έφτασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα το ρυθμό διαφυγής νερού από το φράγμα στο μέγιστο επίπεδο που είναι στα 25 κυβικά ανά δευτερόλεπτο, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια.
Οι αρμόδιοι παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση, ενώ είχε γίνει από τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωση στον ΓΟΕΒ Αλφειού- Πηνειού, προκειμένου οι παρόχθιοι να απομακρύνουν αγροτικά μηχανήματα, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Επίσης, μηχάνημα έχει ξεκινήσει και τις εργασίες στην περιοχή της Μπούκας Παλαιοχωρίου, με καθαρισμούς και διανοίξεις για να εκτονωθεί λίγο η κατάσταση.
Αναμένεται το έργο
Τα παραπάνω συμβαίνουν στη ‘σκιά’ της πολυαναμενόμενης υπογραφής για να ξεκινήσει το έργο επισκευής του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο φράγμα. Από τον περασμένο Νοέμβριο, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, εγκρίθηκε η ένταξη στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του έργου: «Επισκευή- αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Ηλείας», προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται η σχετική υπογραφή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη για να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης και εκτέλεσης, καθώς υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα δυσλειτουργίας του φράγματος, που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη λειτουργία.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου