Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, 2017

Οι πολικές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ολικού παγετού θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην ανοίξουν τα σχολεία σε πολλούς Δήμους της χώρας, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αλλά και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. 
  • Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Πρώτος θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης και τελευταίος ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Το βράδυ της Κυριακής το πρώτο τετ-α-τετ Αναστασιάδη - Ακιντζί στη Γενεύη, συνεχής η επικοινωνία με την Αθήνα.
  • Οι πολικές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ολικού παγετού θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην ανοίξουν τα σχολεία σε πολλούς Δήμους της χώρας, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, αλλά και την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. Δείτε αναλυτικά.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα σχολεία σε πολλές περιοχές της Αττικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και του ισχυρού παγετού που επικρατεί.
  • Σαραντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες την Κυριακή για το Κυπριακό, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ως προς το ενδεχόμενο μετάβασης του πρωθυπουργού στη Γενεύη πως «θα πάει εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος δηλώνει την ίδια στιγμή πως η μη παρουσία Ερντογάν στη Γενεύη «δεν είναι ορθή στάση και αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».
  • Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, θα δεχθεί αύριο, Δευτέρα, στις 12:00 το μεσημέρι 12 ανήλικους κρατούμενους από το Κατάστημα Κράτησης Κορίνθου, με τους συνοδούς τους εισαγγελικούς λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, δασκάλους, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους.

Κόσμος

  • Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής οι εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή σε αυτή θα είναι μεγάλη, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την κατάργηση εκδοτηρίων εισιτηρίων στους σταθμούς, κι επομένως την μείωση του προσωπικού.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι ο Παλαιστίνιος οδηγός φορτηγού που έπεσε με ταχύτητα πάνω σε πλήθος στρατιωτών ήταν πιθανότατα υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους -χωρίς να δίνει περαιτέρω στοιχεία ή λεπτομέρειες. Ο επικεφαλής της αστυνομίας δηλώνει ότι μπορεί να «εμπνεύστηκε» από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι δόκιμοι στρατιώτες, τα θύματα της επίθεσης. Ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά της αστυνομίας.
  • Oι ειδικές δυνάμεις του Ιράκ έφθασαν για πρώτη φορά στις όχθες του ποταμού Τίγρη στη Μοσούλη, σημαντικό βήμα για την ανακατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
  • Για βίαιη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες που κοιμούνται στους δρόμους του Παρισιού καταγγέλλει την αστυνομία το γαλλικό παράρτημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), κατηγορώντας τους αστυνομικούς πως έφτασαν στο σημείο να κατάσχουν τις κουβέρτες των μεταναστών, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς.
  • Σε μία αιφνιδιαστική μεταστροφή δύο εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται για πρώτη φορά να αποδέχεται -διά στόματος του προσωπάρχη του- τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Ρωσία επιδόθηκε σε κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος με στόχο να διαταράξει τις προεδρικές εκλογές. Ο Ράινς Πρίμπους λέει μάλιστα ότι Τραμπ ενδέχεται να αναλάβει δράση. Την ίδια στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχεται ότι «υποτίμησε» τον αντίκτυπο των κυβερνοεπιθέσεων.

Οικονομία

  • Για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2017, τον καθορισμό της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων και τη νέα υποχρέωση των εμπορικών καταστημάτων για αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα ενημερώνει η ΕΣΕΕ. Ξεκινούν στις 9 Ιανουαρίου, ενώ προαιρετικά τα μαγαζιά μπορούν να ανοίξουν και την Κυριακή 15 Ιανουαρίου.
  • Εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει: «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο πλην ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών.
  • Σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις εργασιακές σχέσεις που βρίσκονται εκτός της ευρωπαϊκής κανονικότητας, όπως η νομοθέτηση μέτρων λιτότητας για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, στέλνει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
  • Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν στον ασφαλιστικό νόμο και καταγράφονται στις εγκυκλίους και στις αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας, από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν εισφορές βάσει του καθαρού εισοδήματος από την επαγγελματική δραστηριότητα και ειδικότερα το 20% του καθαρού εισοδήματος για κλάδο σύνταξης και το 6,95% για κλάδο ασθενείας.
  • Ετοιμασίες για πολιτική διαπραγμάτευση και παράταση της εκκρεμότητας για την οικονομία κάνουν ξανά στην κυβέρνηση, καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώνουν στο Βήμα της Κυριακής τις πληροφορίες ότι δεν αναμένεται συμφωνία στο προσεχές Eurogroup (26 Ιανουαρίου).

Αθλητισμός

  • Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση του Σαν Μαμές ανάμεσα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Αλαβές για την 17η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Η Μπέτις εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη του «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» για να νικήσει τη Λεγανές 2-0, σκοράροντας στο δεύτερο ημίχρονο και να βελτιώσει τη βαθμολογική θέση της, καθώς απέχει πια 9 βαθμούς από τη ζώνη του υποβιβασμού. Νίκη και για τη Θέλτα στο «Μπαλαΐδος» του Βίγκο, με την ομάδα της Γαλικίας να επικρατεί 3-1 της Μάλαγα και να «σκαρφαλώνει» στην ένατη θέση.
  • Με δύο τέρματα του Πέρισιτς, η Ιντερ έκανε την ανατροπή και νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουντινέζε στο πλαίσιο της 19ης ημέρας για το καμπιονάτο. Η Ρόμα έφυγε με πολύ μεγάλη νίκη από το «Λουίτζι Φεράρις» απέναντι στην Τζένοα, έστω κι αν το μοναδικό γκολ του αγώνα σημειώθηκε από παίκτη των γηπεδούχων. Νίκη και για την άλλη ομάδα της Ρώμης, με τον Τσίρο Ιμόμπιλε να λυτρώνει στις καθυστερήσεις τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» απέναντι στην Κροτόνε, ενώ η εντυπωσιακή Αταλάντα συνέτριψε 4-1 μέσα στο «Μαρκαντόνιο Μπεντεγκόντι» την Κιέβο και ανέβηκε στην πέμπτη θέση.
  • Ο Ολυμπιακός δεν σταμάτησε ούτε στα Πηγάδια, όπου επικράτησε εύκολα της Ξάνθης (Ξάνθη - Ολυμπιακός 0-2), αυξάνοντας τη διαφορά από τους διώκτες του, στο πλαίσιο της 2ης, εξ αναβολής αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. H δράση ξεκίνησε από την Τούμπα, όπου ο ΠΑΣ στηριζόμενος στον εκπληκτικό τερματοφύλακά του Πασχαλάκη νίκησε τον... άστοχο ΠΑΟΚ (ΠΑΟΚ - ΠΑΣ 0-1). Ο Πανιώνιος πέρασε και από το Αγρίνιο (Παναιτωλικός - Πανιώνιος 0-2), ενώ ο Πλατανιάς νίκησε τη Λάρισα στα Χανιά (Πλατανιάς - Λάρισα 3-2). Αναβλήθηκε εκ νέου το Βέροια - Ηρακλής (όπως και το Σάββατο), λόγω των καιρικών συνθηκών. Τη Δευτέρα θα διεξαχθεί το Παναθηναϊκός - Κέρκυρα (19:30).
  • Με γκολ από τους επανακάμψαντες εντυπωσιακά στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού Ιντέγε (38΄) και Μιλιβόγεβιτς (89΄) οι «ερυθρόλευκοι» συνέχισαν την ξέφρενη πορεία τους στο πρωτάθλημα, περνώντας νικηφόρα από τα Πηγάδια με 2-0 απέναντι στη δεύτερη της βαθμολογίας Ξάνθη. Οι ομάδες ολοκλήρωσαν τον αγώνα με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 60ό λεπτό των Λισγάρα και Σεμπά. Παράλληλα, η πειραϊκή ομάδα διέκοψε το σερί των 11 παιχνιδιών που παρέμεναν αήττητοι οι Ακρίτες.
  • Αμετάβλητη έμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας της Football League μετά τις αναμετρήσεις της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, αφού όλες οι ομάδες προχώρησαν με νίκες. Ο Απόλλων Σμύρνης επικράτησε 3-1 του Αχαρναϊκού, ενώ ο Άρης έστω και με άγχος πήρε τη νίκη απέναντι στον Παναιγιάλειο με 2-1. Από το Σάββατο (7/1) η Λαμία είχε πάρει το τρίποντο και για λίγες ώρες την κορυφή της βαθμολογίας με τη νίκη της κόντρα στον Αγροτικό Αστέρα με 2-1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου