Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

«Θερμό επεισόδιο» με τον Λοβέρδο

Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2014
Των Γ. Σαραντάκου - Μ. Νιβολιανίτη
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

Σαφείς αποστάσεις από την τοποθέτηση του κ. Αν. Λοβέρδου στη Βουλή ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση διοικητικού υπαλλήλου πανεπιστημίων λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου, θυμίζοντας και στον υπουργό Παιδείας ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (και ως προς τις 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους) θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

«Θερμό επεισόδιο» με τον Λοβέρδο Το «θερμό επεισόδιο» προκλήθηκε όταν ο κ. Λοβέρδος, στηριζόμενος στην ανάλυσή του επί της έκθεσης αξιολόγησης που διενεργήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έδωσε χθες τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων. «Δεν είχα έως σήμερα υπόψη μου», τόνισε μιλώντας στη Βουλή, «την αξιολόγηση για τις απολύσεις των διοικητικών των πανεπιστημίων. Είχα από την αρχή πει πως πρέπει να γίνει αξιολόγηση και με τα πορίσματά της να εξαρτηθούν οι απολύσεις. Αλλος κανόνας δεν υπάρχει». «Αφού λοιπόν από την αξιολόγηση δεν προκύπτει ανάγκη απολύσεων, τότε δεν θα απολυθεί κανείς», κατέληξε.
Η απόφαση του Ιουνίου
Η θέση αυτή είναι σε ευθεία αντίθεση με την απόφαση που είχε ληφθεί, μετά τη σύγκρουση που υπήρξε τον Ιούνιο μεταξύ του κ. Κυρ. Μητσοτάκη και του κ. Λοβέρδου περί 440 απολύσεων διοικητικών υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τη λύση που είχε δοθεί τότε, ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, από τους 1.040 διοικητικούς υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα επαναπροκηρυχθούν 600 θέσεις και κατά συνέπεια οι 440 επρόκειτο να απολυθούν.
Η χθεσινή παρέμβαση Λοβέρδου προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στελέχη του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, αφού ανέφεραν ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα τηρηθούν απαρέγκλιτα», προσέθεταν ότι ο υπουργός Παιδείας δεν αντελήφθη ορθά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε. Από το περιβάλλον του κ. Κυρ. Μητσοτάκη δεν έγινε κανένα σχόλιο, αλλά βουλευτές που συνομιλούν τακτικά μαζί του σημείωναν ότι υπάρχει συμφωνία για το θέμα εδώ και πολλούς μήνες.
«Θερμό επεισόδιο» με τον Λοβέρδο Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Καρύδης, στήριξε τον υπουργό Παιδείας, λέγοντας ότι «τα όσα λέει τώρα είναι πάγιες θέσεις του και πως τα συμπεράσματά του τα βασίζει στην έκθεση αξιολόγησης». Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός αριθμός των προτεινόμενων διοικητικών υπαλλήλων που θα πρέπει να υπάρχουν στα οκτώ πανεπιστήμια που είχαν εμπλακεί με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών είναι 4.086.
Ο αριθμός αυτός υπολείπεται συνολικά κατά 402 άτομα του συνολικού αριθμού που προκύπτει από τα προτεινόμενα οργανογράμματα των πανεπιστημίων, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Τα 402 άτομα που υπολείπονται, εξηγούσαν από το υπουργείο Παιδείας, δεν περισσεύουν από τα ιδρύματα, απλώς στις προτάσεις τους κάποια από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είχαν ζητήσει να υπάρξουν και προσλήψεις, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά.
Εισήγηση
Σύμφωνα με την εισήγηση των αξιολογητών, στο Αριστοτέλειο απαιτούνται 969 υπάλληλοι, στο Οικονομικό 158, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 514, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης 299, στο Θεσσαλίας 398, στο Πατρών 659, στο Ιωαννίνων 353 και στο Καποδιστριακό 736.
Για πέντε από τα οκτώ ΑΕΙ οι αξιολογητές υποστηρίζουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν με μικρότερο αριθμό διοικητικών σε σχέση με τις προτάσεις των ιδρυμάτων, ενώ για τρία (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Πατρών) τονίζουν την ανάγκη για πρόσθετο προσωπικό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει ενδοϊδρυματική ανακατανομή του υπάρχοντος διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ και όχι απολύσεις.
Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη κατά μέσο όρο οι διοικητικοί υπάλληλοι αποτελούν το 5,35% επί του συνόλου των ενεργών φοιτητών, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 1,27 έως 3,28%, με τον μέσο όρο να προσδιορίζεται στο 1,39%. Ωστόσο επισημαίνουν ότι τα ξένα ΑΕΙ λειτουργούν με διαφορετικό καθεστώς και δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τα ελληνικά.
Πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου