Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Από τις αλάνες της Αμαλιάδας στα σαλόνια της Basket League

Τρίτη 26 Αυγούστου, 2014

Του Χρήστου Κανελλόπουλου

Το «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» της Κυριακής και ο συνάδελφος Γιώργος Κούβαρης έκαναν ένα μεγάλο αφιέρωμα στην άνοδο του Κόροιβου στην Α1 Εθνική ή Basket League ΟΠΑΠ αν θέλετε, το οποίο και αναδημοσιεύουμε σήμερα.
«Μπορεί να συνδεθεί το μάθημα της Φυσικής με τον στίβο και το... μπάσκετ; Κι όμως μπορεί! Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα «ψαχούλεμα» στον νεοφώτιστο Κόροιβο Αμαλιάδας προκειμένου να ανακαλύψουμε και να συνδυάσουμε (τα) τρία (αυτά) διαφορετικά πράγματα. Η «σταχτοπούτα» της Α1 (ή καλύτερα -και πιο σωστά- της Basket League ΟΠΑΠ) άρχισε να μετράει αντίστροφα μέχρι να κάνει ντεμπούτο στα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ και πραγματικά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το «success story» της ομάδας. Εκεί που βολόδερνε στα τσιμεντένια γήπεδα και στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Α.Η., ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ομάδες που έχουν κατακτήσει πρωταθλήματα Ευρώπης, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.
Τα πάντα ξεκίνησαν πριν από 32 χρόνια και ύστερα από τη... μετάθεση ενός καθηγητή Φυσικής από τα Χανιά στην Αμαλιάδα. Ο λόγος για τον Μάρκο Μπεμπλιδάκη, ο οποίος ήταν -ουσιαστικά- εκείνος που έφερε την πορτοκαλί μπάλα στη ζωή της Αμαλιάδας, μαζί με τους Γιώργο Τσίτσο και Ανδρέα Καβουρίνο. Άλλωστε, υπήρξε και μπασκετμπολίστας του Κύδωνα Χανίων, οπότε είχε το «μικρόβιο» του μπάσκετ μέσα του. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» ο Κόροιβος Αμαλιάδας, όπου ο Μπεμπλιδάκης υπήρξε και ενεργός αθλητής! Μάλιστα, το όνομα της ομάδας είναι εμπνευσμένο από τον Κόροιβο τον Ολυμπιονίκη που προερχόταν από την Ηλιδα και ο οποίος είχε κερδίσει στους πρώτους καταγεγραμμένους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ.!
Αν και τη σεζόν 1992-93 βρέθηκε για πρώτη φορά σε εθνικό πρωτάθλημα και δη στην Γ' Εθνική, δεν μπόρεσε να σώσει την κατηγορία και επέστρεψε στην Α' Ε.Σ.Κ.Α.Η. για τα επόμενα έξι χρόνια. Η δεύτερη, επίσης μονοετής, παρουσία στην Γ' Εθνική σημειώθηκε τη σεζόν 1999-2000, ενώ μετά το 2008 δεν έκανε νέο πισωγύρισμα. Με συντονισμένες και προσεγμένες κινήσεις, οι άνθρωποι του Κόροιβου δημιούργησαν μια ομάδα που έβγαζε υγεία μέσα και έξω από τα παρκέ, μια ομάδα που είχε τη στήριξη ολόκληρου του νομού Ηλείας, μια ομάδα που είχε βάλει στόχο τη μεγάλη κατηγορία. Και να που τα κατάφερε!
«Τόσα χρόνια πηγαίναμε βήμα βήμα. Βλέπαμε κάθε κατηγορία ξεχωριστά, δουλεύαμε πολύ και φτάσαμε στο σημείο να βρεθούμε στην Α1. Το μυστικό μας ήταν η αγάπη για την ομάδα και η παρέα που έχουμε δημιουργήσει στην Αμαλιάδα», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της ομάδας Χρήστος Λαγός, ο οποίος σπεύδει να υπογραμμίσει: «Τίποτα δεν μας ήρθε εύκολα. Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες ήταν πάρα πολλές. Καταφέραμε τα πάντα με προσωπικές θυσίες και αίμα! Όμως, στην τελική οι δυσκολίες ήταν εκείνες που μας ένωσαν και μπορέσαμε να τις αντιμετωπίσουμε».

Χωρίς βασικό επενδυτή

Όπως μας τόνισε, δεν υπάρχει το άφθονο χρήμα και ούτε κάποιος βασικός επενδυτής στην ομάδα της Αμαλιάδας. Ως επί το πλείστον, η κοινότητα είναι εκείνη που στηρίζει τις προσπάθειες του Κόροιβου, όπως επίσης και οι μικρές επιχειρήσεις του Δήμου Ήλιδας: «Βασικός χορηγός δεν υπάρχει. Και εγώ λογιστής είμαι στο επάγγελμα. Βοηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις που διαφημίζονται στο γήπεδο δίνοντας από 400 ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι δύο μεγαλύτεροι χορηγοί που υπάρχουν στη φανέλα μας. Γενικά είμαστε μια παρέα ανθρώπων όπου πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία και εννοώ από ολόκληρο τον νομό Ηλείας. Από εκεί και πέρα υπάρχει ο κόσμος που είναι η δύναμη αυτής της ομάδας. Είχαμε 1.500 άτομα κατά μ.ο. στην Α2, ενώ στο ματς που παιζόταν η κατηγορία απέναντι στην Καβάλα υπήρχαν 2.500 άνθρωποι στο γήπεδο».
Aλλωστε, χάρη στην παρουσία του κόσμου, ο Κόροιβος Αμαλιάδας αναμένεται να λειτουργήσει όπως ο Απόλλων Πατρών. Ως εταιρεία λαϊκής βάσης: «Το μοντέλο του ενός επενδυτή δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα. Γι' αυτό θα ακολουθήσουμε και εμείς το μοντέλο του Απόλλωνα με την πολυμετοχικότητα. Να δώσουμε τη σκυτάλη στον κόσμο, να πάρει μετοχές και φυσικά να συμμετέχει στις γενικές συνελεύσεις της ομάδας. Θέλουμε να φουντώσουμε το ενδιαφέρον του κόσμου, όχι απλά να το κρατήσουμε αμείωτο... Αν και, όπως είπα, οι κάτοικοι του νομού έχουν αγκαλιάσει την ομάδα».

Ο «ρούκι» Μαρκόπουλος πήρε τα κλειδιά της ομάδας
Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Κόροιβος δεν θα θυμίζει την ομάδα που κέρδισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Εχουν αποχωρήσει όλοι οι παίκτες, όπως και ο προπονητής Βασίλης Νιπεργιάλης: «Πλέον ξεκινάει νέος κύκλος για τον Κόροιβο. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να είχαμε 1-2 παιδιά και τη νέα σεζόν μαζί μας, αλλά για τους δικούς τους λόγους δεν ήθελαν. Κάθε κατηγορία πρέπει να έχει και τους δικούς της πρωταγωνιστές. Περάσαμε όμορφα με τα παιδιά, αλλά τώρα κοιτάμε μπροστά. Εξάλλου πάνω απ' όλους είναι η ομάδα. Δεν θα ανεχτούμε κανέναν να βάλει το προσωπικό του συμφέρον πρώτο. Αλλωστε και εμείς είμαστε στρατιώτες της» τόνισε ο πρόεδρος της ομάδας Χρ. Λαγός, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσληψη του Χάρη Μαρκόπουλου: «Είναι ήδη οκτώ χρόνια στην Α1 και γνωρίζει από πρόσωπα και καταστάσεις.
Εξάλλου είναι ένα νέο παιδί, φιλόδοξο, με πολύ καλά στοιχεία. Είναι έτοιμος να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Παράλληλα έπαιξε ρόλο και η καταγωγή του, αφού είναι από τη Φολόη, ένα χωριό του νομού Ηλείας». Μετά την πετυχημένη παρουσία του Βασίλη Νιπεργιάλη στον πάγκο του Κόροιβου, οι άνθρωποι της ομάδας εμπιστεύτηκαν τις τύχες της ομάδας σε έναν «ρούκι» προπονητή! Ο λόγος, φυσικά, για τον Χάρη Μαρκόπουλο, ο οποίος μετά από αρκετά χρόνια στο πλευρό του πατέρα του ως ασίσταντ κόουτς, έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του: «Οταν κάποιοι άνθρωποι δεν σε ξέρουν και σε επιλέγουν, σου δημιουργούνται περίεργα συναισθήματα τα οποία σε οδηγούν στο να δεχθείς μια νέα πρόκληση», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο 32χρονος τεχνικός, ο οποίος υπογράμμισε: «Ηξερα ότι κάποια στιγμή θα ξεκινούσα μια τέτοια προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, όταν σου γίνεται μια τέτοια πρόταση βλέπεις τις συνθήκες και αποφασίζεις αν θα τη δεχθείς ή όχι. Και στον Κόροιβο υπήρχαν όλες οι κατάλληλες συνθήκες. Το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν γνωρίζοντας το ρίσκο που παίρνουν. Αυτό με γεμίζει με μεγάλη ευθύνη», ενώ σε ερώτηση για τη θητεία του δίπλα στον Σούλη Μαρκόπουλο; «Πραγματικό σχολείο...».

Βρέθηκε σε όλα τα πόστα

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φάει ψωμί και αλάτι στον Κόροιβο από τη μέρα που ιδρύθηκε η ομάδα μέχρι και σήμερα, αυτός δεν είναι άλλος από τον νυν φροντιστή, Αρη Βλαχοχριστόπουλο. Από τα 14 χρόνια του υπηρετεί ανελλιπώς τον σύλλογο, έχοντας περάσει από όλα τα πόστα! Αρχικά ως παίκτης της ομάδας, ενώ έχει διατελέσει προπονητής ακαδημιών, βοηθός προπονητή και μέλος του τεχνικού τιμ. Επίσης, αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ διοίκησης και παικτών τα τελευταία χρόνια. Και όλα αυτά; Χωρίς να αμείβεται! «Ο,τι κι αν κάνουμε, το κάνουμε για την αγάπη μας για τον Κόροιβο. Και μόνο», λέει χαρακτηριστικά. Το επάγγελμά του είναι υπάλληλος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Πύργου και ουδέποτε είδα την ομάδα με... φόντο το χρήμα: «Τα παλιά χρόνια, μας έπαιρναν ένα ζευγάρι παπούτσια και αυτό όπου ήθελαν και μπορούσαν. Ακούγεται κλισέ, αλλά πραγματικά είμαστε μια καλή παρέα όλα αυτά τα χρόνια που δίνουμε τα πάντα για την ομάδα».

Μετακομίζει στον Πύργο ;

Πολύ πιθανό είναι πλέον, τουλάχιστον για τα πρώτα επίσημα παιχνίδια του, ο Κόροιβος Αμαλιάδας να αγωνιστεί στο κλειστό του Πύργου. Και αυτό αφού παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην ομάδα, δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητες επιδιορθώσεις στη στέγη του κλειστού της Αμαλιάδας.
Ο Κόροιβος Αμαλιάδας μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, εξέδωσε ανακοίνωση στο fanpageτου στο facebook, όπου ανάφερε χαρακτηριστικά, πως μετακομίζει την έδρα του για τις υποχρεώσεις στην Α1, στο κλειστό γυμναστήριο του Πύργου, μιας και όπως γράψαμε οι απαιτούμενες επιδιορθώσεις στη στέγη του κλειστού της Αμαλιάδας, δεν έχουν γίνει πάρα τις δεσμεύσεις της απερχόμενης δημοτικής αρχής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:
«Μετά από επίσκεψη του κλιμακίου του ΕΣΑΚΕ που είχε γίνει τον Ιούνιο είχαμε επισημάνει στον απερχόμενο δήμαρχο Ηλιδας, κ.Γιάννη Λυμπέρη, για το πρόβλημα στη στέγη του κλειστού της Αμαλιάδας και αυτός μας διαβεβαίωνε πως όλα θα ήταν έτοιμα στην ώρα τους. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει ούτε καν ανάθεση, με συνέπεια η ομάδα να κινδυνεύει σε περίπτωση βροχής στην πρώτη αγωνιστική να μηδενιστεί και να πάει με -2 στη συνέχεια του πρωταθλήματος.
Η επιπόλαια στάση της απερχόμενης δημοτικής αρχής έχει εξοργίσει τους ανθρώπους της ομάδας. Ένα θέμα που χρονίζει και ξέρουμε πόσο κρίσιμο είναι εδώ και δύο χρόνια, αντιμετωπίζεται ερασιτεχνικά, δημιουργώντας προβλήματα στην πορεία του συλλόγου στην Βasket League ΟΠΑΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για να διασφαλίσει η ομάδα τα δικαιώματά της, να μετακομίσει στο κλειστό γυμναστήριο του Πύργου. Τα συμπεράσματα δικά σας…».
Το αν θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ο Κόροιβος, δεν το γνωρίζουμε ακόμη, αφού θα υπάρξει επαφή και με τη νέα δημοτική αρχή για να βρεθεί λύση στο θέμα.
Πάντως εδώ να σημειώσουμε, ότι αρκετές φορές στο παρελθόν και το κλειστό του Πύργου είχε αντιμετωπίσει προβλήματα μετά από έντονη κακοκαιρία.

*** Στα μεταγραφικά της ομάδας δεν είχαμε κάποια εξέλιξη, έως αργά χθες το απόγευμα, απλά να θυμίσουμε πως πολύ κοντά στην ηλειακή ομάδα είναι ο Ανδρέας Κανονίδης (φόργουορντ) και ο Τάσος Αντωνάκης (σέντερ). 
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου