Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2014

1813  Ο Μέγας Ναπολέων, ηγούμενος στρατού 130.000 ανδρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης τον συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, που αριθμεί 200.000 άτομα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των συμμάχων, τραυματίζεται και χάνει το δεξί χέρι του.
1829   Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.
1896  Λαμβάνει χώρα ίσως ο πιο σύντομος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξάγεται μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ζανζιβάρης (τμήματος της σημερινής Τανζανίας) και διαρκεί μόλις 38 λεπτά. Αιτία, ο θάνατος του φιλοβρετανού σουλτάνου και η μη αποδοχή του διαδόχου του από τους Βρετανούς. Οι Βρετανοί πετυχαίνουν τον στόχο τους με μόλις ένα τραυματία ναύτη, ενώ οι απώλειες των δυνάμεων της Ζανζιβάρης ανέρχονται σε 500 νεκρούς και τραυματίες.
1912  Ο αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροους ολοκληρωνει τη συγγραφή της πρώτης περιπέτειας με ήρωα τον Ταρζάν, με τίτλο Ο Ταρζάν των Πιθήκων.
1922  Τα τελευταία ελληνικά τμήματα εγκαταλείπουν τη Σμύρνη. Στις 11 π.μ. εμπροσθοφυλακή του τουρκικού ιππικού εισέρχεται στη Σμύρνη, ενώ τις βραδυνές ώρες φτάνει και μία μεραρχία πεζικού. Οι Τούρκοι πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε σφαγές του ελληνικού πληθυσμού της. Μεταξύ των σφαγιασθέντων είναι και ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η πυρκαϊά συνεχίζεται έως τις 3 Σεπτεμβρίου, μεταβάλλοντας την πόλη σε σωρό ερειπίων.
1942  Η όπερα Τόσκα του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο Παρκ της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1770   Γκέοργκ Βίλχελμ Χέγκελ, γερμανός φιλόσοφος. (Θαν. 14/11/1831)
1877  Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς, βρετανός αεροπόρος και συνιδρυτής της Rolls-Royce. Υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, όταν το διπλάνο του κατέπεσε κοντά στο Μπούρνεμαουθ. (Θαν. 12/7/1910)
1941  Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από τα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου. (Θαν. 17/12/2011)

ΘΑΝΑΤΟΙ
1574  Μπαρτολομέο Εουστάκι, γνωστός και ως Ευστάχιος, ιταλός γιατρός, από τους πρωτοπόρους της ανατομίας. Ανακάλυψε έναν πόρο στο αυτί, που φέρει το όνομά του (ευσταχιανή σάλπιγγα). (Γεν. 1500)
1577  Τιτσιάνο (Βετσέλι), ιταλός ζωγράφος, από τους μεγαλύτερους της Αναγέννησης. (Γεν. 1490)
1960  Σταυρούλα Γκουβούση, η πρώτη Ελληνίδα που εκτελέσθηκε για ποινικό αδίκημα. Είχε πνίξει τη νύφη της. (Γεν. 1897)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου