Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Αντεπίθεση των Κούρδων στο Ισλαμικό Κράτος με τη συνδρομή της Δύσης

Παρασκευή, 29 Αυγούστου, 2014

Κούρδοι Πεσμεργκά ετοιμάζουν την εκτόξευση όλμου κατά θέσεων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο χωριό Ταλ Αφάρ, δυτικά της Μοσούλης. Πηγή: (RΕUΤΕRS)
Αντεπίθεση των Κούρδων στο Ισλαμικό Κράτος με τη συνδρομή της Δύσης
Οι Πεσμεργκά, οι κούρδοι μαχητές, ανακατέλαβαν την Πέμπτη μια σειρά χωριά από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με κουρδικές στρατιωτικές πηγές.
Οι Πεσμεργκά, οι δυνάμεις της Αυτόνομης Περιοχής του Κουρδιστάν, ανέκτησαν τον έλεγχο επτά χωριών κοντά στο στρατηγικής σημασίας υδροηλεκτρικό φράγμα της Μοσούλης. Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν το φράγμα, το μεγαλύτερο του Ιράκ, από το ΙΚ στα μέσα του Αυγούστου.
Οι Πεσμεργκά ανάγκασαν εξάλλου τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν από ένα σύμπλεγμα πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κοντά στη Μοσούλη, μια πόλη την οποία ελέγχουν οι μαχητές του ΙΚ, όπως ανέφερε η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου του βόρειου Ιράκ, η NOC.
Πριν αποσυρθούν όμως οι εξτρεμιστές πυρπόλησαν το κοίτασμα αργού Αιν Ζάλα και άλλες εγκαταστάσεις, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την προέλαση των Πεσμεργκά στην κοντινή πόλη Ζούμαρ, που παραμένει στα χέρια τους, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις.
Το ΙΚ έχει καταλάβει πολλές πετρελαιοπηγές στο βόρειο Ιράκ, όπου έχει προελάσει με μεγάλη ταχύτητα καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις από τον Ιούνιο.
Η ριζοσπαστική οργάνωση χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου που πραγματοποιεί λαθραία για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της.
Εξάλλου οι Κούρδοι ανέφεραν ότι προωθήθηκαν σε μεγάλο βάθος στις περιοχές του ΙΚ κοντά στη Ζούμαρ. Οι Πεσμεργκά, με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν εκ νέου τον έλεγχο πολλών περιοχών τις οποίες είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Επίθεση και του ιρακινού στρατού
Στο μεταξύ, 29 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν όταν ιρακινά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση κοντά στην πόλη Αμερλί. Οι δυνάμεις του στρατού, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών, εξαπέλυσαν μια «μεγάλη επιχείρηση» για να τερματιστεί η πολιορκία, είπε ο στρατηγός Αμπντελ Αμίρ Ρέντα. Το ΙΚ πολιορκεί την Αμερλί, η οποία βρίσκεται περίπου 170 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης και όπου ζουν κυρίως σιίτες Τουρκομάνοι, εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Η ταχύτατη προέλαση του ΙΚ και η κατάληψη μεγάλων εκτάσεων στο βόρειο και στο δυτικό Ιράκ καθώς και στη βόρεια και την ανατολική Συρία έχει θορυβήσει πολλές χώρες, που προσφέρουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό κυρίως στους Κούρδους, που πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.
Η Γερμανία έχει ήδη στείλει έξι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για να συντονίσουν τις παραδόσεις των ειδών που προσφέρει. Η μη-μάχιμη αυτή αποστολή άρχισε την Τετάρτη στην Αρμπίλ.
Εξάλλου η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα πωλήσει τουλάχιστον 15 εκπαιδευτικά και ελαφριά βομβαρδιστικά αεροσκάφη L-159, έναντι τιμήματος 750 κορόνων (27 εκατ. ευρώ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας στην Πράγα.
Πέραν της πώλησης αυτής των υποηχητικών εκπαιδευτικών και ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών, η Τσεχία ενέκρινε τη δωρεά επιθετικών τουφεκιών, πολυβόλων, αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων καθώς και χειροβομβίδων στους Κούρδους από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου