Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ισλαμικό Κράτος: Η μεγαλύτερη τρομοκρατική κερδοσκοπική "εταιρεία" στον κόσμο;

Το Ισλαμικό Κράτος (πρώην ISIS) είναι η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση στην ιστορία. Το ερώτημα, όμως, είναι από πού χρηματοδοτείται η οργάνωση;

Τα δύο δισεκατομμύρια φτάνουν οι καταθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην τράπεζα, ξεπερνώντας όλες τις υπόλοιπες τρομοκρατικές οργανώσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση, γινόμενη με αυτόν τρόπο η καλύτερα χρηματοδοτούμενη τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο.

Οικονομικοί Πόροι
Ειδικοί εκτιμούν ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, από τότε που η οργάνωση ξεκίνησε τη σαρωτική δράση της στο Ιράκ και τη Συρία, οι ηγέτες της έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε πάνω από 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ μετρητά.
“Το Ισλαμικό Κράτος αναπτύσσεται σε μία ζωτικής σημασίας εμπορική περιοχή πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο”, αναφέρει ο Paul Sullivan, ειδικός στα θέματα της Μέσης Ανατολής. Πέντε πετρελαιοπηγές αποφέρουν ημερήσια έσοδα της τάξης των 2.3 εκτατομμυρίων ευρώ περίπου, με το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου να διακινείται λαθραία κατά μήκος των συνόρων στην Τουρκία και το Ιράν.


Θεωρείται ότι βγάζουν μέχρι και 6.2 εκατομμύρια ευρώ το το μήνα, μέσω του εκβιασμού των τοπικών επιχειρήσεων. Εκτιμάται ότι έχουν κερδίσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ από την απαγωγή ομήρων. Κάθε ένας από τους ομήρους αξίζει πάνω από 3.7 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που ο οι απαγωγείς του Αμερικανού δημοσιογράφου, James Foley απαίτησαν πάνω από 100 εκατομμύρια.
Η ετήσια αναφορά των δράσεων της οργάνωσης καταλαμβάνει 410 σελίδες και εκτός από τις στρατιωτικές δραστηριότητές της, περιλαμβάνει και τις εμπορικές της προσπάθειες, με την έκδοση περιοδικών, την πώληση T-shirts και άλλων ειδών ένδυσης, ακόμη και διαβατηρίων.


Ωστόσο, ο μεγαλύτερος οικονομικός τους θρίαμβος ήρθε όταν τον Ιούνιο κατέλαβαν την ιρακινή πόλη Mosul και λεηλάτησαν τις τράπεζες της περιοχής. Αναφορές εκείνης της περιόδου υποδήλωναν ότι οι πολεμιστές του Ισλαμικού Κράτους πιθανόν να έφυγαν πλουσιότεροι κατά 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου, παρόλο που η Ιρακινή κυβέρνηση αργότερα υποστήριξε ότι η ληστεία δεν έλαβε ποτέ χώρα.


Στρατηγική και Στρατιωτική Δύναμη
Η στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους είναι η κατάκτηση πόλεων, η κατάληψη σπιτιών πολιτών και η εξάπλωση του οράματος τους για ένα Σουνιτικό Ισλαμικό Κράτος υπό το καθεστώς του νόμου της Σάρια. Όλα αυτά σημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα συμβατικό στρατό να ξεκινήσει μια αντεπίθεση.
Προς το παρόν επίμαχα σημεία αποτελούν οι πόλεις Marea και Azaz, βορειοανατολικά του Χαλεπίου, όπου τόσο το Ισλαμικό Κράτος όσο και οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης μάχονται για τον έλεγχο του πολύτιμου διαδρόμου ανεφοδιασμού που οδηγεί στη δέυτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.
Όσον αφορά τις υποδομές, στους στόχους της οργάνωσης περιλαμβάνονται το φράγμα Haditha στον ποταμό Ευφράτη στο βορειοδυτικό Ιράκ και τμήματα του αγωγού που φτάνει στην Τουρκία (με 600 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου την ημέρα) και δεν έχει λειτουργήσει από το Μάρτιο. Υπό τον έλεγχο τους μπορεί να τεθεί επίσης και το North Frertilizer Plant στο Baiji, το οποίο βρίσκεται 200 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της Βαγδάτης, όπως και τα εργοστάσια τσιμέντου στο βορρά.
Το Ισλαμικό Κράτος πιστεύεται ότι έχει 7.000 – 12.000 πολεμιστές, από τους οποίους οι 3.000 είναι αλλοδαποί. Το ένα τέταρτο από αυτούς, εκτιμάται ότι είναι Βρετανοί, αν και το Βέλγιο είναι η μεγαλύτερη κατά κεφαλή ευρωπαϊκή πηγή πολεμιστών.
Σύμφωνα με το περιοδικό Matter, στην οργάνωση έχουν προσχωρήσει, εθελοντικά ή μη, 80.000 πολεμιστές, ενώ πριν από τρία χρόνια το ISIS αποτελούνταν από μόλις χίλιους στρατιώτες.
Ηγεσία
Επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2010 είναι ο Abu Bakr al-Baghdadi, ο αυτοαποκαλούμενος Χαλίφης. Ο Baghdadi γεννήθηκε στη Σαμάρα και ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ισλαμικών επιστημών στη Βαγδάτη, όταν εισέβαλαν το Μάρτιο του 2003 στο Ιράκ οι Ηνωμένες Πολιτείες.


Δεν φαίνεται να είχε κάποια σχέση ούτε με την Αλ Κάιντα ούτε με το τοπικό παρακλάδι της στα πρώτα χρόνια της αντίστασης. Από τα τέλη του 2005 όμως, συνελήφθη ως ύποπτη φιγούρα των μεσαίων τάξεων στην αντιαμερικανική σουνιτική εξέγερση, για να ανελιχθεί στη συνέχεια στη θέση του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, πριν διαχωρίσει τη θέση του από την οργάνωση για να δημιουργήσει το ISIL, το σημερινό IS (Ισλαμικό Κράτος).
Από τότε έχει εγκαθιδρύσει μια ομάδα πειθήνιων ισλαμιστών μανδαρίνων – οτιδήποτε από τη διαχείρηση κρατουμένων μέχρι τις επιχειρήσεις αυτοκτονίας ανατίθεται στους βοηθούς τους. Ακριβώς κάτω από τον αρχηγό, στην κορυφή, υπάρχει ένα “υπουργικό συμβούλιο” από έμπειρους αξιωματικούς του στρατού. Ακριβώς κάτω από αυτή την επίλεκτη ομάδα βρίσκονται περίπου χίλιοι διοικητές πεδίου, μεσαίου και υψηλού επιπέδου. Οι μισθοί, σύμφωνα με αναφορές, κυμαίνονται από 300 μέχρι 2.000 δολάρια το μήνα, ανάλογα με τη θέση εργασίας.
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται τόσο για τη δημοσιοποίηση των δράσεων του Ισλαμικού Κράτους – μέσω βίντεο στο YouTube, το Twitter και το Facebook – όσο και για τη στρατολόγηση νέων μελών. Στο Twitter δημοσιεύονται σταυρώσεις, φωτογραφίες από μαζικές δολοφονίες, ενώ αλλοδαποί τζιχαντιστές πρωτοτυπούν με ένα νέο είδος “selfie” φωτογραφιών, όπου απεικονίζονται τα κομμένα κεφάλια των αντιπάλων τους.


Οι πολεμιστές πεδίου χρησιμοποιούν ιστοσελίδες, όπως το Ask.fm, όπου υπάρχει χώρος για ερωταπαντήσεις με όσους σκέφτονται να ταξιδέψουν στην περιοχή – οι υποψήφιοι στρατιώτες ρωτούν “Είναι πρόβλημα τα ζουζούνια;” και “Μπορώ να αγοράσω smartphone εκεί;”.
Μάλιστα, ο Abu Bakr al-Baghdadi, παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως σε ένα βίντεο τον Ιούλιο, στο οποίο ανακοίνωνε από ένα τζαμί στη Mosul ότι άλλαζε το όνομα της οργάνωσης, από ISIS σε ΙS (Ισλαμικό Κράτος) και ότι ο στόχος της είναι ο έλεγχος μιας περιοχής από τη Μέση Ανατολή “μέχρι τη Ρώμη”, στη οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου