Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Σεξουαλικό σκάνδαλο σε Μοναστήρι της Βοστώνης


Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, 2012

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Ο ιδρυτής και πρώην ηγούμενος του μοναστηριού της Μεταμόρφωσης Παντελεήμων Μητρόπουλος τον οποίον κατηγόρησαν 8 μοναχοί επώνυμα και ενυπόγραφα.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων σεξουαλικής μορφής έχει ξεσπάσει στο Ορθόδοξο Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 278 Warren Street στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης, με επίκεντρο τον ιδρυτή και μέχρι πριν λίγο καιρό ηγούμενό του, Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μητρόπουλο.
Συγκεκριμένα, οκτώ μοναχοί αποκάλυψαν με επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες τους ότι ο ηγούμενος Παντελεήμων επί μακρό χρονικό διάστημα επιδιδόταν σε ομοφυλοφιλικές πράξεις ακολασίας μέσα στο μοναστήρι. Οι μοναχοί έκαναν τις καταγγελίες στο τέλος Αυγούστου στον Μητροπολίτη Βοστώνης Εφραίμ.
Διευκρινίζεται ότι το Μοναστήρι δεν ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, αλλά αποτελεί μία αυτόνομη ομάδα σήμερα, η οποία στο παρελθόν έχει περιπλανηθεί στις δικαιοδοσίες των Υπερόριων Ρώσων και αργότερα στην ομάδα των Παλαιοημερολογιτών της Ελλάδος υπό τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αυξέντιο. Στην αρχή, ωστόσο, το 1970 το Μοναστήρι ξεκίνησε με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ενώ ο πρώτος βασικός πυρήνας των μοναχών του, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην ηγουμένου Παντελεήμονα, αλλά και του σημερινού του π. Ισαάκ, ήταν απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Το μοναστήρι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Θεολογική Σχολή.
Δέκα επτά μοναχοί κι ένας Επίσκοπος, ο Δημήτριος, έφυγαν στα μέσα του Σεπτέμβρη και υπήχθησαν στην Δικαιοδοσία της Μητροπόλεως ΓΟΧ Αμερικής υπό τον Μητροπολίτη Παύλο Στρατηγέα. Εχουν ήδη εγκατασταθεί στο Μοναστήρι της Αναλήψεως στην πόλη Bearsvile της Νέας Υόρκης, ενώ η επίσημη εισδοχή και αναγνώριση της νέας κατάστασης έγινε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου ΓΟΧ Καλλινίκου στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον οποίον είχε γράψει σχετικά ο «Ε.Κ.» στις 2 Οκτωβρίου.
Στο μοναστήρι της Μεταμόρφωσης υπήρχαν περί τους 35 μοναχούς, σήμερα έχουν μείνει περί τους 12, ενώ το 75% από τον κλήρο και τον λαό έφυγαν και υπήχθησαν στον Μητροπολίτη ΓΟΧ Παύλο Στρατηγέα.
Ο Μητροπολίτης Παύλος είπε ότι «18 καλόγεροι με τον Επίσκοπο Δημήτριο έφυγαν από τον Παντελεήμονα και ήλθαν σε μας». Στην ερώτηση «σας είπαν γιατί έφυγαν;» είπε: «δυστυχώς λένε πράγματα ανείπωτα, λένε πράγματα που δεν λέγονται». Αναφορικά με το αν οι ίδιοι είναι εντάξει, είπε ότι «είναι καθαροί, ξεκάθαροι».
Επίσης, από την Μητρόπολη Βοστώνης υπό τον Μητροπολίτη Εφραίμ, αλλά και από άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, τουλάχιστον επτά κοινότητες με τους ιερείς και τα εκκλησιάσματά τους προσχώρησαν στη Μητρόπολη ΓΟΧ Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στο Ρόσλιντεϊλ της Μασαχουσέτης, με ιερέα τον Χρίστο Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και αυτός απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού. Ηδη ο ναός του Αγίου Μάρκου έχει εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον Μητροπολίτη Εφραίμ, καθότι ο τίτλος κυριότητας του ναού και της ακίνητης περιουσίας ανήκουν στη Μητρόπολη Βοστώνης. Διευκρινίζεται ότι η Μητρόπολη Βοστώνης υπό τον Εφραίμ ιδρύθηκε πριν λίγα χρόνια, στην αρχή όλα και όλοι ανήκαν στο Μοναστήρι. Η κοινότητα του Αγίου Μάρκου απαρτίζεται από 160 οικογένειες. Ο ιερέας Χρίστος Κωνσταντίνου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, δεν είχε απαντήσει στο τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.» μέχρι την ολοκλήρωση της παρούσας έκδοσης. Ο αντιπρόεδρος Παύλος Φυτόπουλος αρνήθηκε να μιλήσει, λέγοντας ότι «εμπλέκονται οικογένειες». Η κόρη του κ. Φυτόπουλου έχει παντρευτεί με τον ανιψιό του σημερινού ηγουμένου, π. Ισαάκ.
Ο πρώην ηγούμενος Παντελεήμων έφυγε και κατοικεί στη Σκήτη της Αναλήψεως στην πόλη Γιορκ του Μέιν, η οποία ανήκει όμως στο μοναστήρι. Είναι σοβαρά άρρωστος πάσχων από καρκίνο στο πάγκρεας, ενώ αρνείται να υποβληθεί σε εγχείρηση και χημειοθεραπεία, όπως απεκάλυψε ο ίδιος.
Ηγούμενος στο μοναστήρι σήμερα είναι ο ιερομόναχος Ισαάκ ο οποίος και αυτός σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.
Τηλεφωνικό μήνυμα στον Μητροπολίτη Εφραίμ παρέμεινε αναπάντητο μέχρι την ώρα που δημοσιεύτηκε η παρούσα έκδοση. Σε επικοινωνία με το μοναστήρι μας ελέχθη ότι ο ηγούμενος Ισαάκ βρισκόταν στο Τορόντο του Καναδά. Αφήσαμε μήνυμα πλην όμως ο π. Ισαάκ δεν επέστρεψε το τηλεφώνημά μας. Επίσης, ο Μητροπολίτης Τορόντο Μακάριος Κάτρε, αδελφός του Επισκόπου Φιλομηλίου Ηλία, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής ηγούμενος στη Μονή Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας, δεν απάντησε σε τηλεφωνικό μήνυμα του «Ε.Κ.». Ο Μητροπολίτης Μακάριος γνωρίζει για τις καταγγελίες των μοναχών καθότι έχει αντίγραφα μερικών εξ’ αυτών, εξακολουθεί να παραμένει συνδεδεμένος με τον Μητροπολίτη Εφραίμ, με το μοναστήρι και τον πρώην ηγούμενο Παντελεήμονα.
Συνομιλία με Παντελεήμονα
Ο «Εθνικός Κήρυξ» επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον π. Παντελεήμονα στο Μέιν με τον οποίον είχε την ακόλουθη συνομιλία:
«Εθνικός Κήρυξ»: Σας παρακαλώ, θα μας λέγατε γιατί έφυγαν οι 17 μοναχοί, ο Επίσκοπος Δημήτριος και αρκετές ενορίες;
Παντελεήμων: Αυτοί όλοι τα έχουν γραμμένα και οι μεν και οι δε. Εγώ είμαι εδώ σε μεγάλη ησυχία οπότε δεν έχω να πω τίποτε. Μεταξύ των αρχιερέων και των ενοριτών υπάρχουν οι παρεξηγήσεις και έχουν γράψει. Εγώ το Ιντερνέτ δεν ξέρω να το μεταχειριστώ.
«Ε.Κ.»: Σας κατηγορούν ότι εσείς είχατε επιτεθεί με ομοφυλοφιλικές διαθέσεις σε μοναχούς.
Παντελεήμων: Ο Θεός θα κρίνει. Είμαστε άνθρωποι, εγώ δεν έχω να πω ότι είμαι αναμάρτητος, δεν έχω να πω ότι είμαι δίκαιος. Εχω γράψει μία επιστολή και εξηγώ. Ζητώ συγχώρηση από όλους, δίνω συγχώρηση σε όλους, δεν κρατώ μνησικακία αλίμονο και ό,τι έχω να πω τα έχω γραμμένα και Ελληνικά και Αγγλικά.
«Ε.Κ.»: Παραδέχθηκε ο π. Ισαάκ ότι αυτά που γράφουν για σας οι μοναχοί ότι είστε ομοφυλόφιλος, είναι αλήθεια.
Παντελεήμων: Εφόσον έχετε διαβάσει βγάλετε συμπεράσματα μόνος σας, εγώ ό,τι έχω να πω τα έχω γραμμένα.
«Ε.Κ.»: Είστε άρρωστος;
Παντελεήμων: Μάλιστα έχω ασθένεια, αλλά είμαι και μεγάλος, δεν είμαι μικρός σε ηλικία.
«Ε.Κ.»: Είναι σοβαρή η ασθένειά σας;
Παντελεήμων: Είναι καρκίνος στο πάγκρεας, αλλά δεν θα κάνω εγχείρηση.
«Ε.Κ.»: Δηλαδή θα μείνετε να πεθάνετε;
Παντελεήμων: Μάλιστα. Ο π. Αρσένιος που ήταν ο καθηγητής, αυτός έχει ένα χρόνο τώρα που έχει κοιμηθεί, είχε και αυτός καρκίνο κι είχε πάει στα κόκαλα και δεν δέχθηκε ούτε χημειοθεραπεία, ούτε ραδιοθεραπεία.
«Ε.Κ.»: Πόσο χρονών είστε;
Παντελεήμων: Είμαι 77.
«Ε.Κ.»: Μπορείτε να μου δώσετε την επιστολή σας που είπατε;
Παντελεήμων: Να τηλεφωνήσετε στο μοναστήρι στον π. Ισαάκ ή στον π. Βασίλειο και να τη ζητήσετε.
«Ε.Κ.»: Μου είπαν ότι ο π. Ισαάκ είναι στον Καναδά, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον π. Βασίλειο να μου την δώσει;
Παντελεήμων: Μάλιστα θα του τηλεφωνήσω.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον π. Βασίλειο στο μοναστήρι, αρνήθηκε στην αρχή να μας δώσει την επιστολή λέγοντας ότι έπρεπε να επικοινωνήσει με τον π. Παντελεήμονα για να του δώσει την άδεια. Τελικά την έστειλε έπειτα από μερικές ώρες.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του, με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου 2012, την οποία απευθύνει «προς όλους τους χριστιανούς και ανθρώπους που έχω γνωρίσει, εις την μακράν μου ζωή - τους παρόντας και απόντας, τους εγγύς και τους μακράν, τους ζώντας και απελθόντας» ο π. Παντελεήμων ανάμεσα στα άλλα αναφέρει και τα εξής: «Εγώ ο αμαρτωλός μοναχός Παντελεήμων προσκυνητής βάζω στρωτή μετάνοια και ζητώ συγχώρηση από τον καθ’ έκαστον και όλους ομαδικώς. Συγχωρέσατε μου δι’ ότι έχω αμαρτήσει εναντίον σας - σας έχω πταίσει ή σκανδαλίσει».
Σε άλλο σημείο, αναφέρει: «Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ούτε άγγελος είμαι, ούτε δαίμων, ούτε άγιος, ούτε μάγος να φονεύω ανθρώπους. Οι άγγελοι μετά την πτώσιν του εωσφόρου δεν πίπτουν και οι δαίμονες δεν εγείρονται, δεν μετανοούν. Εγώ είμαι ένας αμαρτωλός άνθρωπος, «σάρκα φορών και τον κόσμον οικών», όπως λέγει η συγχωρητική ευχή, υποκείμενος εις πολλά πάθη και πτώσεις, μεγάλα και μικρά. Αλλά ως άνθρωπος δύναμαι να σηκωθώ δια μετανοίας.
Είμαι ένας μεγάλος αμαρτωλός. Αλλά πιστεύω. Δεν απελπίζομαι. Η απόγνωση είναι αθεϊσμός. Μόνο όταν ο Θεός δεν είναι παρών δύναται κανείς να απελπιστεί. Αλλ’ ο Θεός τω όντι είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, όθεν ελπίζω εις το μέγα Του έλεος. Φέρνω εις τον νουν τες παραβολές του Ασώτου και του τελώνου και παίρνω θάρρος ότι υπάρχει μετάνοια και συγχώρησις».
Εν τω μεταξύ, ο π. Τζον Φλέσερ, ο οποίος υπηρετούσε στην κοινότητα της Αγίας Αννας στο Ρόσλιντεϊλ και ο οποίος μαζί με ομάδα ενοριτών του εγκατέλειψαν τον Μητροπολίτη Εφραίμ και προσχώρησαν στον Μητροπολίτη Παύλο Στρατηγέα, με επιστολή του με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2012 προς τον Μητροπολίτη Εφραίμ αναφέρεται, όπως γράφει επί λέξει, «στις κατηγορίες ανηθικότητας εναντίον του π. Παντελεήμονος και στη συγκάλυψη από τον Μητροπολίτη Εφραίμ». Ο π. Φλέσερ, ανάμεσα στα άλλα έγραψε, πως «το θέμα δεν είναι ο π. Παντελεήμων, είναι τι κάνατε εσείς Μητροπολίτη Εφραίμ και π. Ισαάκ έπειτα που μάθατε για τις παραβάσεις του. Οι κληρικοί και λαϊκοί που γνωρίζουν τους πατέρες στο μοναστήρι επί πολλά χρόνια αντέδρασαν όταν άκουσαν ότι υπήρχε αλήθεια στις κατηγορίες εναντίον του π. Παντελεήμονα. Η αρχική αντίδραση από την πλειοψηφία τους ήταν «δεν είναι αλήθεια, είναι συκοφαντία εναντίον του π. Παντελεήμονα». Είναι κατανοητό το γιατί αντέδρασαν όπως αντέδρασαν, πλην όμως αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα υπήρχε αλήθεια στις κατηγορίες».
Σε άλλο σημείο, ο π. Φλέσερ απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Εφραίμ υπενθύμισε αυτό που ο ίδιος ο Μητροπολίτης Εφραίμ είχε γράψει στους πιστούς την 1η Σεπτεμβρίου 2012, πως «η αλήθεια είναι ότι μερικοί πατέρες στο μοναστήρι έχουν ζητήσει όπως ο π. Παντελεήμων συνταξιοδοτηθεί από το μοναστήρι για λόγους, οι οποίοι τελούν υπό έρευνα από τους επισκόπους». Ο π. Φλέσερ τόνισε στο γράμμα του ότι «η έρευνα αυτή δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα οι πιστοί να έχουν ακούσει ανάμεικτες δηλώσεις γ’ αυτό το θέμα. Ο π. Παντελεήμων με τις πράξεις του εμπίπτει στους κανόνες και οφείλει να θεωρηθεί υπεύθυνος γ’ αυτά που έχει κάνει».
Ο π. Φλέσερ υπενθύμισε στον Μητροπολίτη Εφραίμ πως «στις 20, 21 Αυγούστου 2012 οι μοναχοί έδωσαν σε σένα Μητροπολίτη Εφραίμ τις καταθέσεις τους αναφορικά με τον π. Παντελεήμονα όπως είχες ζητήσει. Το γεγονός πως είχες ζητήσει 8 καταθέσεις από τους μοναχούς έγινε γνωστό στον κλήρο έπειτα από τη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου.
Στις 23 Αυγούστου του 2012 αντίγραφο μιας κατάθεσης στάλθηκε στον Μητροπολίτη Τορόντο Μακάριο.
Την Κυριακή στις 25 Αυγούστου 2012 έγινε συνεδρίαση στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως με εσένα Μητροπολίτη Εφραίμ, τον π. Ισαάκ, τον π. Βαρσανούφριο και 10 ιερείς. Σ’ αυτή τη συνεδρίαση ο π. Ισαάκ δήλωσε ότι υπήρχε αλήθεια για τις κατηγορίες εναντίον του π. Παντελεήμονα και ζήτησε συγχώρηση επειδή συγκάλυψε τα παραπτώματά του. Δάκρυσε όταν ζητούσε συγνώμη. Εσύ Μητροπολίτη Εφραίμ είπες ότι κανένας μοναχός δεν σου είχε πει τίποτε ή δεν σου είχε κάνει καμία δήλωση. Επειτα το διόρθωσες και είπες ότι ο π. Ηλίας ο αδελφός του Μητροπολίτη Μωυσή σου επέδωσε ένα γράμμα κατά την επιστροφή του στο μοναστήρι (αυτό ήταν πριν από αρκετά χρόνια) αλλά δεν ερεύνησες, ούτε ζήτησες να μάθεις περισσότερα. Οι κληρικοί είπαν ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί εντός του μοναστηριού και οφείλει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις, κι ο π. Παντελεήμων να καθαιρεθεί... Το γεγονός ότι έχεις αρνηθεί να ερευνήσεις τις κατηγορίες εναντίον του π. Παντελεήμονα έχει προκαλέσει σύγχυση και αμφιβολία ανάμεσα στον κλήρο, αλλά επίσης και ανάμεσα στους πιστούς επειδή έχεις επίτηδες συγκαλύψει τις παρανομίες του π. Παντελεήμονα».
Ο π. Φλέσερ προέτρεψε τον Μητροπολίτη να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του. Του έγραψε συγκεκριμένα: «Εξήγησε γιατί έχεις αρνηθεί να ερευνήσεις τις κατηγορίες εναντίον του π. Παντελεήμονα αφού σου έχουν δοθεί καταθέσεις από τους μοναχούς κι έχεις ακούσει τη μαρτυρία του π. Ισαάκ ότι είναι αλήθεια αυτές οι κατηγορίες μπροστά σε τρεις επισκόπους και δέκα οκτώ ιερείς. Ο π. Ισαάκ έχει παραδεχθεί μπροστά σε πολλούς λαϊκούς πως οι κατηγορίες εναντίον του π. Παντελεήμονα είναι αληθινές».
Εν τω μεταξύ, από απόρρητα έγγραφα που έχουν περιέλθει στη διάθεση του «Ε.Κ.» προκύπτει ότι το 1986 έγιναν παρόμοιες καταγγελίες από μοναχούς εναντίον του ηγουμένου Παντελεήμονα για ομοφυλοφιλικές επιθέσεις και συνευρέσεις με μοναχούς. Οταν η Ρωσική Σύνοδος τις ερεύνησε και τον κάλεσε σε απολογία, ο π. Παντελεήμων πήρε το μοναστήρι και τις ενορίες και έφυγε από τους Υπερόριους Ρώσους και πήγε με τον τότε Αρχιεπίσκοπο ΓΟΧ Αυξέντιο της Ελλάδος για να αποφύγει την καθαίρεση. Οι καταθέσεις και περιγραφές μερικών εξ’ αυτών των μοναχών οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά τότε από τον π. Παντελεήμονα όπως έγραψαν στις καταγγελίες τους τότε, δεν είναι δημοσιεύσιμες λόγω της αισχρότητας του περιεχομένου τους.
Εν τω μεταξύ, στο μοναστήρι τον τελευταίο καιρό ασχολούνται και με την αίρεση «της λατρείας της ονοματολογίας», προκειμένου να μετατίθεται η προσοχή από το σεξουαλικό σκάνδαλο, αλλού.
Ο π. Παντελεήμων Μητρόπουλος είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και από φοιτητής είχε καλογερικές τάσεις. Πήγε για λίγο διάστημα στο Ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Αγιο Ορος. Διάκονος χειροτονήθηκε από τον τότε Επίσκοπο Ελαίας Αθηναγόρα Κοκκινάκη της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής στον Καθεδρικό Ναό Βοστώνης, ενώ ιερέας από τον Μητροπολίτη Καισαρείας Βασίλειο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Παράλληλα, έχει ιδρύσει και γυναικείο μοναστήρι επίσης στο Μπρούκλαϊν.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου