Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Αλ. Παπαρήγα: Οχι σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 2012
Εκδήλωση για την επέτειο των 94 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ

Στην ιστορική διαδρομή και τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους το ΚΚΕ υπάρχει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναφέρθηκε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, στην εκδήλωση για την επέτειο των 94 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
«Κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 94 χρόνια μόνο και μόνο γιατί το θέλουν τα στελέχη και τα μέλη του» είπε η κ. Παπαρήγα και απαρίθμησε δύο βασικούς παράγοντες για την ιστορική του διάρκεια: «Η σταθερή πίστη μας στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού» και το ότι «το ΚΚΕ είναι η οργανωμένη συνειδητή πρωτοπορία της εργατικής τάξης».
«Παραμείναμε αμετακίνητοι με το δίκιο των εκμεταλλευόμενων, ορκισμένοι εχθροί του καπιταλισμού. Απορρίψαμε τον συμβιβασμό και τον ευρωκομουνισμό» είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας: «Η αντοχή του σφυρηλατήθηκε με δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη, το λαό».
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε μεγάλα εθνικής και διεθνούς σημασίας γεγονότα, από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της Κατοχής, ως την «κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ», ενώ πρόσθεσε ότι το κόμμα ήταν η εμπροσθοφυλακή των πιο ριζοσπαστικών θέσεων, αιτημάτων και αγώνων.
Υπογράμμισε επίσης ότι «οι αρχές, τα ιδανικά και οι θυσίες του ΚΚΕ, «ενέπνευσαν ριζοσπάστες επιστήμονες, διανοούμενους και καλλιτέχνες με αποτέλεσμα ένα σημαντικό επιστημονικό και γιγάντιο πολιτιστικό έργο που είναι πολύτιμος θησαυρός για την νέα βάρδια της εργατικής τάξης, τους νέους και τις νέες».
«Σήμερα είμαστε και θα είμαστε μαζί με το λαό, στην πρώτη γραμμή γιατί και μόνο η εφαρμογή των μέτρων που πάρθηκαν με τα Μνημόνια είναι πραγματική κόλαση, χώρια στα καινούργια που μας περιμένουν αν δεν υπάρξει αποφασιστική αντεπίθεση ρήξης και ανατροπής» πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην σύγχρονη πορεία του ΚΚΕ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι κορυφαία στιγμή για το κόμμα ήταν «η περίοδος του 1968 όταν ο οπορτουνισμός απείλησε την ύπαρξή του, και ακόμα μεγαλύτερης σημασίας είναι η αλύγιστη στάση του όταν η αντεπανάσταση σάρωσε τις κατακτήσεις της Οκτωβριανής Επανάστασης και της διαμόρφωσης του σοσιαλιστικού συστήματος μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην Ευρώπη και παγκόσμια.»
«Από τις πιο σημαντικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας, που θα αποδειχθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια ιστορική, αποτέλεσε η άρνησή μας το Μάιο του 2012 να δηλώσουμε ότι θα δώσουμε στήριξη σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης, με την μάσκα «της ενότητας της αριστεράς» ή κυβέρνησης της αριστεράς» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ υπέστη εκλογικά και πολιτικά τραύματα, προσθέτοντας: «για σκεφθείτε το ΚΚΕ να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ή να μετέχει σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ που ενώ στα χαρτιά δεν αμφισβητεί το μονοπωλιακό-καπιταλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, στην πράξη αμφισβητεί μόνο τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρωζώνη».
Η κ. Παπαρήγα παραδέχτηκε ότι το ΚΚΕ έχει διαπράξει λάθη «που πρώτοι απ' όλους τα πληρώσαμε ακριβά, και χωρίς να τα δικαιολογούμε, ξεκαθαρίζουμε, δεν ήταν λάθη από επιλογή να προδώσουμε το λαό, δεν ήταν λάθη από δειλία και φόβο μπροστά στις θυσίες. Τα αστικά κόμματα δεν κάνουν λάθη. Κάνουν συνειδητά εγκλήματα.»
Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «καμία συμμαχία, όσο αναγκαία κα να είναι, δεν μπορεί να θέτει ούτε καν σε αμφιβολία την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του ΚΚΕ» και διεμήνυσε προς τα άλλα κόμματα: «Κύριοι, ξέρετε πολύ καλά -και αυτό είναι που σας πονά- ότι το ΚΚΕ δεν ετεροκαθορίζεται. Το κριτήριο για μας είναι οι δύο δρόμοι ανάπτυξης: ο καπιταλιστικός δρόμος και ο σοσιαλιστικός».
Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγόρησε ότι «μοιάζει παντού στο ΠΑΣΟΚ, και στην τακτική και στις μέθοδες προπαγάνδας» και δήλωσε: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι το ΚΚΕ πρέπει να αλλάξει, να γίνει συνιστώσα του, ουσιαστικά να δεχθεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». «Ούτε στην Δευτέρα παρουσία δεν πρόκειται να γίνουν έτσι τα πράγματα» πρόσθεσε.
Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για ενδεχόμενο «προσωρινού» -όπως τόνισε- σχηματισμού ενός «ετερόκλητου κυβερνητικού σχήματος με βασική δύναμη το ΣΥΡΙΖΑ, μόνο του ή με άλλες πολιτικές δυνάμεις, που δεν είναι απίθανο να αποτελεί συνάντηση του εθνικισμού και του κοσμοπολιτισμού και να ξαναφέρει την ΝΔ στην αντιπολίτευση.»
Τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι παρόν σε κάθε λαϊκή κινητοποίηση, η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι «η εργατική λαϊκή εξουσία, η λαϊκή οικονομία είναι η μόνη εναλλακτική λύση στο βασανιστικό και βάρβαρο σήμερα. Θα έλθει και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με την θέληση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.»
Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τα μέλη, τους φίλους, τους οπαδούς και τους αγωνιστές που «παρά τις διαφορετικές απόψεις, σέβονται το ΚΚΕ» να πάρουν μέρος στον προσυνεδριακό διάλογο για το 19ο Συνέδριο του κόμματος.
Στην εκδήλωση διαβάστηκε ψήφισμα της 14ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό στο οποίο εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο ΚΚΕ και στους Έλληνες εργαζόμενους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Χούλιο Ντίαζ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, και ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου