Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ταξίδι και στις ΗΠΑ για Σαμαρά

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, 2012

«Στηρίγματα» και εκτός ΕΕ, φέρεται να είναι έτοιμος να αναζητήσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για την ανάκαμψη της Οικονομίας.

Συγκεκριμένα, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να έχουν παρέμβει εκ νέου το Σαββατοκύριακο, ενόψει του σημερινού κρίσιμου Eurogroup, ο κ. Σαμαράς, όπως έγραψε το «Εθνος», προετοιμάζει αυτές τις ημέρες ταξίδια σε τρεις χώρες που αποτελούν τους σημαντικότερους (μαζί με την ΕΕ) «παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα.
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός εντός των επόμενων δύο μηνών προτίθεται να συναντήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σχεδιάζει και επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, βρίσκονται ήδη στο τελευταίο στάδιο και δεν αποκλείεται και αυτό το ταξίδι να γίνει μέσα στον Ιανουάριο.
Ο κ. Σαμαράς επενδύει πολλά σε αυτές τις επισκέψεις, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που υπάρχει για εξασφάλιση συμμαχιών και εξεύρεση νέων πόρων που θα στηρίξουν την προσπάθεια ανάκαμψης.
Εξάλλου, κρίνεται απολύτως αναγκαίο το άνοιγμα στις τρεις πρωτεύουσες Ουάσιγκτον, Μόσχα και Πεκίνο, που εκτός των άλλων έχουν κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι προφανές ότι η Αθήνα θέλει και σε συμβολικό επίπεδο να δείξει ότι αποτελεί ακόμη «γεωστρατηγικό κεφάλαιο», το οποίο αγνοούν επιδεικτικά οι εταίροι με πρώτη τη Γερμανία.
Μια πολιτική στήριξη από τον πρόεδρο Ομπάμα, το ενδιαφέρον για επένδυση και ενεργειακή συνεργασία από τον Β. Πούτιν και η δημόσια έκφραση εμπιστοσύνης από τους πιο «δύσκολους» επενδυτές του κόσμου, τους Κινέζους, θα αποτελέσουν σημαντικό όφελος από αυτόν τον διπλωματικό μαραθώνιο.
Ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί ότι εάν υπάρξει τώρα μια μεγάλη επένδυση από το εξωτερικό, τότε θα αλλάξει το κλίμα και στο διεθνές περιβάλλον για την Ελλάδα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
«Η οικονομία είναι ψυχολογία», λέει τακτικά στους συνομιλητές του και ακριβώς αυτήν την ψυχολογία θέλει να βελτιώσει, ξεφεύγοντας από τη «μετρολογία».
Παράλληλα θα καταδείξει με τις επαφές αυτές, κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, ότι είναι συνομιλητές κρίσιμων παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και ότι μπορεί να προχωρήσει σε εμπορικές - οικονομικές συμφωνίες και πέρα από τα όρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι ο κ. Σαμαράς, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, την Παρασκευή, προτίμησε να παραμείνει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του, έστω και τηλεφωνικά.
Ιδιαίτερα σημαντική, ήταν σύμφωνα με συνεργάτες του, η επικοινωνία που είχε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει «κατανόηση» από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να μην υπάρξει νέα αναβολή στη θετική απόφαση για την Ελλάδα, στο σημερινό Eurogroup.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου