Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η αγωνία της κυβέρνησης στο κατακόρυφο για τη... "Μεγάλη" Δευτέρα

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου, 2012
Η αγωνία της κυβέρνησης στο κατακόρυφο για τη... μεγάλη ΔευτέραΠυρετώδεις διαβουλεύσεις - Για το πιο κρίσιμο τριήμερο των τελευταίων ετών μιλάνε στο Μαξίμου - Βασική παράμετρος να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου


Η αγωνία είναι στο κατακόρυφο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «Μεγάλη Δευτέρα» για τον Πρωθυπουργό είναι προ των πυλών, καθώς μεθαύριο το Eurogroup, αναμένεται να αποφασίσει στη νέα έκτακτη σύνοδό του εάν θα εκταμιευθεί η όχι η περίφημη δόση που θεωρείται απαραίτητη για να αρχίσει να κινείται η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς, εμφανίζεται _αν και τηρεί χαμηλούς τόνους_ συγκρατημένα αισιόδοξος για τις λύση, έστω την ύστατη στιγμή και μια σημαντική ένδειξη για τις πιθανές λύσεις που εξετάζονται για το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να λάβει σήμερα, αργά το απόγευμα, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η τηλεδιάσκεψη έχει στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης-ΔΝΤ για το χρέος, έτσι ώστε να υπάρξει τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην κανονική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και το παρασκήνιο είναι έντονο για να επέλθει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup, με βασική όμως παράμετρο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Βερολίνου.
Για το πιο κρίσιμο τριήμερο των τελευταίων ετών μιλάνε στην κυβέρνηση και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως έως την τελευταία στιγμή θα γίνονται, όπως είπε και δημόσια και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επαφές και συζητήσεις για να κλείσει θετικά και ευνοϊκά η σύνοδος για την Ελλάδα.
Ενδεικτικό στοιχείο της έντονης κινητικότητας που υπάρχει και των παρασκηνιακών επαφών, ήταν και η απόφαση του Πρωθυπουργού να παραμείνει χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες και να αναχωρήσει για Αθήνα την επομένη μέρα, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έληξε το απόγευμα, για να συνεχίσει τις επαφές, κυρίως τηλεφωνικές.
Ο Πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με ομολόγους του στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα και ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει προπαρασκευαστικά για το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας.
Ιδιαίτερα σημαντική, ήταν σύμφωνα με συνεργάτες του, η επικοινωνία που είχε, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, όσο και με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να υπάρξει “κατανόηση” από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να μην υπάρξει νέα αναβολή στη θετική απόφαση για την Ελλάδα, στο Eurogroup.
Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία αύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε».
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως εάν η ελληνική πλευρά δεν είχε κάνει «τιτάνιο έργο», ολοκληρώνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις εκκρεμότητες για 72 προαπαιτούμενες δράσεις, ενέργεια που αναγνωρίστηκε από όλες τις πλευρές, τότε δεν θα είχε ελπίδες για θετικές εξελίξεις την προσεχή Δευτέρα.
«Αν δεν ήταν εντάξει η ελληνική κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της, τότε την δεν θα είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα για το εάν θα πάρουμε ή όχι τη δόση, αλλά θα είχαν συμφωνήσει πολύ γρήγορα να μας διώξουν» σημείωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας πως, ήταν αρκετές οι χώρες που επεδίωκαν μία τέτοια εξέλιξη.
Για τον Πρωθυπουργό, ενδεχόμενη αποτυχία στην επόμενη Σύνοδο θα οφείλεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και λέει σε όλους τους τόνους πως «είναι θέμα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πια η επίλυση του ελληνικού προβλήματος».
Βέβαια, το αρνητικό σημείο, στο οποίο στέκονται και αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι οι πιστωτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να καταλήξουν σε μία οριστική λύση σε σχέση με την μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα στο άλλο πεδίο, αυτό της διεκδίκησης περισσοτέρων χρημάτων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια.
Ο Πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι έκανε πρόταση η Ελλάδα να λάβει τουλάχιστον 20% παραπάνω από εκείνα που μας έδιναν αρχικά και χαρακτήρισε την αφετηρία για τα κοινοτικά κονδύλια προς την Ελλάδα πολύ χαμηλή, στα 11,2 δισ. ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι αντιμετωπίστηκε με τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2007-2009, δηλαδή πριν από την κρίση, αλλά μετά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, ακούστηκαν τα ελληνικά επιχειρήμάτα για ειδική μεταχείριση και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να βελτιωθεί σημαντική η συμμετοχή μας στα κοινοτικά κονδύλια.
Η πρόταση Ρομπάι για επιπλέον ένα δις. ευρώ στην Ελλάδα, εφόσον αυτή περάσει, διότι η Σύνοδος διεκόπη λόγω των έντονων διαφωνιών των εταίρων για τη μοιρασιά των κοινοτικών κονδυλίων, ανεβάζει το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας από τα 11,2 δισ. ευρώ στα 12,2 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον κονδύλια ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης.
Και αυτό διότι ο προϋπολογισμός της επταετίας 2014 - 2020 υπολογίζεται με βάση τα τελευταία πλήρη διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για την τριετία 2008 - 2010, όταν ακόμη η ύφεση δεν είχε πλήξει τόσο βάναυσα την ελληνική οικονομία.
Η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα η Αττική να εμφανίζεται μεν με τα παλαιότερα στοιχεία ως μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά η πραγματικότητα να είναι διαφορετική.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου