Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ο Τσαρλς Νταλάρα μιλά αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» για Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Matthew Modoono
Ο Τσαρλς Νταλάρα, στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» τόνισε ότι η προχτεσινή απόφαση του Eurogroup για τη δανειοδότηση της Ελλάδος «είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».
ΒΟΣΤΩΝΗ. Την πρόσφατη απόφαση της Ευρωεπιτροπής (Eurogroup) για τη δανειοδότηση της Ελλάδος και τη ρύθμιση του χρέους της, αλλά και το τι θα μπορούσε να σημάνει μία άτακτη χρεοκοπία της, ανέλυσε με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Τσαρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου.
Η συνέντευξη έγινε στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, λίγο πριν την κεντρική ομιλία του κ. Νταλάρα, που είχε διοργανώσει η Εδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στη Σχολή Fletcher (Φλέτσερ) Νομικής, Πολιτικής και Διπλωματίας και συγκεκριμένα ο επί τριετία καθηγητής της, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.
Αναφορικά με την απόφαση της Δευτέρας στην Ευρωεπιτροπή στις Βρυξέλλες και στην ερώτηση ποια είναι η αξιολόγησή του για τα διαμειφθέντα σ’ αυτή για την Ελλάδα, ο κ. Νταλάρα είπε: «ως συνήθως όταν συμβαίνουν πράγματα στις Βρυξέλλες δεν είναι τελείως ξεκάθαρα, αλλά ήταν ένα σπουδαίο βήμα μπροστά επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος». Τόνισε πως «το πιο σπουδαίο μέρος κατά την άποψή μου είναι η διάθεση του ουσιαστικού ποσού χρημάτων να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη συνέχιση των πιστώσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Οικονομίας».
Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε, ωστόσο, πως «υπάρχουν κάποιες απόψεις αυτής της συμφωνίας οι οποίες δεν είναι ακόμα ευκρινείς συμπεριλαμβανομένης και την επαναγοράς του χρέους και παραμένω προβληματισμένος πως αυτό δεν συνιστά επαρκή πορεία για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά λίγο ως πολύ είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».
Στην ερώτηση αν νομίζει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τελικά μία άτακτη στάση πληρωμών (πτώχευση), ο κ. Νταλάρα τόνισε «νομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και δεν θα εκπέσει σε άτακτη στάση πληρωμών».
Στην ερώτηση πόσο κακό θα ήταν εάν η Ελλάδα πήγαινε σε μία άτακτη στάση πληρωμών, είπε «δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε αυτό διότι δεν θα είναι κακό μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία» και τόνισε πως «νομίζω ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να παλινδρομήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως έκανε η πτώση της Lehman Brothers πριν από τέσσερα χρόνια. Θα το τοποθετούσα στην ίδια διάσταση εμβέλειας, οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει με μία ελληνική έξοδο από το ευρώ», ενώ προειδοποίησε πως «υπάρχει τεράστια διακινδύνευση και η οποία οφείλει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος».
Στην ερώτηση πώς βλέπει το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης αυτή τη στιγμή που μιλούμε, απάντησε: «το βραχυπρόθεσμο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης είναι πολύ δύσκολο και με πολλές προκλήσεις. Φαίνεται πως σχεδόν έχουν παγιδευτεί μέσα σ’ ένα κύκλο λιτότητας και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό» και συμπλήρωσε «νομίζω ότι άρχισαν να οικοδομούν κάποιες προοπτικές για να μπορέσουν να απελευθερωθούν, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα τη σωστή στρατηγική να επανεκκινήσουν την ανάπτυξη. Οπότε έως ότου το κάνουν, έως ότου οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορείς να επιλύσεις όλα αυτά τα προβλήματα μόνο με μέτρα λιτότητας, φοβούμαι ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες».
Οταν τον ρωτήσαμε πού νομίζει ότι οδεύει η αμερικανική οικονομία, ο κ. Νταλάρα επεσήμανε ότι «η αμερικανική οικονομία επανέρχεται με σιγανούς ρυθμούς, αλλά έχει αυτή την αβεβαιότητα του προϋπολογισμού η οποία επικρέμαται» και υπογράμμισε ότι «οι Αμερικανοί ηγέτες πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να βρουν συμβιβαστικές λύσεις και να ηγηθούν αυτής της χώρας με υπευθυνότητα, αλλιώς η ανασυγκρότηση της Οικονομίας μας εδώ όπως και της ευρωπαϊκής θα μπορούσε να ήταν βραχεία».
Ο κ. Νταλάρα αποκάλυψε στη διάρκεια της συνέντευξης ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, πριν δύο εβδομάδες, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα της.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν θα είχε να δώσει μία σύντομη συμβουλή στην ελληνική κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ποια θα ήταν, ο κ. Νταλάρα είπε: «συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια. Επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία καλή συνάντηση μαζί του και έκτοτε βρισκόμαστε σε επικοινωνία» και πρόσθεσε πως «είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνουν υπό την ηγεσία του».
Υπογραμμίζεται ότι ο Τσαρλς Νταλάρα είναι επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου από το 1993, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγκεκριμένα στη Σχολή Fletcher της Νομικής, Πολιτικής και Διπλωματίας. Θεωρείται ένας εκ των επιφανέστερων και ισχυρότερων ανθρώπων στον οικονομικό τομέα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου