Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Συνελήφθησαν τρία άτομα για τη ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Σάββατο, 24 Νοεμβρίου, 2012

Βρέθηκαν τα κλοπιμαία που είχαν θάψει στου Κοσκινά



Τρία άτομα που εμπλέκονται στη μεγάλη ληστεία του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας συνέλαβαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προσποιήθηκαν τους πελάτες και έφτασαν
στα ίχνη των δραστών. Η ΕΛ.ΑΣ είχε οργανώσει μεγάλη επιχείρηση και έδρασε κάτω από άκρα μυστικότητα και τελικά επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις από την ημέρα της ληστείας πως οι δράστες δεν είχαν απομακρυνθεί από το σημείο, αλλά περίμεναν να κοπάσει η αναζήτηση των αρχών.
Από τα έως τώρα στοιχεία που έχει στα χέρια της η Αστυνομία τα περισσότερα από τα κλοπιμαία έχουν ταυτοποιηθεί.
Υπενθυμίζεται πως όλα είχαν συμβεί στις 7.30 το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου του 2012 όταν δύο κουκουλοφόροι ληστές εισέβαλαν στο παλαιό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Εκεί υπό την απειλή όπλου έδεσαν και φίμωσαν τη φύλακα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στις προθήκες αφού άρπαξαν 65 με 68 εκθέματα από πέντε προθήκες, διέφυγαν πεζοί.
Στην περιοχή του Κοσκινά σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κρυμμένα τα περισσότερα από τα κλοπιμαία και ένας από τους δράστες φέρεται να είχε σχέση ή να διέμενε στην περιοχή. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν θαμένα και τα περισσότερα από τα κλοπιμαίμα κυρίως τα χάλκινα ειδώλια που όπως είχε αναφερθεί δεν ήταν σημαντικής αξίας για αρχαιοκάπηλους αφού υπάρχουν χιλιάδες, ενώ το σημαντικότερο από τα κλοπιμαία ήταν το χρυσό δαχτυλίδι.
Χθες το βράδυ αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Πάτρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες ταυτοποίησης των κλοπιμαίων και κυρίως του χρυσού σφραγιδόλιθου. Έτσι άνδρες της Ασφάλειας Πατρών μέσα στη νύχτα ειδοποίησαν της προϊσταμένη της Ζ' ΕΠΚΑ κα Χατζή και μετά απο λίγη ώρα έφτασαν με το δαχτυλίδι για την ταυτοποίησή του.

Νεότερη ενημέρωση 13:46
Ενας 42χρονος Ελληνας που πουλούσε ...αναπτήρες κι άλλα μικροαντικείμενα σε πάγκο στο Μοναστηράκι ήταν - σύμφωνα με tovima.gr ο «εγκέφαλος» της κινηματογραφικής ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου 2012. Ο δράστης και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πατρών που βρίσκονταν στα ίχνη τους τον τελευταίο μήνα.
Ο μικροπωλητής από το Μοναστηράκι που μετέβαινε συχνά στην Πάτρα επιχείρησε να πουλήσει ενα χρυσό δακτυλίδι από τα κλοπιμαία εναντι 1,5 εκατ. ευρω, κάτι που απεδείχθη τελικά ότι ήταν και το μοιραίο λάθος του. Γι΄ αυτόν το λόγο μάλιστα χρησιμοποίησε και έναν μικροεπιχειρηματία σαν μεσάζοντα, όμως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τους αξιωματικούς της Πάτρας που εμφανίσθηκαν ως αγοραστές.

Νεότερη ενημέρωση 15:17
Ο 41χρονος προσπάθησε να πουλήσει έναντι περίπου 300.000 ευρώ το χρυσό δακτυλίδι σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος προσποιείτο τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει τον 41χρονο, στην συνάντηση που είχαν σε ξενοδοχείο της Πάτρας για την υποτιθέμενη αγοραπωλησία, ο δεύτερος τον απείλησε με όπλο.
Όμως επενέβησαν άλλοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν. Επίσης στον χώρο του ξενοδοχείου συνελήφθησαν την ίδια ώρα ο 50χρονος και ο 36χρονος. Στην συνέχεια αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι είχαν κρύψει τα αρχαία αντικείμενα, σε αγροτική περιοχή, περίπου δύο χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.Δύο ακόμη άτομα αναζητά η Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν 58χρονο και ένα 33χρονο, κάτοικοι Πατρών και οι δύο.

Nεότερη ενημέρωση 15:55
Αναζητούνται δύο ακόμη άτομα από την Αστυνομία σε σχέση με την υπόθεση της ληστείας στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, το περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, πρόκειται για έναν 58χρονο και έναν 33χρονο, αμφότεροι κάτοικοι Πατρών.
Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ατόμων για την υπόθεση, ενός 41χρονου που διέμενε στην Αθήνα, ενός 50χρονου από την Πάτρα και ενός 36χρονου, επίσης από την Πάτρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ο 41χρονος ήταν αυτός που προσπάθησε να πουλήσει, έναντι περίπου 300.000 ευρώ, το χρυσό δακτυλίδι που είχε κλαπεί από το μουσείο, σε αστυνομικό της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ενδιαφερόμενος αγοραστής.
Οι διαπραγματεύσεις βέβαια είχαν ξεκινήσει εδώ και είκοσι ημέρες όπως γνωρίζει το PatrasTimes.gr. Αρχικά ο 41χρονος ζητούσε ένα εκατομμύριο ευρώ για το δαχτυλίδι όμως με τα «παζάρια» η τιμή έπεσε στις 300 χιλιάδες.
Η συνάντηση έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο της Πάτρας και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν ο αστυνομικός επιχείρησε να συλλάβει τον 41χρονο, εκείνος τον απείλησε με όπλο. Τότε επενέβησαν άλλοι αστυνομικοί και τον συνέλαβαν, ενώ την ίδια ώρα στο χώρο του ξενοδοχείου συνελήφθησαν ο 50χρονος και ο 36χρονος.
Στη συνέχεια οι συλληφθέντες αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι είχαν κρύψει τα αρχαία αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από το Μουσείο, σε αγροτική περιοχή Κοσκινάς, περίπου δύο χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.
Τα χάλκινα και πήλινα ειδώλια, αγγεία και λυχνάρια, τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Κλασική εποχή, βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τους αρχαιολόγους.
Απομένει πλέον η ολοκλήρωση της καταμέτρησης - ταυτοποίησης, προκειμένου να εξακριβωθεί αν λείπει κάποιο από τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι δράστες της ληστείας είχαν αφαιρέσει συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του Μουσείου και συγκεκριμένα:
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι (το οποίο επεχείρησαν να πουλήσουν οι συλληφθέντες) από την 'Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος - 14ος π. Χ. αιώνας). Εκλάπησαν επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.
Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μουσείο είναι: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
Κατά τη ληστεία έσπασαν ακόμη δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.
Χρονολογικά τα αντικείμενα που εκλάπησαν καλύπτουν τους πρώτους αιώνες των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία και άλλες πόλεις .

Πηγές: ilialive - patrastimes - thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου