Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Ο Πετρέους εκθέτει τη Χίλαρι και το FBI

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 2012
Ο Πετρέους εκθέτει τη Χίλαρι και το FBIΗ κατάθεση του στρατηγού αφήνει «ακάλυπτη» την υπουργό Εξωτερικών


Η κατάθεση του στρατηγού Πετρέους στο Κογκρέσο για τη δολοφονία του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη φέρνει σε δύσκολη θέση τη Χίλαρι Κλίντον

Υπάρχει και δεύτερη φάση στο σκάνδαλο Πετρέους, ίσως λιγότερο σκανδαλιστική αλλά πολλαπλώς περισσότερο πολιτική. Ο υπότιτλος κύριου άρθρου της «Washington Post» ήταν αρκετά εύγλωττος: «Δεν ξεμπερδεύει εύκολα το FBI» έγραφε την περασμένη Κυριακή.
Η κατάθεση, κεκλεισμένων των θυρών, του στρατηγού ε.α. Ντέιβιντ Πετρέους στις 16 Νοεμβρίου στο Κογκρέσο για την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη, στις 11 Σεπτεμβρίου, άνοιξε πληγές. «Η αρχική μου δήλωση για την επίθεση παραποιήθηκε» δήλωσε ο στρατηγός, όπως έγινε γνωστό. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν τότε ανακοινώσει ότι «όχλος αγανακτισμένων»ισλαμιστών επιτέθηκε και «σκότωσε» τον πρεσβευτή Κρις Στίβενς. Ο Πετρέους κατέθεσε ότι επρόκειτο για «τρομοκρατική επιδρομή», ότι ο Στίβενς «πνίγηκε από τον καπνό» της φωτιάς στο προξενείο και ότι αυτά τα είχε αναφέρει στην Ουάσιγκτον «από την πρώτη στιγμή». Πρόσθεσε ότι η CIA στη Λιβύη τον είχε προειδοποιήσει από πολύ παλιά για «σοβαρή πιθανότητα τρομοκρατικής δράσης» και ότι ο ίδιος «ενημέρωσε σχετικώς» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ετσι στο προσκήνιο έρχεται η υπουργός Χίλαρι Κλίντον. Πρώτον, εκείνη «αποκάλυψε» ότι δήθεν «ο όχλος» σκότωσε τον πρεσβευτή. Δεύτερον, μία εβδομάδα αργότερα, στο Περού όπου βρισκόταν δήλωσε ότι εκείνη «φέρει την ευθύνη» για ό,τι έγινε στη Βεγγάζη. Τρίτον, έδωσε γραπτές οδηγίες στη Σούζαν Ράις, αντιπρόσωπο της Αμερικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να δώσει συνέντευξη στην τηλεόραση και να επιμείνει ότι ο πρεσβευτής ήταν θύμα «επιδρομής αγανακτισμένων μουσουλμάνων» - κάτι που η Ράις έκανε.
Αυτό σημαίνει ότι η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει, ότι «είναι πολύ πιθανόν» να κληθεί να καταθέσει στο Κογκρέσο, προβλέπουν μέλη του. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως δεν θα την ενοχλήσει στους επόμενους δυόμισι μήνες που θα παραμείνει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, θα υπονομεύσει όμως την υποψηφιότητά της αν, όπως διαδίδεται, θελήσει να διεκδικήσει την προεδρία το 2016. Παράλληλα οι πιθανότητες της Σούζαν Ράις να διαδεχθεί τη Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ - όπως θέλει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα - περιορίζονται. Το Κογκρέσο, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, είναι αμφίβολο αν θα εγκρίνει τον διορισμό της. «Βλέπω τις φτερούγες της να μην ανοίγουν» δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Πίτερ Κινγκ.
Στην υπόθεση υπεισέρχεται και μια άλλη εξέλιξη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας - και εκλεκτός του Ομπάμα για το υπουργείο Αμυνας στη νέα κυβέρνησή του - Τζον Κέρι αρνήθηκε να καλέσει τη Χίλαρι Κλίντον να καταθέσει στην επιτροπή, όπως απαιτούν ακόμη και Δημοκρατικοί γερουσιαστές. Ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα», αλλά όλοι καταλαβαίνουν πως δεν θέλει να υπάρξει το παραμικρό εις βάρος του αν επιλεγεί για το Πεντάγωνο και θα πρέπει να εμφανιστεί στο Κογκρέσο για έγκριση.
Ούτε ο γερουσιαστής Καρλ Λιβάιν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, «σκέπτεται κάτι τέτοιο». Ο υπουργός ασχολείται με άλλο, πραγματικό, πρόβλημα: Η CIA αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη Βεγγάζη ακριβώς τη στιγμή που ακτιβιστές ισλαμιστές και ομάδες της Αλ Κάιντα έχουν διεισδύσει στην περιοχή και την έχουν υπό τον έλεγχό τους.
Σεξ, ψέματα και συνωμοσίες.   Απόρρητα έγγραφα στην ερωμένη των στρατηγώνΑπό τον ασκό του Αιόλου - δηλαδή, από το «σκάνδαλο Πετρέους» - βγαίνουν και άλλοι άνεμοι. Αποκαλύπτεται ότι η Τζιλ Κέλι, η νεαρά κυρία η οποία, κατά τον σύζυγό της, είχε μόνο «πλατωνικές σχέσεις» με τον αρχηγό των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγό Τζον Αλεν, διαθέτει «μόνιμο πάσο ελευθέρας εισόδου» στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ της Φλόριδας - μια «διευκόλυνση» που πολύ λίγοι έχουν. Το FBI εξετάζει το «πώς, πότε και ποιος» έκανε αυτή την εκδούλευση στην Κίλι.
Το FBI έχει όμως και άλλη, πολύ σοβαρότερη εργασία. Στο «χαρτοκιβώτιο με τα χαρτιά κτλ.» που βρήκε και πήρε από το σπίτι της η Πόλα Μπρόντγουελ, με την οποία είχε σχέσεις ο Πετρέους, φαίνεται ότι υπάρχουν «έγγραφα με χαρακτηρισμό "απόρρητο" ή "ειδικής επεξεργασίας"». Αποκλείεται να της τα έδωσε ο Πετρέους, λέγουν οι πάντες. Οσο αφελής και αν ήταν στον ιδιωτικό βίο του, ήταν πολύ τυπικός σε ό,τι αφορούσε στρατιωτικά θέματα. Κάποιος άλλος από τους στρατιωτικούς που της γνώρισε ο Πετρέους στο Αφγανιστάν θα είναι ο δράστης - ίσως ο στρατηγός Αλεν. Πηγές στην Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι και ο Αλεν θα κληθεί να καταθέσει «στο πλαίσιο της διευρυμένης έρευνας για τις σχέσεις του (...) με την Τζιλ Κέλι» που ενεργεί το FBI. Η ανάμειξη του FBI - νόμιμη καθ' όλα - στο «σκάνδαλο Πετρέους» δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα. Πρώτον, φαίνεται ότι «κινήθηκε» χωρίς προηγουμένως να πάρει «πράσινο φως», όπως όφειλε, από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Περίεργη μια τέτοια παράλειψη από μια υπηρεσία ιδιαίτερα τυπολατρική. Γεγονός το οποίο θρέφει φήμες στην Ουάσιγκτον ότι η άδεια ζητήθηκε και δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι αλλά δεν κοινολογήθηκε επειδή θα δημιουργούσε προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα. Η «Wall Street Journal» έγραψε προχθές ότι «ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης αρχίζει έρευνα για το αν το FBI ενήργησε σωστά» στον χειρισμό της υπόθεσης.
Δεύτερον, η έρευνα του FBI μπορεί να είναι «νόμιμη», όπως βεβαιώνει ο διευθυντής του Ρόμπερτ Μίλερ, αποτελεί όμως «ωμή παραβίαση (...) των προσωπικών δεδομένων» του πολίτη, επισημαίνει και διαμαρτύρεται ο Αντονι Ρομέρο, διευθυντής της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Ενγκελ Πρατς και Ντόλμπι Αϊζενλαντμαν, δικηγόροι της Καλιφόρνιας ειδικοί σε θέματα πολιτικών δικαιωμάτων, προσανατολίζονται να φέρουν το «πρόβλημα» στα «δικαστήρια της Πολιτείας, ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο».
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου