Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου, 2012

  • Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στην καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα δρομολογηθεί, τελικά, η εκταμίευση της δόσης. Μαραθώνιος τηλεφωνικών επαφών Σαμαρά με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ, συνεχείς επικοινωνίες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
  • Τη συνέχιση των καταλήψεων σε γραφεία προσωπικού, δημαρχεία και δημοτικά κτίρια έως και την Τρίτη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και νέα πορεία στο υπουργείο με στόχο να υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη τα φαρμακεία όλης της χώρας, ενώ σταματούν πάλι από τη Δευτέρα να χορηγούν επί πιστώσει φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ.Αμπατζόγλου ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ για το 2011.
  • Στάση αναμονής τηρούν το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να λάβει τη Δευτέρα το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης. Ο Ευ.Βενιζέλος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ από την Ιπποκράτους τονίζουν την ανάγκη προσεχτικών χειρισμών σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης. Στη ΔΗΜΑΡ επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δόση, επισημαίνουν όμως την αναγκαιότητα αναπτυξιακών παρεμβάσεων και μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους.
  • Στην ιστορική διαδρομή και τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους το ΚΚΕ υπάρχει εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναφέρθηκε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, στην εκδήλωση για την επέτειο των 94 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «από τις πιο σημαντικές στιγμές της τελευταίας δεκαετίας» την άρνηση του κόμματος να στηρίξει «κυβέρνηση αστικής διαχείρισης της κρίσης» το Μάιο του 2012, ενώ διεμήνυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ούτε στη Δευτέρα παρουσία» δεν θα αλλάξει το ΚΚΕ για να γίνει συνιστώσα του και να δεχτεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Κόσμος

  • Διευκρινίσεις για την ισχύ του πολιτικά επίμαχου διατάγματος Μόρσι με το οποίο έδινε στον εαυτό του συγκεντρωτικές εξουσίες έδωσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην πολιτικό-δικαστική διαμάχη που αν μη τι άλλο ανακαλεί μνήμες του συγκεντρωτικού μουμπαρικού παρελθόντος. Το Συμβούλιο έκρινε ότι το διάταγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αποφάσεις ή νόμους που συνδέονται με «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», μερική αναδίπλωση και από την προεδρία αλλά η Αίγυπτος εξακολουθεί να βράζει: ένας νεκρός σε επεισόδια αργά την Κυριακή...
  • Τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι δείχνουν ως νικητή τα exit poll των εσωκομματικών εκλογών στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιταλία για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο Μπερσάνι προηγείται με 44% έναντι 36% για τον Ματέο Ρέντσι, δημάρχου Φλωρεντίας. Στην τρίτη θέση ο Νίκι Βέντολα. Αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν εκ νέου την επόμενη Κυριακή, 2 Νοεμβρίου.
  • Σαφή πρωτιά χωρίς να κατακτήσει την αυτοδυναμία και μικρή απώλεια εδρών πήρε στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία το κόμμα του κυβερνήτη Αρτούρ Μας. Η δεύτερη θέση σε ένα επίσης αυτονομιστικό κόμμα αναμένεται να δυναμώσει ακόμη περισσότερο το αίτημα για μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών από τη Μαδρίτη ακόμη και για πλήρη ανεξαρτησία.
  • Την δόξα των τεχνητών νησιών σε σχήμα φοίνικα και νησιών-χάρτη της Γης που βρίσκονται στο Ντουμπάι των Εμιράτων εζήλωσε Τούρκος μηχανικός ο οποίος έχει ήδη ετοιμάσει τα σχέδια για ένα τεχνητό συγκρότημα στο σχήμα της τουρκικής σημαίας, δηλαδή της ημισελήνου με το αστέρι. Το συγκρότημα θα κατασκευαστεί -αν τελικά εγκριθεί- είτε στα παράλια του Αιγαίου στη Σμύρνη είτε στην Προποντίδα.
  • Η Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα των προγόνων της είπε ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των εγκαινίων αεροδρομίου στην Κιουτάχεια, σε μια ομιλία με αναφορές στο οθωμανικό παρελθόν επικριτική όμως για το γνωστό σίριαλ για τον Σουλεϊμάν. «Κινούμαστε με το μυαλό των μαρτύρων του Τουμλού Μπουνάρ, κινούμαστε με το πνεύμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τη Hurriyet. Η αναφορά του Ερντογάν ήταν στην ομώνυμη μάχη, μια από τις τελευταίες πριν την κατάρρευση του μετώπου το 1922 και την Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε.

Οικονομία

  • Τρεις προσφυγές κατατέθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (215/2012) με την οποία αποφασίστηκε η μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.) των δικαιωμάτων του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, χωρίς αντάλλαγμα, της εταιρείας «Εγνατία Οδός».
  • Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοργκ Άσμουσεν απέρριψε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που διακρατoύν οι χώρες πιστωτές, έπειτα από σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο γερμανικό Τύπο. Παράλληλα, στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως το Ταμείο δεν σχολιάζει «φήμες και εικασίες» και τόνισε πως οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
  • Οι ευρωπαϊκές Αρχές θα μεταφέρουν 35 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο διάσωσης της κρατικής τράπεζας της Ισπανίας στις 15 Δεκεμβρίου με αντάλλαγμα τις μαζικές απολύσεις στις τέσσερις ισπανικές τράπεζες που έχουν κρατικοποιηθεί, περιλαμβανομένης της Bankia, αναφέρει την Κυριακή El Pais. Οι Bankia και NovaGalicia Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, το οποίο αναφέρει επίσης ότι οι δύο αυτές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν συνολικά 1.000 υποκαταστήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου