Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ορκωμοσία ομογενούς δικαστού στο Οντάριο του Καναδά

 Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, 2012

 Η Ρία Τζίμα είναι η τρίτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που επιλέχθηκε προσφάτως για τη θέση της δικαστού στον Καναδά, μετά τη Διονυσία Ζερμπίσιας από το Μόντρεαλ, και την Ανδρομάχη Καρακατσάνη που εκλέχθηκε δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά.

Η κα Τζίμα ορκίσθηκε για το νέο της θώκο στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο του Μπράμπτον στο Οντάριο, χαρίζοντας περηφάνια στην ελληνική ομογένεια του Καναδά.
Με σπουδές και μεταπτυχιακά στα σπουδαιότερα πανεπιστήμια του Καναδά, η Ρία Τζίμα, μπήκε στην υπηρεσία του Θρόνου υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των ιθαγενών του Καναδά. Απόλυτα συνειδητοποιημένη περί την πολιτιστική και θρησκευτική της ταυτότητα, κρατάει μέσα της άσβεστη την αγάπη για την Ελλάδα ακουμπισμένη στον πολυπολιτισμό του Καναδά, που της άνοιξε διάπλατα τις πόρτες.
Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μετά την ορκωμοσία της στο δικαστήριο του Μπράμπτον, η Ρία Τζίμα ξεδίπλωσε στο «ΑΜΠΕ» τις σκέψεις της για τις αξίες της ελληνικότητας αλλά και την αγωνία της για την πατρική γη.
- Πώς νιώθετε ως η τρίτη ελληνικής καταγωγής δικαστής στη σύνθεση ενός καναδικού δικαστηρίου;
«Είμαι πολύ συγκινημένη από τη σημασία αυτής της αναγνώρισης. Ως Καναδή ελληνικής καταγωγής, πάντοτε είχα την ανάγκη να μελετώ, να γιορτάζω και να μοιράζομαι την ελληνική παράδοσή μου με ένα σημαντικό και γεμάτο σεβασμό τρόπο. Μπορώ να πω ότι αυτή η πραγματικότητα είναι αποκλειστικό προνόμιο του Καναδά και είναι όμορφη.
Ενώ η ποικιλία των πολιτισμών και των αξιών της διαφορετικότητας, ακόμη και σε μια χώρα όπως ο Καναδάς έχει τις προκλήσεις της, η δυνατότητα για μια Καναδή να μοιραστεί την κληρονομιά της και τις αξίες της, αγγίζει τον πυρήνα του τι σημαίνει να ζούμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία των πολιτών. Οσον αφορά στο γεγονός πως είμαι η τρίτη γυναίκα δικαστής ελληνικής καταγωγής σε ένα από τα δικαστήρια του Καναδά, μπορώ να πω ότι οι άλλες δύο γυναίκες-δικαστές ήταν εξαιρετικά πρωτοπόρες, η καθεμιά στην εποχή της και αποτελούν αληθινά πρότυπα για μένα και για την ελληνική ομογένεια».
- Ποιες υποχρεώσεις γεννάει η θέση της δικαστού;
«Οπως είπα στο λόγο μου κατά την ορκωμοσία, το σύστημα δικαιοσύνης μας, ως ακρογωνιαίος λίθος της ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας μας, δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει αυτό το ρόλο, αν δεν υπήρχε η ακεραιότητα του Δικαστικού Σώματος. Δικηγόροι με τους πελάτες τους έρχονται στα δικαστήρια με ένα πλήρες φάσμα νομικών προβλημάτων και μάλιστα μέσα σε ανθρώπινο δράμα. Είναι οι δικαστές οι οποίοι καλούνται για να εκπροσωπήσουν το κράτος δικαίου, είναι οι δικαστές που αποδίδουν νόημα στους νόμους, είναι και οι δικαστές που με τις αποφάσεις τους επιτρέπουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και των ελευθεριών μας. Για να είναι επιτυχημένοι, οι δικαστές πρέπει να κατανοήσουν και να ενσωματώνουν τις αξίες της κοινωνίας. Αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη εάν λάβουμε υπόψη την ποικιλομορφία των απόψεων εντός της ευρύτερης κοινότητας και την ανάγκη να εναρμονιστούν οι διαφορές. Μέσα από την ανεξαρτησία του πνεύματος και την κατανόηση των κοινών αξιών της κοινωνίας οι δικαστές μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι, επίσης, πεποίθησή μου ότι η εμπιστοσύνη ενός δικαστή στο δίκαιο και στην εφαρμογή του νόμου ενδυναμώνεται μέσα από την ταπεινότητα του πνεύματος.
- Τι σημαίνει για εσάς δικαιοσύνη;
«Η Δικαιοσύνη είναι ένα βασικό συστατικό της δημοκρατικής κοινωνίας μας. Μπορούμε να έχουμε όλους τους νόμους θα μπορούσε κανείς να φανταστεί κανείς γραμμένους στα βιβλία, αλλά πρέπει να τηρούνται, εφαρμόζονται και επιβάλλονται κι αυτό συμβαίνει μέσα από τη δικαστική εξουσία».
- Υπήρξε προνόμιο ή μειονέκτημα το γεγονός ότι προέρχεστε από μια εθνική κοινότητα;
«Ο Καναδάς είναι μια χώρα μεταναστών. Με την εξαίρεση των ιθαγενών κοινοτήτων του Καναδά, οι Καναδοί είτε προέρχονται από άλλη χώρα, ή αν είχαν γεννηθεί κάπου στον Καναδά, έχουν ρίζες από άλλη χώρα. Υπό το πρίσμα αυτό, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να καταγράψω τη λίστα των πλεονεκτημάτων ή μειονεκτημάτων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ‘70 στο Μόντρεαλ, η έννοια του ‘αλλόφωνου’, ήταν συνειδητή. Ωστόσο, η ετερότητα ήταν ένα καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητάς μας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ήμουν σε θέση να μελετήσω, γιορτάσω και να μοιραστώ τις ρίζες μου και να κατανοήσω την ταυτότητά μου ως Καναδή ελληνικής καταγωγής. Εχοντας μια ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας, συνείδηση για τις ρίζες μου, και όντας περήφανη για την καταγωγή μου, αυτό το σύμπλεγμα αποτέλεσε κομβικό σημείο για την επιτυχία, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.
- Ποια θέση έχει σήμερα η ελληνική παροικία στην πολιτική, πολιτιστική και οικονομική ζωή του Καναδά;
«Πρέπει να είμαστε πολύ υπερήφανοι που οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της καναδικής κοινωνίας. Συμβάλλουν καθημερινά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλο το φάσμα των εργασιών και επαγγελμάτων, συμμετέχοντας με την επιχειρηματικότητα και τη ζωτικότητά τους στον Καναδά της ευημερίας. Επιτυχημένα παραδείγματα βρίσκονται παντού: από το Καναδικό Κοινοβούλιο, την πολιτική σε όλα τα επίπεδα, την ιατρική επιστήμη, την κυβέρνηση, τα υπουργεία, τα πανεπιστήμια, τις επιχειρήσεις, τη μουσική και τις τέχνες... στα σχολεία, στα διάφορα επαγγέλματα, σε μια σειρά από επιχειρήσεις, στις εκκλησίες μας και στις κοινότητές μας. Εναπόκειται σε όλους μας να αναγνωρίσουμε και να αναδείξουμε την επιτυχία των ανθρώπων μας, να ενθαρρύνουμε και να διδάξουμε τις νεότερες γενιές της ελληνικής καταγωγής να αναζητήσουν το δικό τους δρόμο και να αξιοποιήσουν τις επιτυχίες εκείνων που ήρθαν πριν από μας».
- Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τη νέα γενιά των Ελλήνων;
«Για μένα το ποίημα ‘Ιθάκη’ του Καβάφη αποτελεί πλοηγό ζωής κι αυτό είναι το μήνυμα που πιστεύω ότι μπορεί να εμπνεύσει τους νέους Ελληνες. Είναι στο χέρι μας να ορίσουμε τα ταξίδια μας, να είμαστε τολμηροί και περιπετειώδεις, να αναλάβουμε προκλήσεις και να ζήσουμε αυτό το σπάνιο ενθουσιασμό που διεγείρει το πνεύμα και το σώμα μας. Αν είμαστε γονείς, έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τα παιδιά μας, να τους δώσουμε την ευχή μας να αναζητήσουν το ταξίδι της ζωής που έρχεται με τις δικές του περιπέτειες. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να μείνουν σταθερά στην πορεία που χάραξαν, να μην εκτρέπονται από τους φόβους και τις άσχημες συγκυρίες. Ξέρω ότι έφτασα στο σημείο να γίνω δικαστής χάρη στην αμέριστη αγάπη των γονιών μου και το δικό μου πείσμα να ακολουθήσω το πάθος μου - το νόμο και την υπηρεσία στην κοινωνία.
- Πόσο σας επηρεάζει προσωπικά και επαγγελματικά ο απόηχος της κρίσης χρέους της πατρίδας;
«Είναι δύσκολο να γίνεσαι μάρτυρας των δυσκολιών που περνάει η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι δυσκολίες στην Ελλάδα, είναι ένα δείγμα μιας πολύ βαθύτερης οικουμενικής κρίσης αξιών. Είναι οδυνηρό να καλείσαι διαρκώς να απαντάς στο ερώτημα των γειτόνων σου: ‘Τί συμβαίνει με την Ελλάδα;’
Ωστόσο, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να λησμονούμε πόσα η Ελλάδα έχει να προσφέρει, ακόμη και σε αυτές τις πολύ δεινές στιγμές. Μερικές φορές, στις χειρότερες κακουχίες ανθεί η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα. Ετσι διαπνέομαι από αισιοδοξία. Νομίζω ότι τα ποιήματα του Ελύτη, σε μουσική Θεοδωράκη, από το ‘Αξιον Εστί’, (‘Ενα το χελιδόνι’), και ο Ηλιος της Δικαιοσύνης, (‘Της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ’), σε συνδυασμό με την πίστη μου προς τον Θεό, με κάνουν να ελπίζω ότι οι δυσκολίες στην Ελλάδα σταδιακά θα επιλυθούν και θα ξεπεραστούν. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, θα πρέπει να ξανασκύψουμε στις βασικές αξίες και αρχές, και θα πάρει μεγάλη αφοσίωση στο στόχο, αλλά και τι επιτυγχάνεται χωρίς αγώνα στη ζωή;».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου