Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρούν οι αγορές

  Τρίτη, 8 Μαρτίου, 2022

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («WSJ») – Ο πόλεμος στην Ουκρανία, στη 12η ημέρα του, έχει αναστατώσει τις αγορές εμπορευμάτων, έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης και έχει οδηγήσει στην αποσύνδεση της Ρωσίας από μεγάλο μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι τιμές του πετρελαίου αναφοράς Brent ανέβηκαν, αφού έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, υποχώρησαν από 130 δολάρια στα 122,07 δολάρια, έχοντας αυξηθεί 3,3%.

Το ισοδύναμο των ΗΠΑ, το West Texas Intermediate, αυξήθηκε 1,8% στα 117,74 δολάρια.

Ο χρυσός και ένα μέτρο νευρικότητας στη Wall Street ήταν επίσης υψηλότερα, αν και όχι τόσο όσο ήταν οι τιμές του πετρελαίου στο αποκορύφωμά τους. Η τιμή του χρυσού άγγιξε για λίγο τα 2.007,50 δολάρια ανά ουγγιά πριν διαπραγματευτεί στα 1.992,70 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 1,3%.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι συζητούν για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, προκάλεσε την υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών με άνοδο στις τιμές της Ενέργειας καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη.

Στο ξεκίνημά του ο S&P 500 υποχώρησε 1,4%, ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,2% ή περίπου 406 μονάδες. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite έχασε 1,7%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Το Παρίσι σημείωσε πτώση 2,88% και η Φρανκφούρτη 3,67% στο άνοιγμα της συνεδρίασης, το Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,05% και το Μιλάνο κατά 2,45%.

Οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου πυροδοτούν φόβους για καταστροφή της ζήτησης και παγκόσμια ύφεση, δήλωσε ο Μάικλ Χιούσον (Michael Hewson), επικεφαλής αναλυτής αγορών της CMC Markets. «Είναι δύσκολο να δούμε πολλά εμπόδια για σημαντική ανοδική πορεία για τα χρηματιστήρια τώρα σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης κλιμάκωσης» στην Ουκρανία, είπε.

Οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και ο επακόλουθος επιταχυνόμενος πληθωρισμός περιπλέκουν τις επόμενες κινήσεις των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμες να αρχίσουν να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική πριν από την έναρξη του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει αυτήν την εβδομάδα και οι επενδυτές θα παρακολουθούν για αλλαγές στις προοπτικές ανάπτυξής της και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πολιτική. «Αυτό το τοξικό κοκτέιλ δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τις Κεντρικές Τράπεζες. Συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και κινδυνεύουν να ωθήσουν τον κόσμο σε ύφεση ακόμη πιο γρήγορα ή αφήνουν τον πληθωρισμό να ανέβει υψηλότερα, κάτι που θα έκανε το ίδιο;» είπε ο κ. Χιούσον.

Οι αναλυτές επανεξετάζουν τις προβλέψεις τους για το Χρηματιστήριο. Ενα θέμα που διαμορφώνεται, σημειώνουν οι στρατηγοί της Goldman Sachs σε μια έκθεση, είναι μια στροφή προς την «τιμολόγηση μεγαλύτερου ασφαλίστρου κινδύνου στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία».

Οι αγορές μετοχών και συναλλάγματος στην Ευρώπη έχουν ήδη ξεπεράσει το καθοδικό σενάριο της τράπεζας πριν από την εισβολή, ενώ τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία έχουν αποτιμηθεί μόνο στο ήμισυ της προβλεπόμενης πτώσης στη χειρότερη περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου