Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

DeepMind: Εκεί όπου τα καλύτερα μυαλά του κόσμου σκέφτονται ελληνικά

 Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2022

Για να λυθεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και χρόνια μία πηγή καθαρής και ανεξάντλητης ενέργειας. Και η πυρηνική σύντηξη, η αντίδραση που δίνει ενέργεια στα αστέρια του σύμπαντος, είναι μία υποψηφιότητα. 

Η σύντηξη του υδρογόνου είναι μία πανίσχυρη διαδικασία που απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Στη γη, οι επιστήμονες έχουν μπορέσει να αναπαραγάγουν αυτές τις ακραίες συνθήκες χρησιμοποιώντας έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου παράγεται πλάσμα υδρογόνου που είναι πιο ζεστό και από τον πυρήνα του ήλιου. Όμως, το πλάσμα μέσα σε αυτά τα μηχανήματα είναι άκρως ασταθές, με αποτέλεσμα η διαδικασία να είναι εξαιρετικά σύνθετη. 

Για αυτό  και η είδηση ότι η εταιρεία DeepMind, που ανήκει στη μητρική της Google, Alphabet, κατάφερε να ελέγξει το πλάσμα μέσα στον πυρηνικό αντιδραστήρα, θεωρείται πολύ σημαντική από την επιστημονική κοινότητα. 

Πρόκειται για άλλη μία εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η DeepMind, αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα σε τομείς όπως η βιολογία, η χημική, τα μαθηματικά και τώρα, η φυσική. 

Η DeepMind απασχολεί περίπου 1.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και μερικά από τα κορυφαία μυαλά της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για επιστήμονες  με διδακτορικά από πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το Στάνφορντ και το MIT, που είναι περιζήτητα σε εταιρείες όπως οι Facebook, Apple, Amazon και Microsoft, για αυτό και αμείβονται με μισθούς που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Η DeepMind είναι το δημιούργημα του Demis Hassabis, ενός 45χρονου πρώην παιδιού-θαύματος που γεννήθηκε στο Λονδίνο από Ελληνοκύπριο πατέρα και Σιγκαπουριανή μητέρα. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στον τομέα του, με τον βρετανικό Guardian να του δίνει τον τίτλο του «σούπερ-ήρωα της τεχνητής νοημοσύνης».

Ο ίδιος δεν μιλά ελληνικά («καταλαβαίνω κάποια ελληνικά, γιατί ο παππούς μου ζούσε μαζί μας για πολύ καιρό και εκείνος μιλούσε ελληνικά με τον πατέρα μου»), όμως σε παλαιότερη συνέντευξή του σε κυπριακό μέσο δήλωνε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του. «Έχω έναν ελληνικό τρόπο σκέψης και τα όσα έχει κάνει η Ελλάδα για τον δυτικό κόσμο, από την κλασική εποχή, είναι ένα τεράστιο κομμάτι του χαρακτήρα μου», έλεγε.

Στους γονείς του –που ήταν καθηγητές- δεν άρεσαν οι υπολογιστές και η τεχνολογία, ενώ και όλα του τα αδέρφια ακολούθησαν καλλιτεχνικά μονοπάτια. Έτσι, δεν είναι ακριβώς σίγουρος πώς προέκυψε η έφεσή του στα μαθηματικά και την επιστήμη. 

Όμως, όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρόνων, είδε τον πατέρα του να παίζει σκάκι με το θείο του. Δύο εβδομάδες αργότερα έπαιζε με ενήλικες –και τους κέρδιζε- και έως τα 13 του χρόνια είχε καταφέρει να γίνει ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στον κόσμο, στις ηλικίες αυτές.

Με 200 στερλίνες που είχε κερδίσει στο σκάκι αγόρασε τον πρώτο του υπολογιστή, έναν ΖΧ Spectrum και στα 8 του χρόνια άρχισε να γράφει τα δικά του computer games. Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Στο μεταξύ, και παρότι ήταν ακόμα ανήλικος, έπιασε δουλειά στην εταιρεία Bullfrog, όπου υπήρξε ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού «Theme Park», το οποίο τη δεκαετία του 1990 πούλησε 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos του Κέιμπριτζ και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). «Βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω», παραδέχτηκε κάποτε μιλώντας στον βρετανικό Observer.

Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την Deepmind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 2014 από την Google και έχοντας πλέον απεριόριστο μπάτζετ, ανέπτυξε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κερδίσουν τον άνθρωπο στο σκάκι και το Go.

Όμως, από την πρώτη στιγμή, ο Χασάμπης είχε στο μυαλό του κάτι μεγαλύτερο. Έβλεπε την τεχνητή νοημοσύνη σαν τη σωτηρία της ανθρωπότητας και παρότι οι τεχνολογίες της δεν χρησιμοποιούνται σήμερα εκτός της Alphabet, εντούτοις στόχος της είναι να βρεθούν εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο.

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου