Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Κράμερ εναντίον Κράμερ στον ΣΥΡΙΖΑ

 Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου, 2022

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Γιατί συχνά οι μεγαλύτεροι πόλεμοι γίνονται στα πιο αγαπημένα σπίτια.

Τι θυμήθηκα και γω. Την γνωστή ταινία. Γιατί συχνά οι μεγαλύτεροι πόλεμοι γίνονται στα πιο αγαπημένα σπίτια. Ε, εντάξει αγαπημένο το σπίτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν το λες από τότε που ξεκίνησαν οι διεργασίες για το 3ο συνέδριο. Ή μάλλον για να είμαι πιο ακριβής, από τότε που αιφνιδιαστικά όπως παραδέχθηκε εκ των υστέρων ο Αλέξης Τσίπρας πήγε με προτάσεις στο Πολιτικό του Συμβούλιο για εκλογή αρχηγού και Κεντρική Επιτροπή από τα μέλη. Από τότε μου λέει ο άνθρωπός μου, άνοιξαν τα στόματα, κλιμακώθηκε ο πόλεμος στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αν και εγώ βλέπω στα νέα πολεμικά επεισόδια και εκκρεμότητες από τα χρόνια της συριζαικής διακυβέρνησης.

Τώρα αιτία των νέων θερμών επεισοδίων ήταν δύο συνεντεύξεις. Μία στο «Βήμα της Κυριακής», του Νίκου Φίλη. Και μια του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή της Κυριακής». Και οι δύο στελέχη της «Ομπρέλας», του διατασικού ρεύματος που μόνον χαρά και ηρεμία δεν προκαλεί στον Τσίπρα. Και που διαφωνεί σφόδρα με τις αλλαγές στο συνέδριο – αυτές που ανέφερα πιο πάνω αλλά και άλλες. Χαμός με τον Τσακαλώτο για την κριτική που άσκησε στον Πρόεδρο. Για κακή επιλογή συμβούλων για παράδειγμα. Άναψε φωτιές ο αγγλοσάξονας τέως Υπουργός- και «αρχηγός» των 53 – και άναψε απαντήσεις που το ρεπερτόριό τους κυμαίνεται από Καρανίκα έως Βαξεβάνη. Ο τελευταίος, λόγω της αναφοράς του Ευκλείδη στις σπουδές του στην Μ. Βρετανία- τον είπε μέχρι και Λόρδο της Αριστεράς. Ο Πολάκης επίσης άφησε τις μπηχτές του μέσω του προσφιλούς του facebook και με αιχμή την αναφορά του Τσακαλώτου στην «αστική αυτοπεποίθηση» που ο ίδιος έχει σε αντίστιξη με τον Τσίπρα. Από Κουμουνδούρου καμία αντίδραση. Για τον Τσακαλώτο και για τον Φίλη. «Η αιφνιδιαστική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών, προκάλεσε «αχρείαστη εσωστρέφεια», είπε ο δεύτερος επίσης με πολεμική διάθεση. Τι προβλέπω; Πως θα έχουμε αντιδράσεις από τους λεγόμενους «προεδρικούς τσιπροφύλακες» ή «τσιπροφρουρούς». Και άρα Κράμερ εναντίον Κράμερ νούμερο 2!

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις ο Τσακαλώτος

Και ενώ εις εκ των λεγόμενων «προεδρικών» μου έλεγε με όλα αυτά που πάλι συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αποδεικνύουμε ότι μπορούμε και μόνοι μας να χύσουμε την καρδάρα από το γάλα και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τα χτυπήματα που δέχτηκε για τη συνέντευξη και το «βρετανικό» φαρμάκι που έσταξε για τον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να σώσει εξηγήσεις ή για άλλους να «διασκεδάσει τις εντυπώσεις». Έτσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αν και υπεραμύνεται των όσων λέει απαντάει στα βέλη που δέχτηκε για την «αστική αυτοπεποίθηση» λέγοντας ότι «έχω προσλαμβάνουσες που με έχουν καθορίσει» και «προσπαθώ να κρατήσω τα θετικά κομμάτια τους”. Ταυτόχρονα επιχειρεί και άλλη αναδίπλωση λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λόγο να είναι ανασφαλής: «Είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να είναι ανασφαλής, γιατί δεν έχει κανένα λόγο να είναι: ηγείται αυτού του αγώνα στον οποίο όλοι συστοιχούμαστε», ανέφερε ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποια στιγμή στον δρόμο προς το Συνέδριο θα υπάρξουν και άλλες κομματικές αψιμαχίες, με τον φόβο των «προεδρικών« να μην ασκείται κριτική στον Πρόεδρο.

Ο Ευκλείδης, ο Στουρνάρας και ο Χριστόφορος Κολόμβος

Πάντως για να ξέρετε ο οικονομολόγος, πρώην υπουργός Οικονομικών, βρετανοσπουδαγμένος και προσωπικός φίλος του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα στη συνέντευξή του είπε και ένα από τα πολλά γνωστά ανέκδοτα που κυκλοφορούν παγκοσμίως για τους οικονομολόγους. Είπε συγκεκριμένα πως «οικονομολόγος είναι εκείνος που θα σου πει αύριο γιατί αυτό που προέβλεψε χθες δεν έγινε σήμερα». Όλα αυτά τα γνωρίζουν μάλλον εκ πείρας οι οικονομολόγοι, όπως και το άλλο γνωστό ανέκδοτο ότι ο πρώτος οικονομολόγος ήταν ο Χριστόφορος Κολόμβος. Όταν έφυγε για να ανακαλύψει την Αμερική δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφτασε δεν ήξερε πού βρισκόταν.

Όταν το Renault του Ευκλείδη έμεινε στον… αέρα

Αφού έγινε αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα και στις φιλικές σχέσεις που διατηρεί, από τα βρετανικά φοιτητικά χρόνια, με τον κ. Τσακαλώτο, ο κεντρικός τραπεζίτης πάντοτε έχει κάτι να θυμάται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι συχνά διηγείται μια ιστορία με την «ικανότητα» (ή ατυχία, εάν θέλετε) που έχει ο Τσακαλώτος να πηγαίνει με φόρα προς τον γκρεμό και την τελευταία στιγμή να στρίβει και να τη γλιτώνει. Θέλετε ένα παράδειγμα; Όταν ήταν φοιτητής ερχόταν από την Ευρώπη με ένα μεταχειρισμένο Renault Quatrelle μέσω Άλπεων στην Ελλάδα, με συνεπιβάτη τον συμφοιτητή του  Γιάννη. Στουρνάρα. Κάπου στον δύσκολο δρόμο των Άλπεων, μέσα στα χιόνια, ο κ. Τσακαλώτος έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πήγαινε κατευθείαν προς έναν γκρεμό. Αυτό που ειπώθηκε τότε ότι αποκοιμήθηκε στο τιμόνι είναι αδύνατον να διασταυρωθεί. Γεγονός όμως είναι ότι στο πάρα πέντε ο κ. Τσακαλώτος, συνήλθε έστριψε απότομα το τιμόνι και αποσοβήθηκε το δυστύχημα. Και όταν λέμε στο παρά πέντε κυριολεκτώ, αφού οι μπροστινές ρόδες του αυτοκινήτου ήταν στον αέρα.

Έφθασε η χάρη μας στον Λευκό Οίκο

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης στη χώρα μας απασχόλησαν, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, με αρνητικό πρόσημο τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Kαμάλα Χάριςστο Μόναχο. Η Madam Vice President ρώτησε σε κάποια στιγμή τον Πρωθυπουργό για την εξέλιξη της δίκης για την δολοφονία του Αμερικανού νεαρού Μπακαρί Χέντερσον από το Όστιν του Τέξας, που είχε διαπραχθεί στη Ζάκυνθο πριν από πέντε και πλέον χρόνια και ακόμα για την υπόθεση αυτή δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση. Να σημειώσω ότι η υπόθεση έχει δικαστεί σε πρώτο βαθμό. Αυτές τις ημέρες εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, στο Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας. Η δίκη, λένε από την κυβέρνηση, αναβλήθηκε την πρώτη φορά λόγω του lockdown και τη δεύτερη φορά επειδή δεν κατάφεραν να έρθουν στην Ελλάδα οι γονείς του δολοφονηθέντος. Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο δεσμεύθηκε στην Αμερικανίδα αντιπρόεδρο να παρακολουθήσει στενά την πορεία της υπόθεσης και θα την ενημερώσει σχετικά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχουν επισημάνει νομικοί, είναι τόσο μεγάλες οι καθυστερήσεις που αγγίζουν ακόμα και τα όρια της αρνησιδικίας. Αφήστε δε που δημιουργούν αρνητικό διεθνές κλίμα για την Ελλάδα.

Έρχεται το ελληνικό Top Gun

Αυτό που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακό και ίσως μια γερή απάντηση στα προκλητικά σχέδια της Τουρκίας για το Αιγαίο. Στην Ανδραβίδα θα αρχίσει η άσκηση «Ηνίοχος» και θα αφήσει το στίγμα της σε όλη την ελληνική επικράτεια. Και τούτο γιατί, μαζί με τα ελληνικά F-16, Rafale, Mirage 20005 και F-4, θα βρεθούν αμερικανικά F-15 και F-16, γαλλικά Rafale και Mirage 2000-5, αραβικά F-15, ισραηλινά F-16, ιταλικά Tornado, ιπτάμενα τάνκερ Boeing 707, ιπτάμενα ραντάρ G550, μη επανδρωμένα αεροσκάφη της USAF, κυπριακό ελικόπτερο και για πρώτη φορά συμμετοχή και της Ρουμανίας με μαχητικά F-16, μετά την συμφωνία που υπέγραψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τους Ρουμάνους Αλλά ο «Ηνίοχος» δεν σημαίνει μόνον αεροπορική άσκηση, αφού στο σενάριο της άσκησης προβλέπεται να συμμετάσχουν μονάδες που Πολεμικού Ναυτικού (υποβρύχια και φρεγάτες) και ο Στρατός Ξηράς, Επίσης η Αεροπορία Στρατού (με ελικόπτερα όπως τα «Απάτσι» και οι ειδικές δυνάμεις. Να ξέρετε ότι την ίδια περίοδο το ΓΕΕΘΑ προγραμματίζει παράλληλα και την πολυεθνική άσκηση «Orion 22» με τη συμμετοχή πλειάδας χωρών με ειδικές δυνάμεις..

Διερευνητικές άνευ ενδιαφέροντος

Σήμερα (22 Φεβρουαρίου) αρχίζει στην Αθήνα εκτός απροόπτου ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Με χαμηλές προσδοκίες, όπως μου λένε οι πηγές μου στο διπλωματικό σώμα. Άλλωστε οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν και πάλι σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ που τα λέμε όμως οι επαφές αυτές έχουν χάσει εδώ και πολύ καιρό το περιεχόμενο τους, (αν ποτέ υπήρξε τέτοιο) όπως, για παράδειγμα, η ειλικρινής διάθεση αναζήτησης λύσης στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Έχουν, λένε οι διπλωμάτες, εξελιχθεί σε μια σχεδόν τυπική διαδικασία (άνευ ενδιαφέροντος και σημασίας), κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί κάθε λίγο και λιγάκι να γκριζάρει περιοχές και να προβάλλει νέες θρασύτατες απαιτήσεις.

Ο μοναδικός ελληνοτουρκικός δίαυλος

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο μοναδικός δίαυλος συνεννόησης (που είναι και αποδοτικός) με την Τουρκία είναι της οικονομικής πολιτικής. Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης είχε χθες την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Θετικής Ατζέντας» στο διάλογο με την Τουρκία, στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Οι δύο πλευρές, όπως έμαθα, εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε συγκεκριμένα θέματα και ειδικότερα στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του «Enterprise Greece» και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας «Invest in Turkey», στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19, στην πρόοδο της Κοινής Επιτροπής για τον Τουρισμό καθώς και στην επανενεργοποίηση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.

Τι ήθελε η Deutsche Telekom στο Μαξίμου

Και κλείνω με μια επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του CEO της Deutsche Telekom, Tim Höttges. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σας πω ότι ο Γερμανός προσήλθε στο πρωθυπουργικό γραφείο κρατώντας διαφάνειες και ενημερωτικά σημειώματα, ειδικά, όπως ειπώθηκε, φτιαγμένα για τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη πανευρωπαϊκή παρουσίαση (την οποία την είχε ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης) για το πώς θα αναπτυχθούν οι επικοινωνίες στην Ευρώπη, αλλά και να κάνει παρουσίαση της ψηφιακής επικοινωνίας. Όλα αυτά έγιναν σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Δεκεμβρίου για την πραγματοποίηση επενδύσεων άνω των 3 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ σε βάθος πενταετίας (2022-2027). Όπως ήταν επόμενο στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαρκή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συνάντηση συμμετείχαν o Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Από την πλευρά της εταιρείας έλαβαν μέρος, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου