Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Τι είναι το Swift και γιατί έχει σημασία στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ετοιμάζονταν να εντείνουν την πίεση στα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υποσχέθηκαν να αποκόψουν ορισμένες τράπεζες από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων Swift, ένα δίκτυο που συνδέει τράπεζες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται η ραχοκοκαλιά της διεθνούς χρηματοδότησης.

Το αν θα στοχεύσουν τη Ρωσία μέσω του Swift ήταν ένα αρχικό σημείο διχασμού μεταξύ των δυτικών εθνών σχετικά με τις κυρώσεις στην κρίση της Ουκρανίας, με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών να αποκαλεί «οικονομικό πυρηνικό όπλο» την κίνηση αποκοπής της Ρωσίας από τον μηχανισμό.

Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το Swift και τη συζήτηση σχετικά με το εάν πρέπει να πιεστεί το δίκτυο να αποκλείσει ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει τράπεζες σε όλο τον κόσμο και θεωρείται η ραχοκοκαλιά της διεθνούς χρηματοδότησης. Η κοινοπραξία με έδρα το Βέλγιο συνδέει περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 200 χώρες και εδάφη, λειτουργώντας ως κρίσιμος κόμβος για τη διευκόλυνση διεθνών πληρωμών. Πέρυσι, το σύστημα είχε κατά μέσο όρο 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων παραγγελιών και επιβεβαιώσεων για πληρωμές, συναλλαγές και ανταλλαγές νομισμάτων. Πάνω από το 1 τοις εκατό αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορούν πληρωμές από τη Ρωσία.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Γαλλία ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές των οικονομικών κυρώσεων που θα απέκοβαν τη Ρωσία από το Swift. Ανάλογα με το πόσες τράπεζες σκοπεύουν να στοχεύσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Swift, θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις ρωσικές οντότητες να διεκπεραιώσουν συναλλαγές και θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα της ρωσικής οικονομίας να δραστηριοποιείται εκτός των συνόρων της. Οταν τα δυτικά έθνη απείλησαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κύρωση κατά της Ρωσίας το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν (Alexei Kudrin) είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας κατά 5 τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας ήταν περίπου $1,7 τρισ. δολάρια πέρυσι, καθιστώντας την την 12η μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο.

«Οι διπλωμάτες μας πολέμησαν πολλές μέρες και με έμπνευση, έτσι ώστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε αυτή την πολύ ισχυρή και δίκαιη απόφαση, να αποκόψουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, δεν συμφώνησαν και οι 27 της Ευρώπης στον ίδιο βαθμό. Ορισμένα κράτη ζήτησαν να αποκοπεί πλήρως η Ρωσία, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ότι υποστηρίζει τη χρήση του μηχανισμού με «στοχευμένο και λειτουργικό» τρόπο. Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν αργότερα το βράδυ του Σαββάτου ήταν περισσότερο σύμφωνες με την περιορισμένη προσέγγιση που υποστήριζε η Γερμανία παρά με την ευρύτερη στόχευση που υποστήριζαν άλλες χώρες.

Σύμφωνα με αυτά τα τρέχοντα σχέδια, η Ρωσία αναμένεται να παραμείνει σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν πει ότι μια ευρύτερη στόχευση της Ρωσίας μέσω του Swift θα μπορούσε να βλάψει τις δυτικές επιχειρήσεις, ειδικά τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. Οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία είναι οι πιο συχνοί χρήστες του Swift για επικοινωνία με ρωσικές τράπεζες, καθιστώντας τις δύο χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες σε κρούσματα.

Ωστόσο, η Ρωσία μπορεί να παρακάμψει το σύστημα, καθώς έχει δημιουργήσει ένα εναλλακτικό δίκτυο, το Σύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων, αλλά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι ανεπαρκής αντικατάσταση. Μέχρι το τέλος του 2020, το σύστημα περιελάμβανε μόνο 400 συμμετέχοντες από 23 χώρες. Υπάρχει επίσης το Διασυνοριακό Διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών της Κίνας, το οποίο θα επέτρεπε και στις δύο χώρες να παρακάμψουν το Swift. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον Κόσμο, και οποιαδήποτε ενίσχυση αυτού του εναλλακτικού συστήματος θα μπορούσε να διαβρώσει το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το δολάριο, υπονομεύοντας τη δυτική ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου