Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Σχεδόν οι μισοί από τους φαλακρούς αετούς των ΗΠΑ υποφέρουν από δηλητηρίαση με μόλυβδο

 Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου, 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το εθνικό πτηνό της Αμερικής κινδυνεύει περισσότερο από την εξαφάνιση από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με σχεδόν τους μισούς φαλακρούς αετούς που εξετάστηκαν σε όλες τις ΗΠΑ να δείχνουν σημάδια χρόνιας έκθεσης σε μόλυβδο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου.

Ενώ ο πληθυσμός των φαλακρών αετών έχει ανακάμψει από το χείλος της εξαφάνισης από τότε που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν το φυτοφάρμακο DDT το 1972, βρέθηκαν επιβλαβή επίπεδα τοξικού μολύβδου στα οστά του 46% των φαλακρών αετών από τους οποίους ελήφθησαν δείγματα σε 38 πολιτείες από την Καλιφόρνια έως τη Φλόριδα, ανέφεραν ερευνητές στο το περιοδικό «Science».

Παρόμοια ποσοστά έκθεσης σε μόλυβδο βρέθηκαν σε χρυσαετούς, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι σημαίνει ότι τα αρπακτικά κατανάλωσαν πιθανότατα πτώματα ή θηράματα μολυσμένα με μόλυβδο από πυρομαχικά ή είδη αλιείας.

Ακτινογραφία φαλακραετού. (Tri-State Bird Rescue & Research via AP)

Το αίμα, τα οστά, τα φτερά και ο ηπατικός ιστός 1.210 αετών που ελήφθησαν από το 2010 έως το 2018 εξετάστηκαν για την αξιολόγηση της χρόνιας και οξείας έκθεσης σε μόλυβδο.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά για οποιοδήποτε είδος άγριας ζωής που μπορέσαμε να αξιολογήσουμε την έκθεση σε μόλυβδο και τις συνέπειες σε επίπεδο πληθυσμού σε ηπειρωτική κλίμακα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Τοντ Κάτζνερ (Todd Katzner), βιολόγος άγριας ζωής στο U.S. Geological Survey στο Boise του Αϊνταχο. «Είναι κάπως εκπληκτικό το γεγονός ότι σχεδόν το 50% από αυτούς εκτίθενται επανειλημμένα στον μόλυβδο».

Ο μόλυβδος είναι μια νευροτοξίνη που ακόμη και σε χαμηλές δόσεις βλάπτει την ισορροπία και την αντοχή του αετού, μειώνοντας την ικανότητά του να πετά, να κυνηγά και να αναπαράγεται. Σε υψηλές δόσεις, ο μόλυβδος προκαλεί επιληπτικές κρίσεις, δυσκολία στην αναπνοή και θάνατο.

Η μελέτη υπολόγισε ότι η έκθεση σε μόλυβδο μείωσε την ετήσια αύξηση του πληθυσμού των φαλακρών αετών κατά 4% και των χρυσαετών κατά 1%.

Οι φαλακροαετοί είναι μια από τις πιο διάσημες ιστορίες επιτυχίας για τη διατήρηση της προστασίας της Αμερικής και τα πουλιά αφαιρέθηκαν από τον κατάλογο των απειλούμενων ειδών των ΗΠΑ το 2007.

The Raptor Center, University of Minnesota via AP)

Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα υψηλά επίπεδα μολύβδου εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία. Εκτός από την καταστολή της αύξησης του πληθυσμού των αετών, η έκθεση σε μόλυβδο μειώνει την ανθεκτικότητά τους στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι μολυσματικές ασθένειες.

«Όταν μιλάμε για ανάκαμψη, δεν είναι στην πραγματικότητα το τέλος της ιστορίας – εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για τους φαλακρούς αετούς», δήλωσε η Κρίστεν Σκούλερ (Krysten Schuler), οικολόγος σε ασθένειες της άγριας ζωής στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Cornell, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει υψηλή έκθεση σε μόλυβδο σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά όχι σε ολόκληρη τη χώρα. Τα δείγματα αίματος από ζωντανούς αετούς στη νέα μελέτη ελήφθησαν από πτηνά που παγιδεύτηκαν και μελετήθηκαν για άλλους λόγους.

«Ο μόλυβδος υπάρχει στο τοπίο και είναι διαθέσιμος σε αυτά τα πουλιά περισσότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Βινς Σλέιμπ (Vince Slabe), ερευνητής βιολόγος άγριας ζωής στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Conservation Science Global». «Ενα θραύσμα μολύβδου στο μέγεθος της άκρης μιας καρφίτσας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να προκαλέσει θνησιμότητα σε έναν αετό».

Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου