Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Η Τουρκία με φόντο το πέρασμα στη Μαύρη Θάλασσα, αποκαλεί τη ρωσική εισβολή «πόλεμο»

 Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου, 2022

Προκειμένου να επικαλεστεί την συνθήκη του Μοντρέ και να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων.

Η Τουρκία, την Κυριακή, αποκάλεσε «πόλεμο» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε μια αλλαγή ρητορικής που θα μπορούσε να προλειαίνει το έδαφος ώστε η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να επικαλεστεί μια διεθνή συνθήκη για να περιορίσει τον διάπλου ρωσικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.

Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση

Remaining Time 0:00
 

«Κατά την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του προέδρου Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Φαχρετίν Ατούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε «γινόμαστε μάρτυρες ακόμη ενός πολέμου στην περιοχή μας», και επανέλαβε την πρόταση του Ερντογάν να μεσολαβήσει.

Το Κίεβο κάλεσε την Τουρκία να εμποδίσει τη διέλευση και άλλων ρωσικών πολεμικών πλοίων προς τη Μαύρη Θάλασσα, απ΄όπου η Μόσχα έχει εξαπολύσει μία από τις εφόδους της στις νότιες ακτές της Ουκρανίας.

Όμως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει της συνθήκης του Μοντρέ να φέρει τα πλοία της πίσω στις βάσεις τους, κάτι που μπορεί να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ένα βήμα που θα στρεφόταν τόσο πολύ εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να πλήξει τον μεγάλο όγκο των εισαγωγών ενέργειας και προϊόντων και τον τουριστικό της τομέα σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου