Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ηλεκτρικά οχήματα: Η φωτιά στις Αζόρες που δεν σβήνει και τα ερωτήματα

  Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, 2022

Το ατύχημα στο οχηματαγωγό «Felicity Ace» έδειξε ότι οι μπαταρίες λιθίου των οχημάτων διατηρούσαν ζωντανή τη φωτιά όλο το Σαββατοκύριακο

Ηλεκτρικά οχήματα: Η φωτιά στις Αζόρες που δεν σβήνει και τα ερωτήματα

Τους κινδύνους που ενέχουν τα ηλεκτρικά οχήματα κατά τη θαλάσσια μεταφορά τους κατέδειξε το ατύχημα στο οχηματαγωγό πλοίο «Felicity Ace» στις Αζόρες, ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός για την κατάσβεση της φωτιάς καθώς οι μπαταρίες λιθίου των οχημάτων διατηρούσαν ζωντανή τη φωτιά όλο το σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο μεταφέρει περίπου 4.000 οχήματα, κυρίως Porsche, Audi και Bentley, ορισμένα από τα οποία είναι ηλεκτρικά με μπαταρίες λιθίου. Δεν είναι πάντως γνωστό εάν η φωτιά ξεκίνησε από κάποια τέτοια μπαταρία ηλεκτρικού οχήματος.

Το θέμα των μπαταριών και του τρόπου κατάσβεσής τους έθιξε και η εταιρεία των ολλανδών ειδικών που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο πλοίο.

Η παρουσία μπαταριών που καίγονται πάνω στο πλοίο, σύμφωνα με τη SMIT Salvage, την εταιρεία που έχει αναλάβει να το σώσει, σημαίνει ότι η φωτιά εξαπλώνεται ταχύτατα και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη χρήση νερού, όπως γινόταν μέχρι τώρα σε παρόμοια ατυχήματα, ανέφεραν οι επικεφαλής της εταιρείας στη «Wall Street Journal».

«Τα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά και μέρος της φωτιάς αποτελούν οι μπαταρίες που εξακολουθούν να καίγονται» δήλωσε εκπρόσωπος της Royal Boskalis Westminster NV, στην οποία ανήκει η SMIT Salvage. Πρόκειται για την εταιρεία που απελευθέρωσε πέρυσι το πλοίο «Ever Given» όταν αυτό προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να φανεί το πώς η SMIT θα κατασβήσει τη φωτιά από τις μπαταρίες, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Το 60.000 τόνων «Felicity Ace» μετέφερε περίπου 4.000 αυτοκίνητα από τη Γερμανία στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 1.100 Porsche και 189 πολυτελών Bentley, που είναι όλες εταιρείες θυγατρικές της Volkswagen AG.

Επιασε φωτιά την περασμένη Τετάρτη. Έκτοτε παρασύρεται στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά από τα νησιά των Αζορών. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η φωτιά έχει υποχωρήσει, πιθανότατα γιατί δεν έχει απομείνει άλλο πλέον να καεί. Να σημειωθεί ότι τα 22 μέλη του πληρώματος είχαν απομακρυνθεί από την πρώτη μέρα της φωτιάς.

Αν και θα περάσουν μήνες πριν γίνει γνωστή η αιτία της πυρκαγιάς, η φωτιά στο «Felicity Ace», μια από τις πρώτες μεγάλες που καταγράφονται κατά τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων, εγείρει επίσης πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο ασφαλούς μεταφοράς τους στο μέλλον, σχολιάζει η «Wall Street Journal».

Ρυμούλκηση

«Για μέρες, εκπρόσωποι των κατασκευαστών των αυτοκινήτων αρνούνταν να δώσουν λεπτομέρειες στο κοινό για τα μοντέλα (που βρίσκονται) στο πλοίο, αλλά αξιωματούχοι του πορτογαλικού ναυτικού που παρακολουθούν το σκάφος και στελέχη εταιρειών διάσωσης που μάχονται την πυρκαγιά λένε ότι με βάση τον κατάλογο φορτίου που έχουν είναι σαφές ότι πολλά από τα επιβαίνοντα αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά οχήματα» αναφέρει η «WSJ».

Η VW και οι θυγατρικές της εξάγουν από τη Γερμανία προς πώληση στις ΗΠΑ ηλεκτρικά μοντέλα όπως το Taycan της Porsche, το e-tron της Audi και το ID.4 της VW.

Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η μεγάλη φωτιά υποχωρεί και πλέον ομάδες πυρόσβεσης και άλλοι ειδικοί ενδέχεται να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο σκάφος για να προετοιμαστούν για τη ρυμούλκησή του είτε στην Ευρώπη είτε στις Μπαχάμες.

Η Volkswagen, στην οποία ανήκουν τα οχήματα που βρίσκονται στο πλοίο, δεν επιβεβαίωσε τον συνολικό αριθμό των αυτοκινήτων και έχει δηλώσει από την αρχή ότι αναμένει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου