Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Πολωνοί σπεύδουν στα ΑΤΜ να σηκώσουν μετρητά

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου, 2022

Πληροφορίες του paneliakos.com αναφέρουν ότι αρκετοί Πολωνοί διάλεξαν να πάνε “διακοπές” εκτός Πολωνίας από φόβο ότι η Ρωσία ίσως κτυπήσει και την Πολωνία

Τραπεζικά στελέχη της χώρας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια σε χρήμα

Οι κάτοικοι της Πολωνίας αρχίζουν να κάνουν ουρές στα ΑΤΜ των εγχώριων τραπεζών για να πάρουν στο χέρι μετρητό, επειδή ανησυχούν για το πως θα εξελιχθεί η επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία -καθώς η χώρα τους ιστορικά δεν διατηρεί καθόλου καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Οι φόβοι αυτοί μάλιστα φαίνεται ότι μπορεί να έχουν πυροδοτηθεί ακόμη και από ακούσια ή εκούσια, παραπληροφόρηση στα πλαίσια ψυχολογικού ή υβριδικού πολέμου. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες στην Πολωνία –και όχι μόνο- φαίνεται πως φοβούνται και για τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων σε συστήματά τους με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία την Πέμπτη αλλά ειδικά τις τελευταίες ώρες σήμερα, καταγράφεται αυξημένος αριθμός πολιτών στην Πολωνία που βγάζει χρήματα από τις τράπεζες αναφέρουν υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές της χώρας. Επίσης πολλοί φαίνεται ότι προχωρούν σε διαδικτυακές αγορές για να «διασφαλίσουν» με τον τρόπο αυτό χρήματά τους μετατρέποντάς τα σε προϊόντα. Πρόκειται για κατάσταση που θυμίζει την αντίστοιχη στην Ελλάδα λίγο πριν την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων το καλοκαίρι του 2015, όταν πολλοί έσπευδαν να αγοράσουν προϊόντα και υπηρεσίες ή να αποπληρώσουν χρέη με τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας

Αυτή η τάση που καταγράφεται τώρα στην Πολωνία έκανε την κεντρική τράπεζα της χώρας να εκδώσει «πυροσβεστική» ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η Βαρσοβία διατηρεί επαρκή αποθέματα σε μετρητό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες ανάγκες καλύπτονται χωρίς όριο, όπως σημειώνεται.

«Λόγω της αυξημένης κλίμακας συναλλαγών, σε ορισμένες τοποθεσίες μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση μετρητών για τα ΑΤΜ από τα λογιστικά κέντρα εμπορικών τραπεζών και τις εταιρείες διαχείρισης μετρητών», ανέφερε η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας στην ανακοίνωσή της.

Όπως ανέφερε το Business Insider και αναμετάδωσε μεταξύ άλλων το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της ING Groep NV στην Πολωνία, Brunon Bartkiewicz, αποκάλυψε ότι η ζήτηση για μετρητά από τη συγκεκριμένη τουλάχιστον τράπεζα έχει αυξηθεί αρκετές φορές πάνω από το κανονικό.

Τι αποκαλύπτει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος της Πολωνίας

Σύμφωνα με την πολωνική έκδοση του Business Insider, το υψηλόβαθμο αυτό στέλεχος ανέφερε ότι «Βλέπουμε αύξηση στον αριθμό των αναλήψεων μετρητών από ΑΤΜ αλλά και από υποκαταστήματα τραπεζών. Πρόκειται για αύξηση κατά αρκετές φορές. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε μετρητά ή σε συνάλλαγμα», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Business Insider. Κατά τη γνώμη του η κατάσταση θα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες, υπογραμμίζει το τραπεζικό στέλεχος όπως σημειώνει το Business Insider. Η συνέντευξη έχει τίτλο «Ο πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες πολωνικές τράπεζες: Τα χρήματα είναι ασφαλή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια αυτή πηγή και όπως αναφέρει επί λέξει το Business Insider:

•»Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ορισμένοι Πολωνοί πήγαν στα ΑΤΜ για να σηκώσουν μετρητά»

• «Σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και σίγουρα αυτό είναι που αντιμετωπίζουμε, καταλαβαίνω την ανησυχία των ανθρώπων, αλλά δεν συντρέχει λόγος (για αυτή). Δεν θα υπάρξει έλλειψη πρόσβασης σε μετρητά η συνάλλαγμα.»

• Η ING Bank Śląski είναι προετοιμασμένη για κυβερνοεπιθέσεις. Γνωρίζουμε τον κίνδυνο και είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτόν. Ζούμε με επιθέσεις τύπου DDoS (σ.σ. οι λεγόμενες κυβερνοεπιθέσεις «άρνησης υπηρεσιών» – Distributed Denial Of Service- με τις οποίες ο επιτιθέμενες «ρίχνει» τα ηλεκτρονικά συστήματα του αντιπάλου) εδώ και δέκα χρόνια», καθησυχάζει ο Brunon Bartkiewicz.

Μιλώντας στον αρχισυντάκτη του Business Insider Polska, Mikołaj Kunica, ο Brunon Bartkiewicz αποκάλυψε ακόμη τα εξής:

Η αυξημένη κινητικότητα στις τράπεζες δημιουργείται «από φόβους και ανεύθυνα μηνύματα ή φήμες». Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος για να πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε χρήμα, συνεχίζει ο ίδιος. «Αντίθετα, καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιοι να θέλουν να διαδώσουν στοιχεία αβεβαιότητας. Είτε τους αρέσει είτε ζουν από αυτό. Είναι λογικό να μην ακούει κανείς τέτοιου είδους φωνές και να χρησιμοποιεί το δικό του μυαλό», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση εάν ο φόβος ορισμένων πελατών τραπεζών είναι ορατός από υψηλότερο του μέσου όρου αριθμό και κλίμακα αναλήψεων μετρητών από την τράπεζα, ο Brunon Bartkiewicz απαντά: « Ναι, μπορούμε να το δούμε στον αριθμό των αναλήψεων μέσω ΑΤΜ, καθώς και σε τραπεζικά καταστήματα και σε μικρότερο βαθμό στον όγκο των συναλλαγών που σχετίζονται με αγορές μέσω διαδικτύου. Στην περίπτωση ανάληψης μετρητών είναι πολλαπλάσια η αύξηση. Πιστεύω όμως ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί για μια μέρα, δύο ημέρες, την τρίτη μέρα θα ηρεμήσει, την πέμπτη μέρα δεν θα θυμόμαστε (τη σημερινή κατάσταση). Βρισκόμαστε στη στιγμή της απορρόφησης ενός σοκ που σύντομα θα εξαφανιστεί. Οι άνθρωποι θα ανακαλύψουν μόνοι τους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τα χρήματά τους. Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας ως προς αυτό. Η κατάσταση είναι κάπως παρόμοια με αυτή του Μαρτίου 2020 και του πρώτου lockdown στην Πολωνία», αναφέρει.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου