Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλ

Είναι ενδεικτικό ότι οι συναλλαγές πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε τιμές σημαντικά μεγαλύτερες από το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών ανά δολάριο. 

Ο πανικός ανάμεσα στους καταθέτες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, προκειμένου να καταστήσει ελκυστικότερο το ρούβλι και να ανακόψει το νομισματικό sell off. 

Σήμερα, στο μεταξύ, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να αποκλείσουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, ενώ «πάγωσαν» από κοινού τα αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα. 

Κάτι το οποίο βάζει σημαντικά εμπόδια, στην προσπάθεια της Μόσχας να στηρίξει το ρούβλι, μέσω της πώλησης δολαρίων και ευρώ.  

Την ίδια ώρα, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν σπεύσει να κλείσουν τον εναέριο χώρο για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείας, κάτι που καθιστά δύσκολη τη φυσική μεταφορά ρευστού στη χώρα. 

Πλέον, η προσοχή στρέφεται στο αυριανό άνοιγμα των αγορών, με τους αναλυτές να προβλέπουν μεγάλες απώλειες για το ρωσικό νόμισμα. Την Παρασκευή, η τιμή του ρουβλιού έκλεισε στα 83 ανά δολάριο. 

Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι τη Δευτέρα θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο των 100 ρουβλιών ανά δολάριο, ως απόρροια των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης.  

Η κεντρική τράπεζα, από την πλευρά της, την προηγούμενη εβδομάδα επέλεξε να αυξήσει τις ροές χρημάτων προς τα ATMs, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πανικός και να καθησυχάσει τους καταθέτες. 

«Η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή, οι κυρώσεις εις βάρος της κεντρικής τράπεζας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο αυστηρές» εκτιμά χαρακτηριστικά η Alexandra Suslina, αναλύτρια στην Economic Expert Group. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου