Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Μία ιστορία όπως την έζησα, στη μνήμη του Παναγιώτη Μπρη

Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020


Η εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Πύργου έγραψε προχθές για τον Παναγιώτη Μπρη: 
Ο Παναγιώτης Μπρης ήταν ένα λαϊκό παιδί που είχε διαταχθεί να πολεμήσει στην Κορέα το 1951, που ξενιτεύτηκε στη Γερμανία για 12 χρόνια δουλεύοντας στα ανθρακωρυχεία (1957-1969) και που κάποια στιγμή αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του, την Ηλεία, με στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των φτωχών συμπολιτών του.  Η δική του ζωή μέσα από τα επαγγέλματα που άσκησε (αγρότης, κουρέας, τζαμάς, φωτογράφος, ψαράς, κηροπλάστης, μηχανικός αυτοκινήτων, σαμαράς, πεταλωτής κ.λπ.) φαίνεται πως τον είχε εφοδιάσει με όλα εκείνα τα απαραίτητα, ώστε να βγει, να εκτεθεί και να μιλήσει για τα προβλήματα των πολλών.
Του Βασίλη Καυκά
Πέθανε το Σάββατο ο Βαλέσα της Ηλείας, Παναγιώτης Μπρης, που το 1981 κατέβηκε σαν ανεξάρτητος βουλευτής.  Ήταν η εποχή που το ΠΑΣΟΚ «σάρωσε» σε όλη την Ελλάδα.  Οι Νεοδημοκράτες προσπάθησαν να «πέσουν» όσο πιο μαλακά μπορούσαν.  Το ΚΚΕ είχε βάλει στόχο 17% και Τρίτη κατανομή ψήφων.  Έτσι το πεδίο για το Μπρη, τον ονομαζόμενο Βαλέσα της Ηλείας ήταν περιορισμένο.
Όμως, ο προεκλογικός αγώνας του μαχητή Μπρη ήταν ένα πανηγύρι.  Σε κάθε περιοδεία στις πόλεις και τα χωριά της Ηλείας ο Βαλέσα, συγγνώμη Παναγιώτης Μπρης είχε κόσμο που τον ακολουθούσε με δεκάδες αυτοκίνητα.  Την εποχή αυτή έζησα τον προεκλογικό αγώνα από κοντά αφού με την ολοκλήρωση και την αποφοίτηση μου από το Πανεπιστήμιο με πτυχίο στις Πολιτικές και Οικονομικές Ειστήμες ήμουν ο υπεύθυνος πολιτικής εκστρατείας της κας Φρόσως Σπεντζάρη.  (Θα γράψω στο εγγύς μέλλον).  Τώρα θα αφιερώσω κομμάτι της μνήμης μου στο Βαλέσα της Ηλείας ο οποίος λίγο καιρό πριν «στρίμωξε» άσχημα το Ξυστρή στο Πύργο όταν κατέβηκε αντίπαλός του για Δήμαρχος στο Πύργο όπου πέρασε στο β’ γύρο και τελικά έχασε αφού δήμαρχος εξελέγη ο Ξυστρής.



Μετά ο Μπρης μεταξύ σοβαρού και αστείου έθεσε υποψηφιότητα να εκλεγεί βουλευτής σε μία περιοχή που τότε είχε μεγαθήρια της πολιτικής σκηνής όπως, Θανάση Κανελλόπουλο, Βασίλη Κοντογιαννόπουλο (ο μεν πρώτος εν ενεργεία τότε υπουργός Γεωργίας ο δεύτερος Υπουργός Παιδείας, ακόμα τον Αχιλέα Μπουντηβή, εν ενεργεία βουλευτής, πρώην αντιπρόεδρο του Παναθηναϊκού και πρώην Πρόεδρο του ΟΑΕΔ το Βασίλη Κορκολόπουλο και άλλους.  Αυτούς από τη Νέα Δημοκρατία, και από το ΠΑΣΟΚ το Γιάννη Σκουλαρίκη εν ενεργεία βουλευτής και μετά υπουργό, τον Ηρακλή Ματαράγκα εν ενεργεία Βουλευτή, το Δημήτρη Γεωργακόπουλο μετέπειτα υφυπουργό Οικονομικών, το Ρένο Πετραλιά και άλλους.
Ο Μπρης όμως είχε τον περισσότερο κόσμο που τον ακολουθούσε, για «χαβαλέ».
Θυμάμαι που πήγε να μιλήσει στη πλατεία Αγίου Αθανασίου και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου (κατόπιν παρέμβασης του Θανασάκη όπως είπαν) δεν του παρεχώρησε το μπαλκόνι.  Και τι μ’ αυτό, έφεραν ένα φορτωτή και μπήκε στο «κουβά» του φορτωτή ο Μπρης και ο χειριστής τον σήκωσε ψηλά οπότε το θέμα λύθηκε.
Στο Βούναργο, χωριό έξω από τον Πύργο οι «άσπονδοι» φίλοι του είχαν φτιάξει μία εξέδρα όπου θα μιλούσε ο Μπρης.  Τι είχαν κάνει όμως είχαν πάρει ένα βαρέλι (βαγένι) κρασιού και η μία επίπεδη επιφάνεια ήταν στο έδαφος ενώ από την άλλη είχαν αφαιρέσει το ξύλο το γέμισαν νερό και έβαλαν σανίδες σαν εξέδρα, μόνο που στη μέση είχαν βάλει οι «άτιμοι» φελιζόλ.  Είχαν σκεπάσει την εξέδρα με κουρελούδες, έτσι ο υποψήφιος ανέβηκε στην εξέδρα αλλά όταν έφτασε εκεί που ήταν το φελιζόλ έπεσε μέσα στο νερό.
Αξέχαστο θα μου μείνει όταν ευρισκόμενος στη ταβέρνα του Καρφί στο Σιμόπουλο ήρθε μήνυμα ότι η αυτοκινοπομπή με το Μπρη πήγαινε στο χωριό Βουλιαγμένη και σε λίγο θα περνούσε από το Σιμόπουλο.  Χαρακτηριστικό είναι ότι από τη Βουλιαγμάνη ήταν ο Βασίλης Παπαδόπουλος ο οποίος την τελευταία στιγμή κόπηκε από το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και η περιοχή παρ’ ότι επί το πλείστων ΠΑΣΟΚ έβραζε εναντίον του Ανδρέα.
Πράγματι σε 10 λεπτά ακούσαμε σειρήνες και κόρνες αυτοκινήτων να πλησιάζουν.  Θα ήταν πάνω κάτω εκατό αυτοκίνητα.  Σε ένα ανοικτό αυτοκίνητο ό Μπης όρθιος χαιρετούσε τον κόσμο με τα χέρια ψηλά.  Αρκετοί από το Σιμόπουλο, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα, ιδιαίτερα νέοι, πήγαμε να ακούσουμε το Μπρη.  Μάλιστα, για να πάμε πιο γρήγορα πήγαμε από τα Γαβράκια, έτσι κόψαμε δρόμο και πήγαμε στη Βουλιαγμένη πριν το Βαλέσα.  Καθίσαμε στο καφενείο που θα μιλούσε και περιμέναμε λίγα λεπτά.
Στη πομπή των οχημάτων που συνόδευε το Μπρη προστέθηκαν και άλλοι από Λαγανά, Σιμόπουλο, Καλό Παιδί, Ανθώνα… Έτσι βούλιαξε από αυτοκίνητα και κόσμο η Βουλιαγμένη.  Μια εξέδρα που έπαιζαν τα όργανα στο πανηγύρι του χωριού πριν 2 μήνες ήταν ιδανική για να μιλήσει ο Βαλέσα της Ηλείας.
Άρχισε ο Μπρης και έλεγε, σκόρπιες σκέψεις, θέματα της ζωής και κατηγόρησε τον Παπανδρέου που δεν έβαλε στο ψηφοδέλτιο το παιδί του χωριού Βασίλη Παπαδόπουλο.  Ο κόσμος τον χειροκροτούσε, ζητωκραύγαζαν για το Βαλέσα της Ηλείας, γελούσαν και γενικά η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική.
Μάλιστα υπήρξε και στιχομυθία του Βαλέσα της Ηλείας με τον κόσμο ως εξής:
-Τι παράγει η Βουλιαγμένη;  Ένας που ήταν κοντά στην εξέδρα του απαντά:
-Ρίγανη. 
Και άρχισε ο Μπρης να λέει ότι πρέπει να εξάγουμε ρίγανη για να βελτιωθεί ο τόπος.
Μία κλίκα με νέους από το Σιμόπουλο έσμιξε με άλλους νέους που ήταν εκεί και επευφημούσαν σε ότι έλεγε ο Μπρης.
Συνέχισε ο υποψήφιος να μιλάει και ρώτησε τι άλλο παράγει Βουλιαγμένη.  Μία γριούλα του απαντά:
-Χυλοπίτες.
Για να αρχίσει η κλίκα «θέλουμε και τραχανά, θέλουμε και τραχανά».
Σε άλλο σημείο είπε: ¨Η Ελληνίδα αγρότισσα είναι πολύ αδικημένη και πρέπει να της δοθεί σύνταξη σε μικρότερη ηλικία.  ¨
«Πόσο χρονών;» Ρώτησε κάποιος.
Για να φωνάζει η κλίκα, «στα τριάντα δύο, στα τριάντα δύο.
Τελικά, όταν τελείωσε το «βαρυσήμαντο» λόγο κατέβηκε και χαιρέτησε έναν-έναν.  Όταν έφτασε κοντά μου να με χαιρετήσει κάποιος του είπε «Αυτός είναι υπεύθυνος του προεκλογικού αγώνα της Σπετζάρη.  Και λέει ο Μπρης  «Τι δουλειά έχεις εσύ με τη Σπετζάρη, με μένα θα ρθεις, έχουμε μεγάλο ρεύμα»
Αφού είπαμε με την παρέα μου το καφέ μας πήραμε την επιστροφή για το Σιμόπουλο.
Τελικά στις βουλευτικές εκλογές ο Βαλέσα της Ηλείας έλαβε 106 ψήφους όλους κι όλους.

Αιωνία του η μνήμη, ήταν ένα αγωνιστής της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου