Την ώρα που τα εισαγόμενα περιστατικά περιορίζονται σε 13, από τα 59 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη τα 29 είναι στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας: 18 στην Αθήνα και 11 στη Θεσσαλονίκη.
Επτά νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στην Καβάλα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται σε Λευκάδα, Αχαΐα, Ημαθία, Κιλκίς, Κορινθία, Δωδεκάνησα και Ροδόπη.
Με βάση τα ανησυχητικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, και παρά την επιβολή της χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους από σήμερα – οι λοιμωξιολόγοι χτυπούν τον «κώδωνα» του κινδύνου, αναφέροντας ότι αν δεν εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα, τότε η επιδημία θα παρεκτραπεί στην Ελλάδα, όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
Προβληματισμό έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19, καθώς ο ιός φαίνεται πως κυκλοφορεί πλέον ανάμεσα στους νεότερους σε ηλικία.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής:
  • Δέκα (10) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • Τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • Δεκαοκτώ (18) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής
  • Έντεκα (11) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης
  • Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας
  • Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δωδεκανήσου
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης

64 ανήλικοι θετικοί σε έναν μήνα

Την ευρεία κυκλοφορία του κοροναϊού στη χώρα μας για τον Ιούλιο αποτυπώνουν τα στοιχεία που αφορούν παιδιά που εμφάνισαν τη λοίμωξη Covid-19.
Σύμφωνα με το protothema.gr, oσυνολικός αριθμός των παιδιών που έχουν νοσήσει από την αρχή της περιόδου της πανδημίας στη χώρα μας, τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, είναι 265, με τα περισσότερα να καταγράφονται μετά την καραντίνα.
Στις 4 Μαΐου τα παιδιά που είχαν επιβεβαιωθεί ως θετικά κρούσματα κοροναϊού κατά το διάστημα Φεβρουάριος- Μάρτιος- Απρίλιος ήταν 103. Ωστόσο, τα κρούσματα σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα υπερδιπλασιάστηκαν από τότε μέχρι σήμερα.
Την 1η Ιουνίου ο αριθμός των παιδιών έως 17 χρόνων που βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό ήταν 159. Έναν μήνα αργότερα τα παιδιά είχαν αυξηθεί στα 201.
Σε αυτά προστίθενται 64 κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τις αρχές Ιουλίου, ανεβάζοντας τον αριθμό συνολικά στα 264 περιστατικά.
Πάντως, οι ανήλικοι με κοροναϊό είχαν ήπια συμπτώματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας τις επιστημονικές παρατηρήσεις για την ελαφριά μορφή της νόσου στα παιδιά. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ελάχιστα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία.

Εξαδάκτυλος: Είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε το καλοκαίρι

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε στο Open ότι οι πολίτες δεν ακολούθησαν τη σύσταση των ιατρών για χρήση της μάσκας. «Έπρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Εξαδάκτυλος πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει κι ο ασθενής επιλέγει».
Ακολούθως, ανέφερε ότι «δεν είπαμε ποτέ να μην χρησιμοποιείται η μάσκα στις εκκλησίες» και προανήγγειλε ουσιαστικά ότι θα έρθει το μέτρο και για τους ιερούς ναούς. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που την φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει».
Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια.
«Οι κάθετες για παράδειγμα βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές». Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες» και παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».

Σκουτέλης: Μάσκα, αποστάσεις και καθαρά χέρια τα μόνα μέτρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Αθανάσιος Σκουτέλης σχολίασε τόσο την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες όσο και την αυστηροποίηση των μέτρων, με πρώτο και κύριο την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της μάσκας μιας χρήσης, ο καθηγητής ανέφερε σε έντονο ύφος:
«Δεν είπε κανένας τόσον καιρό για μάσκα μιας χρήσεως. Η μάσκα μιας χρήσεως φοριέται αποκλειστικά από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που αν είναι κάποιος να διαμαρτύρεται, είναι αυτοί, που τις φοράνε από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Το να έχει ένας πολίτης δύο μασκούλες πάνινες στην τσεπούλα του και όταν μπαίνει σε ένα κατάστημα ή σε ένα σούπερ μάρκετ να τις φοράει, είναι τόσο τραγικό που να δημιουργεί ανησυχία στον πληθυσμό και αγανάκτηση; Όταν, από την άλλη μεριά, η οικονομία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, τα μαγαζιά πάνε να κλείσουνε και τα εστιατόρια να μην ξανανοίξουνε; Με συγχωρείτε αλλά νομίζω αυτή η κουβέντα γίνεται απλά για να την κάνουμε».
«Σε μια χώρα, όπου τα κρούσματα τα βάζουμε σε έναν ωραίο χάρτη με πινέζες, μία εδώ, άλλη πιο πέρα, όταν σε χώρες δίπλα μας οι χάρτες είναι κατακόκκινοι κι εμείς καθόμαστε κι ασχολούμαστε αν έχει 30 λεπτά ή 40 λεπτά η μάσκα, νομίζω κάτι συμβαίνει», συμπλήρωσε, τονίζοντας: «Αν σε έναν χώρο οι 7 στους 10 φορούσαν μάσκα, τότε θα έβαζαν και οι υπόλοιποι 3», κάνοντας λόγο για τη «συμπεριφορά της αγέλης».
Ο καθηγητής τόνισε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή τα μόνα διαθέσιμα μέσα προστασίας από τον ιό είναι η μάσκα, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών.