Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει γόνιμο διάλογο παρά τις επιμέρους διαφορές με τους πολιτικούς αρχηγούς





Παρασκευή, 24 Ιουλίου, 2020

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Μάλιστα, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα διήρκησε μισή ώρα παραπάνω από τον προγραμματισμένο χρόνο, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη από την κ. Γεννηματά που αναγκάστηκε να περιμένει.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι της Πέμπτης συνάντηση πρώτα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, και αμέσως μετά με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Κατά την ανακοίνωση του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και ζήτησε τις προτάσεις τους.
Ο Πρωθυπουργός συνέχισε τις συναντήσεις του το απόγευμα με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη θα τον δει την Παρασκευή μετά τον πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Με Τσίπρα
Κατά τη συνομιλία του με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετέφερε το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος 'Ορουτς Ρέις' στην περίπτωση που επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έκανε η χώρα και οι Ενοπλες Δυνάμεις με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018».
Στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, που ταυτίζεται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δεν υφίστανται άλλες διαφορές. Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται, το τουρκολιβυκό σύμφωνο είναι ανυπόστατο και παράνομο. Ως εκ τούτου μία είναι η διαφορά μας. Αυτή τη διαφορά οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από τον διάλογο στην βάση του Διεθνούς Δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμού».

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες υπάρχει μία επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας τόσο στην Ανατολική όσο και στην Κεντρική Μεσόγειο και πρόσθεσε: «Απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας η χώρα πρέπει να έχει εθνική στρατηγική και αυτό χρειάζεται πολιτική συνεννόηση. Ο κ. Μητσοτάκης με ενημέρωσε σήμερα, αλλά με ενημέρωσε ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται νότια, νοτιοανατολικά της Ρόδου της Κρήτης και του Καστελόριζου και ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δηλαδή σεισμικές έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ελπίζουμε οι απειλές αυτές να μην πραγματοποιηθούν».
Αφού είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποτρέψει το «Ορουτς Ρέις», προσέθεσε πως «συνέστησε στον Πρωθυπουργό μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Επίσης, να εντατικοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και -στον βαθμό που αυτό δεν επιτευχθεί- να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια».
Οι δύο άνδρες συζήτησαν όμως και για τη στάση της Ευρώπης και ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι σε μεγάλο βαθμό ευρωτουρκικές οι διαφορές, παραβιάζονται δικαιώματα της Ευρώπης όταν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Στον βαθμό λοιπόν που υπάρχει το επόμενο διάστημα κλιμάκωση και όχι αποκλιμάκωση, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να συζητηθούν κυρώσεις για την Τουρκία».
Με Φώφη Γεννηματά

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά προκειμένου να την ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εκατέρωθεν δηκτικά σχόλια αντάλλαξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, κατά την είσοδο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
«Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Συμβαίνει σε αυτές τις συναντήσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης αφού η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεπέρασε τον προβλεπόμενο χρόνο. «Σημασία έχει να μας δει ο κόσμος, αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια γροθιά όλους μαζί κι όχι ανά δύο», παρατήρησε η Φώφη Γεννηματά.
«Εστω κι ανά δυο ο κόσμος μας βλέπει μια γροθιά», αντέτεινε ο Πρωθυπουργός.
Μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η κ. Γεννηματά εξερχόμενη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι στιγμές για τον τόπο είναι κρίσιμες», καθώς η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, «οι Ελληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα».
«Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει», επεσήμανε.
 Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου