Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Στόχος εμπρηστών η Ηλεία (;) ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ..




Δευτέρα, 27 Ιουλίου, 2020

Στη μάχη με τη φωτιά βρέθηκαν για τρίτη συνεχή ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηλείας, με ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο να ξεσπά στην τοπική κοινότητα Κλινδιά καίγοντας μεγάλη αγροτοδασική έκταση,  δυο μικρότερης έκτασης στην περιοχή Κακοταρίου Αρχαίας Ολυμπίας το βράδυ όπου κατασβέστηκε άμεσα και στην περιοχή Καλυβάκια Κρεστένων όπου ξέσπασε σε κοντινή απόσταση από σπίτια αλλά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο πριν υπάρξει κίνδυνος να καούν και το βράδυ στην περιοχή Κακοτάρι.
Ειδικότερα, το μέτωπο στον Κλινδιά ξέσπασε περίπου στις 13:30 και εξαιτίας της δυσβατότητας της περιοχής και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε αυτή, γρήγορα τέθηκε εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να ζητηθούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και συνδρομή από τα εναέρια μέσα. Να σημειωθεί πως το ίδιο μέτωπο είχε ξεκινήσει από την περιοχή του Πανόπουλου και επεκτάθηκε προς αυτή του Κλινδιά. Η έκταση που κατέκαιγε το μέτωπο ήταν μεγάλη και υπήρξαν αρκετές εστίες κατά μήκος αυτής, γεγονός που δυσκόλεψε σημαντικά το έργο κατάσβεσης των εναερίων που ωστόσο κατάφεραν και την περιόρισαν. Στο σημείο βρέθηκαν συνολικά 20 υδροφόρα οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου, περίπου 70 πυροσβέστες, 4 Canadair, 3 Ericsson και 2 PZL.
Τεράστια συνεισφορά στο έργο κατάσβεσης είχαν και αρκετά οχήματα της Πολιτικής προστασίας των δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, καθώς και μηχανήματα που βοηθούσαν με τη διάνοιξη δρόμων για να περνούν τα πυροσβεστικά ευκολότερα. Το μέτωπο μετέτρεψε σε στάχτη περίπου 200 στρέμματα, τρεις στάβλους της περιοχής που δεν είναι γνωστό αν χρησιμοποιούνταν ή όχι, ενώ το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα που γιορτάζει σήμερα σώθηκε στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή.
Επικεφαλής στο έργο κατάσβεσης ήταν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος που ήρθε εσπευσμένα στο νομό, έχοντας στο πλάι του το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη και το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλη Σολδάτο.

Δυο ακόμα μέτωπα

Ωστόσο, ελάχιστη ώρα μετά και ενώ τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν συνεχόμενες βολές στον Κλινδιά προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως το μέτωπο, ξέσπασε σημαντική πύρινη εστία στα Καλυβάκια Κρεστένων, όπου κατέκαψε δασική έκταση και υπήρξε σημαντικός κίνδυνος και για σπίτια της περιοχής που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Στο σημείο βρέθηκαν 10 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρου, ένα Canadair και ένα Ericsson.
Τελευταίο μέτωπο μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι αυτό σε δασική έκταση στο Κακοτάρι Αρχαίας Ολυμπίας, όπου πρόκειται για ιδιαίτερα περιοχή που στο παρελθόν έχει δυσκολέψει σημαντικά τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε αυτό βρέθηκαν 6 υδροφόρα οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου.
Στο πρώτο μετατράπηκαν σε στάχτη περίπου 10 στρέμματα δασική έκταση και στο δεύτερο περίπου 15 στρέμματα χορτολιβαδική.

Σημαντική παρουσία δήμων και περιφέρειας

Στο μεγάλο μέτωπο του Κλινδιά βρέθηκαν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί άρχοντες. Συγκεκριμένα, στο σημείο κατέφθασαν άμεσα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης ΑργυρόπουλοςΜαρίνος Αχτύπης και Νίκος Κοτσώνης και ο δασάρχης Ηλείας Παναγιώτης Λάττας.

Καταλυτική παρουσία και η Αστυνομία

Για ακόμα μια μέρα σημαντική παρουσία στο μέτωπο είχαν οι αστυνομικές αρχές, που βοηθούσαν στην ομαλή κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων στα σημεία που χρειαζόταν. Επικεφαλής για ακόμα μια φορά ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Μαρτζάκλη.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου