Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

«Bild»: Τελευταία στιγμή απετράπη θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας


Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2020




Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. (John Thys, Pool Photo via AP)
Ωστόσο και παρά τις αρχικές περί αντιθέτου πληροφορίες τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν αποχώρησαν από το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το ελληνικό ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με σχόλιό του ανέφερε ότι «η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη».
Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέφερε στο «pronews.gr» ότι «οι μονάδες του τουρκικού Στόλου που εξήλθαν χθες (σ.σ. προχθές) από το ναύσταθμο του Ακσάζ συνεχίζουν την επιχειρησιακή τους δράση στην περιοχή του νοτιανατολικού Αιγαίου και Βόρεια της περιοχής που έχει δεσμευθεί για έρευνες. Αντίθετα, το Ορούτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο εκτός του λιμένα της Αττάλειας».
Σε ό,τι αφορά πάντως το δημοσίευμα για αποσόβηση θερμού επεισοδίου, η συνήθως καλά πληροφορημένη γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως αυτό που συνέβη το βράδυ της Τρίτης στα νότια παράλια της Τουρκίας «θυμίζει τα δραματικά γεγονότα της κρίσης των πυραύλων στην Κούβα το 1962: Πολεμικά σκάφη εχθρικών χωρών, τα οποία πλησίαζαν μια κόκκινη γραμμή και παραμόνευαν το ένα το άλλο. Αυτή τη φορά οι δυνάμεις δύο εταίρων του ΝΑΤΟ παρατάχθηκαν η μία απέναντι στην άλλη, βρισκόταν σε εξέλιξη μια στρατιωτική κλιμάκωση - την οποία η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ εμπόδισε μάλλον την τελευταία στιγμή».
«Χθες το πρωί η Τουρκία έκανε γνωστό ότι θέλει να αναζητήσει αέριο νοτίως του μικρού ελληνικού νησιού Καστελόριζου. Το νησί βρίσκεται μόνο τρία χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Τουρκίας και τόσο η Αγκυρα όσο και η Αθήνα θεωρούν δική τους ‘Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη’ τα γύρω ύδατα και τον πιθανόν πλούσιο σε κοιτάσματα θαλάσσιο πυθμένα. Γι' αυτόν το λόγο η Ελλάδα επιδιώκει να αποτρέψει με κάθε κόστος την Τουρκία από την εκμετάλλευση του ‘δικού της’ φυσικού αερίου στην περιοχή», συνεχίζει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «ήδη το πρωί δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο. ‘Η Ελλάδα, με τη σειρά της, απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη’», αναφέρει η «Bild».
«Το μεσημέρι, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό κήρυξε κατάσταση συναγερμού. Ολες οι καλοκαιρινές διακοπές των στρατιωτών ανεστάλησαν», επισημαίνεται, ενώ επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, «λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας γύρω από την τουρκική ναυτική βάση Ακσάζ».
«Το βράδυ κατέστη σαφές: 18 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκαν προς το Καστελόριζο, όπως πληροφορήθηκε η ‘Bild’ από ελληνικούς στρατιωτικούς κύκλους. Αλλά και ελληνικά πολεμικά πλοία έπλευσαν προς το νησί. Μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αλλά μετά ήρθε η Μέρκελ, τηλεφώνησε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ‘Bild’, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και στον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο βαριά οπλισμένων και έτοιμων για καβγά. Με επιτυχία! Ο τουρκικός πολεμικός στόλος άλλαξε πορεία και έπλευσε προς την αντίθετη κατεύθυνση, οι εντάσεις για την ώρα υποχώρησαν!», γράφει η γερμανική εφημερίδα, η οποία παραθέτει και απόσπασμα των χθεσινών δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, ότι χρειάζεται ανοιχτός διάλογος «χωρίς προκλήσεις». Μια δήλωση, η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, μάλλον προκάλεσε την τουρκική κυβέρνηση. «Μόνο η θαρραλέα παρέμβαση της Καγκελαρίου το απόγευμα πέτυχε την εξομάλυνση της κατάστασης - τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης», καταλήγει το δημοσίευμα.
Παράλληλα, το μεσημέρι της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, δήλωσε ότι «δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος». Και επανέλαβε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα, την Τρίτη, ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνο εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παρ’ όλες τις διπλωματικές προσπάθειες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο διήρκεσε 2,5 ώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που βγήκε αμέσως μετά, όπως μεταδίδει το «TRT Haber», η Τουρκία δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».
Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Αγγελα Μέρκελ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
 Εθνικός Κήρυξ     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου